• BIST 9774.8
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Dragon'un uzay macerası bugün başladı

Dragon'un uzay macerası bugün başladı
Uzay-havacılık tarihinde ilk kez bir özel şirketin üretimi olan uzay aracı başarılı bir ateşmeleyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildi.

Dragon uzay aracı, bugün TSİ 10.44’te ABD’nin California eyaletindeki Cape Carnaveral Hava Üssü’nden ateşlendi. Falcon 9 roketinin uzaya gönderdiği insansız uzay aracı, Elon Musk’un sahibi olduğu Space Exploration Technologies Corp. (Space X) tarafından üretildi. ISS’ye kargo taşıyacak olan uzay aracının başarısı, NASA ile özel kurumların yeni nesil uzay programındaki işbirliğinin en önemli adımı olarak kabul ediliyor.

100 VIP izleyici, Merlin roket motoru kullanan 48 metrelik Falcon 9 roketinin yerden yükselişini özel olarak izleme imkanı buldu. Falcon 9, şu an Kuzey Atlantik’in 400 km üzerinde bulunan ISS’ye gidecek olan Dragon’u atmosferin dışına taşıyacak.

Dragon uzay aracı, 4.4 metre uzunlığunda ve 3.7 metre genişliğinde. Kapsülün taşıdığı 460 kilo kargonun 306 kilosu gıda ve erzaktan oluşurken, geri kalanları deney cihazları ve astronotların kullanacağı diz üstü bilgisayarları içeriyor.

308 KİŞİNİN KÜLLERİNİ TAŞIYOR

Falcon 9 roketinin atmosfer dışına çıktıktan sonra Dragon’dan ayrılacak olan ikinci kısmı, 1960’lı yıllarda Uzay Yolu dizisinde rol almış aktör James Doohan ve Merkür uzay programına görev almış astronot Gordon Cooper dahil, 308 kişinin küllerini taşıyor.

Dragon, bugünkü ateşmeleyle ikinci kez uzaya gönderilmiş oldu. Falcon 9 roketi ise üçüncü defa ateşlendi. Dragon, ISS’ye olan yolculuğunu Cumartesi günü yapacaktı ancka teknik bir arıza nedeniyle ateşleme ertelenmişti.

Musk, ateşlemenin ardından Twitter'da attığı mesajda, "Falcom muhteşem uçtu... Sırtımdan çok büyük bir yük kalktı" ifadesini kullandı.

 Dragon, 25 Mayıs'ta ISS'ye bağlanmak için manevra yapmaya başlayacak. Bir gün sonra, kargosunu uzay istasyonuna iletecek. 31 Mayıs'a kadar ISS'deki tamamlanan deneyleri ve diğer
donanımlarla yüklenecek olan Dragon, Pasifik Okyanusu'na düşmek üzere yola çıkacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim