• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Dokuz adet yeni sınır kapısı açılacak

Dokuz adet yeni sınır kapısı açılacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,Irak, Gürcistan ve İran ile yeni sınır kapıları açılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Dokuz yeni sınır kapısı açılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,Irak, Gürcistan ve İran ile yeni sınır kapıları açılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Bu çalışma kapsamında iki yıl içerisinde Gürcistan’a 4, Irak’a 4 ve İran’a da bir yeni sınır kapısının açılması hedefleniyor. Türkiye-Gürcistan arasında Çıldır/Aktaş (Ardahan), Canbaz Demiryolu Kapısı (Ardahan), Muratlı (Artvin) ve Camili (Artvin) sınır kapıları, Irak ile Aktepe (Şırnak) Ovaköy (Şırnak), Derecik (Hakkari), Üzümlü (Hakkari) sınır kapıları ve İran ile de Iğdır’da Dilucu sınır kapıları açılacak. Bu çalışmaların sonucu açılacak sınır kapıları şöyle:

2 kapı yetmiyor

Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1 milyar doları aşması, Sarp ve Türközü sınır kapılarına ilave olarak 4 yeni kapının daha eklenmesine ihtiyaç doğurdu. Ardahan’da planlanan Çıldır/Aktaş Sınır Kapısının 2-3 ay içinde inşaatına başlanacak.

 

Ardahan’da tren giriş çıkışları için olacak. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi çerçevesinde hizmet vermesi planlanan demiryolu sınır kapısına, Türk tarafındaki son istasyon Canbaz’ın ismi verilecek.

Türkiye - Gürcistan sınırına açılacak diğer kapılar, Artvin’in Muratlı ve Camili köylerinde olacak. Kışın yolları kapanan bu köylerden Borçka ilçesine ulaşımın Gürcistan topraklarından geçilerek yapılması amacıyla Muratlı - Kırnati’de kara hudut kapısı ve Camili - Chutuneti’de hudut geçiş noktası açılması planlanıyor.

Irak’a 4 kapı daha

Türkiye ile Irak’ın 8 milyar dolara yaklaşan dış ticareti, yılda 1.6 milyonu aşan araç trafiği nedeniyle Habur Sınır Kapısı yetersiz kaldı. Buna göre, Habur’un batısında Aktepe-Bacuka (Şırnak) bölgesinde bir sınır kapısı açılması kararlaştırıldı. Türkiye-Irak Demiryolu Projesi’nin güzergahına ve tamamlanmasına bağlı olarak Ovaköy mevkii civarında küçük araçlara ve trenlere yönelik kara ve demiryolu sınır kapısı yapılması da kararlaştırıldı. Irak’a açılacak sınır kapılarından Derecik ve Üzümlü ise Hakkari’de yapılacak.

Dış ticaret hacmi 11 milyar doları aşan Türkiye ile İran arasında Esendere (Hakkari), Kapıköy (Van) ve Gürbulak (Ağrı) sınır kapıları faaliyette bulunuyor. Bunlara, Azerbaycan/Nahçivan’a yönelik olarak da hizmet veren Iğdır’da Dilucu Sınır Kapısının eklenmesi amaçlanıyor. Dilucu Kara Sınır Kapısı’nın da 2013 yılında hizmete girmesi hedefleniyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim