• BIST 9565.14
  • Altın 2473.26
  • Dolar 32.446
  • Euro 34.4795
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Drone'lar milyar dolara uçuyor

Drone'lar milyar dolara uçuyor
İnsansız hava araçları (drone) satışları her geçen gün katlanıyor. Drone üreticisi DJI adındaki şirket ise 2015 yılında dünyanın ilk 1 milyar dolar ciroya ulaşmayı gözüne kestirmiş durumda.
SON teknolojinin yer aldığı ürünlerinden biri olan ‘drone’ yani insansız hava araçlarının pazarı her geçen gün büyüyor. Tüketiciler için geliştirdiği drone modelleriyle son dönemlerde dikkat çeken ‘DJI’ şirketi bunun en iyi örneklerinden. Geçtiğimiz yıl yüzde 400 büyüme ile gelirini 125 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkaran DJI, 2015 yılında milyar dolarlık ciroya imza atan ilk drone üreticisi olacak. Şirketten paylaşılan bilgilere göre drone pazarının 2 kattan fazla büyümesi ve bununda DJI gelirlerine yansıması bekleniyor. DJI böylece 1 milyar doları geçen hacimde satış yaparak dünyanda bir ilki gerçekleştirecek. 
 
2 BİN 800 ÇALIŞAN
 
Şirket, son tüketicilere ulaşan modeller konusunda oldukça iddialı. 479 dolardan başlayan DJI modellerinin satış fiyatları profesyonel modellerde 2 bin 899 dolara kadar çıkıyor. Öte yandan şirket sadece gelir olarak değil, operasyonlar bakımından da hızla büyüyor. Geçtiğimiz yıl dünyanın farklı şehirlerinde ofis açan şirketin şu anda Hong Kong, Kobe, Los Angeles, Rotterdam, Shenzhen ve Tokyo’da merkezleri bulunuyor. Üretim ise Çin’de yapılıyor. Paylaşılan bilgilere göre ise şirket 2 bin 800’den fazla çalışanı var.
 
YASAKLAR KORKUTUYOR
 
DJI’ın en çok korktuğu konuların başında drone uçuşlarının düzenleme dahiline alınarak yasaklanması var. Birçok ülkede başlayan düzenlemelerde kullanıcılar, dronelarını istedikleri yerde istedikleri yükseklikte uçuramıyor. Bunun son örneklerinden biri Türkiye’den geldi. Geçtiğimiz aylarda İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinde drone uçuran bir kullanıcıdan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) görüntü alma amaçlı drone’ların izne tabii olduğunu açıklamıştı. Görüntü almayan drone modellerinin ise havalimanı ve çevresinde uçuşu tamamen yasaklanmıştı.
 
Türkiye ilk 10’da
 
DRONE pazarında Türkiye, dünyada dikkat çekmeyi başarıyor. Araştırma şirketi Sipri’nin paylaştığı bilgilere göre 2014 yılında toplamda 1.5 milyar dolarlık drone satışı gerçekleştirildi. Türkiye ise bu rakamdan yüzde 6.2’lik payla almayı başardı. Başka bir deyişe geçtiğimiz yıl Türkiye’ye yaklaşık 1 milyon TL hacminde drone satışı yapıldı. Listenin başında ise yüzde 33.9’luk pay ile İngiltere bulunuyor. Bu listeye göre Hindistan yüzde 13.2, İtalya ise yüzde 9.8’lik pay almış durumda.
www.ulastirma.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim