• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Dozvola krizi ekonomiyi olumsuz etkiliyor

Dozvola krizi ekonomiyi olumsuz etkiliyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan’ın Kapıkule Sınır Kapısı’nda çıkardığı krizin Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Yaşanan sorundan dolayı günde 500 TIR ihracatın yapılamadığını bildiren Nuhoğlu, sorunun uzun vadede aşılmaması durumunda '10. Kalkınma Planı'nda hedeflenen 288 milyar dolarlık ihracatın 2018’de yapılamayacağına dikkat çekti.

Çetin Nuhoğlu, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Kapıkule Sınır Kapısı’nda Bulgaristan’ın nakliye araçlarına yaşattığı sorunlarla alakalı açıklamalarda bulundu. Türkiye ve Bulgaristan sınır kapısının hala kapalı olduğunu hatırlatan Nuhoğlu, sınırdan sadece Türk araçlarının değil, Bulgarlar, Almanlar ve Romanların da mallarını Türkiye’ye geçiremediğini ifade etti. Nuhoğlu, “Avrupa ve Türkiye arasındaki ticareti tamamen durmuş durumda.” dedi.
Günde 500 TIR’ın sınırın öte tarafına geçemediğini belirten UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, bu sorunun; iki ülkenin bakanları arasında 2012 yılında imzalanan anlaşmaya, karşı tarafın uymaması sonucu ortaya çıktığını vurguladı.

Nuhoğlu sözlerini, “Bu durumda, her konuda görüşmeye hazırız. Temel olarak baktığımızda, bu Bulgaristan konusu değildir. Bu, 95/1 Konulu Malların Serbest Dolaşım Hakkı’nı aldığımız 1995’ten beri yapılan haksız uygulamanın sonucudur. Bugün, Bulgaristan’da oldu, ama yarın Romanya ve Macaristan’da olabilir." diye sürdürdü.

Farklı ulaşım seçeneklerinin de maliyetleri arttırdığına işaret eden Nuhoğlu şöyle dedi:

"Ihraç ürünleriniz rekabetçi olamaz. Biz uzun vadeli plan yapıyoruz. 2018’de, 288 milyar dolar ihracat yapacağız. 144 milyar dolar Avrupa’ya mal satmamızı gerekiyor. 5 bene sonra malı, satmak için bunun önündeki engelleri kaldıramazsak, bunu yapamayız. Uzun vadedeki strateji de önümüzdeki engellerin tamamen kalkması gerekiyor."

"ALMANLAR DA TICARET YAPAMIYOR"

Türkiye’de 2 bin 500 Alman firmasının üretim yaptığını ve bu firmaların da mallarını, yaşanan sorundan dolayı AB ülkelerine gönderemediğini kaydeden Nuhoğlu, kapı kapandığı zaman sadece Türk mallarının önüne engel konulmadığını belirterek, "Alman mallarını da gönderemiyorsunuz. Almanya’dan Türkiye’ye gelen malların da getirilişini engelliyorsunuz." dedi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim