• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

DTO Başkanları Gurbanoğlu'na çattı

DTO Başkanları Gurbanoğlu'na çattı
Azeri işadamı Mubariz Mansimov Gurbanoglu'nun ‘Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir’ açıklaması, Deniz Ticaret Odası’nın meclis toplantısında gündemi oluşturdu.

Azeri işadamı Mansimov’un ‘Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir’ açıklaması, Deniz Ticaret Odası’nın meclis toplandısında gündemi oluşturdu.

Deniz Ticaret Odası’nın Ocak ayı olağan meclis toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’nun hedefinde, “Türkiye’de gemicilik sektöründe zaten Allah razı olsun sıfır vergi. Ne yardımı istiyorsun daha? Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir” yorumunu yapan Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov vardı.
 
İsim vermeden eleştirilen Azeri işadamı Mansimov’a sert tepkiyi  DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu gösterdi. Kaptanoğlu, hüviyeti tam olarak bilinmeyen insanların gazetelere verdiği demeçlerin sektöre zarar verdiğini belirterek “Ona gelen teşviklerin nereden geldiğini biz bilmiyor muyuz. Böye söyleyen biri Türk deniz ticaret filosunun büyümesini istemiyordur” diyerek tepki gösterdi. Daha sonra söz alan Başkan Metin Kalkavan ise teşvikin yanlış değerlendirildiğini belirterek şunları söyledi:
 
“Bir armatörün gazeteye verdiği demeçteki başlık çok ağırdı. İşçinin cebinden para çalmak gibi bir şeydi. Söyleyip söylemediğini bilmiyorum. Bir kasıtla söylendiğini de zannetmiyorum fakat teşvikin ne olduğunu bazen karıştırıyorlar. Teşvik bir bağış değildir. Teşvik yaparsan alırsın. Başarılı çocuğa ödül vermeye benzer. Dünyada gelişmiş ülkelerin sanayileri teşviksiz yapılmamıştır. Teşviki tersaneciye veya armatöre mi veriyorsunuz. Teşvikin esası çalışan binlerce insana veriliyor. Aksi taktirde o gemiler burada yapılmıyor.”
 
‘Teşvik armatörün cebine girmiyor’
 
Bu sene 811 milyon dolarlık gemi ve yat ihracatı olduğunun altını çizen Kalkavan, bunun gerçek rakam olmadığını ifade ederek “Önceki yıllardan kalan gemiler satıldı. Gerçek rakam bunun çok altında. 2014′te de, tanker, konteyner, bulker ve genel kargo olmak üzere dört alanda gemi ihracatı 200 milyon dolara iner. Ana kategoride teslim edilecek gemi sayısı sadece 4′tür. Teşviki tersanecinin veya armatörün cebine bedava para koyulduğunu düşünüyorlar. Teşviki anlamamışlar, yazık” ifadelerini kullandı.
 
Mansimov ne demişti?
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önerisiyle Türk vatandaşı olarak Gurbanoğlu soyadını alan işadamı Mübariz Mansimov, Geçtiğimiz aylarda verdiği demeçte teşviklerle ilgili olarak şunları söylemişti: “Palmali olarak ne Rusya’da ne Türkiye’de hiç teşvik istemedik, kullanmadık. Türkiye’de de gemicilik sektöründe zaten Allah razı olsun sıfır vergi. Ne yardımı istiyorsun daha? Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir. Bu da çiftçinin cebinden, işçinin cebinden alınıyor, yakıta zam yapılıyor, yani herkesin cebinden alınıyor.”
 
200 civarında gemi işleten Palmali Holding’in merkezi İstanbul’da bulunuyor. Şirketin, Türkiye’de armatörlük dışında, gemi inşa, turizm ve marinacılık alanında da yatırımları bulunuyor.
 
İSTANBUL HABER AJANSI
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim