• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Dünya denizciliğinde önemli aktör olduk

Dünya denizciliğinde önemli aktör olduk
Bakan Yıldırım, Türkiye'nin, IMO "C" kategorisinde konsey üyeliğine yeniden seçilmesi ile ilgili olarak "Bu seçimle Türkiye'nin dünya denizciliğinin en önemli aktörlerinden biri olduğu tescil edilmiş oldu" dedi.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) "C" kategorisinde konsey üyeliğine yeniden seçilmesinin, son 10 yılda denizcilik alanında atılan adımların ve sağlanan gelişmenin sonucu olduğunu ifade ederek "Bu seçimle Türkiye'nin dünya denizciliğinin en önemli aktörlerinden biri olduğu tescil edilmiş oldu" dedi.
 
Yıldırım,   IMO "C" kategorisi konsey üyelerinin, dünya denizciliğinde söz sahibi olan ve deniz emniyeti ile deniz çevresi korunması çabalarına en aktif şekilde katılan üyeler arasından seçildiğini belirtti. İki yılda bir yenilenen konsey üyeliği seçimlerinde Türkiye'nin, 1999 yılından bu yana aralıksız olarak "C" kategorisinden IMO konsey üyeliğini kazandığını dile getiren Yıldırım, aldığı oy oranı ve sıralaması devamlı artan Türkiye'nin bu yıl, 24 aday ülke arasından oy kullanan 154 ülkenin 136'sının oyunu alarak ikinci sırada konseye seçilme başarısı gösterdiğini kaydetti.
 
Bu başarının, son 10 yılda denizcilik alanında atılan adımların ve sağlanan gelişmenin sonucu elde edildiğini ifade eden Yıldırım, "Bu seçimle Türkiye'nin dünya denizciliğinin en önemli aktörlerinden biri olduğu tescil edilmiş oldu" diye konuştu.
 
Bakan Yıldırım, Türkiye'nin adaylığına gösterilen güven ve desteğin artmasının temel nedenleri arasında Türkiye'nin denizcilik alanında kaydettiği somut ilerlemelerle Türk denizciliğinin bakanlık düzeyinde temsil edilmesinin büyük rol oynadığının altını çizdi.
 
İdari ve operasyonel alanlardaki yeni yapılanmalarla deniz emniyetinin arttırılmasına ve deniz çevresinin korunmasına yönelik teknik çalışmaların ulusal ve uluslararası alanda artan bir ivmeyle devam ettiğini işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:
 
"Uluslararası denizcilik  alanında ülkemizin artan itibarı ve peş peşe elde edilen başarılar  bunun en açık göstergesidir. Son 10 yılda Türk denizciliğinde sağlanan gelişmeler sayesinde ülkemiz deniz emniyetinde kara listeden, beyaz listeye yükseldi.
 
Deniz eğitimi ve dünyada gemi adamı yetiştirmede öncü bir ülke olarak Türkiye, 185 bin gemi adamı, 110 eğitim kurumu ile dünyada Çin'den sonra ikinci konumda bulunuyor. Uluslararası kurallar kapsamında gemi adamı yetiştiren Türk denizcilik eğitimi beyaz listedeki yerini koruyor. Ülkemiz, deniz emniyeti alanındaki başarılı uygulamalarıyla uluslararası alanda örnek gösteriliyor."
 
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
 
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Konsey üyeliğine 136 ülkenin oyuyla tekrar seçildiğini bildirdi.
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Londra'da gerçekleştirilmekte olan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 28. Genel Kurul toplantısı çerçevesinde, IMO Konsey üyeliğine ilişkin seçimlerin bugün yapıldığı hatırlatıldı. Söz konusu seçimlerde "C" kategorisinden Türkiye'nin yeniden aday olduğu belirtilerek, Türkiye'nin oylamada geçerli oy kullanan 154 üye ülkeden 136'sının oyunu alarak Konsey üyeliğine tekrar seçildiği aktarıldı. Türkiye'nin bu seneki seçimlerde bugüne kadar aldığı oyların en yükseğini aldığı ve 20 ülke arasında 2. sırada Konsey'e seçildiği belirtilerek,
"Ülkemiz ayrıca, IMO 28. Genel Kurul toplantısının 25 Kasım 2013 tarihinde yapılan açılış oturumunda Genel Kurul Başkanlığı'na seçilmiştir. Genel Kurul üyelerinin büyük desteğiyle Genel Kurul Başkanlığı'na seçilen ülkemiz, IMO'ya katıldığı 1956 yılından bu yana ilk kez bu önemli görevi üstlenmiştir. Genel Kurul Başkanlığını ülkemiz adına Londra Büyükelçimiz yürütmektedir" denildi.
 
Türkiye'nin IMO Konsey üyeliği ve IMO Genel Kurul Başkanlığı adaylığına gösterilen bu güvenin Türkiye'nin denizcilik alanında kaydettiği somut ilerlemelerin yanı sıra çok yönlü dış politikasını da yarattığı olumlu etkinin bir yansıması olduğu vurgulanan açıklamada, "Ülkemiz Konsey üyeliği ve Genel Kurul Başkanlığı sırasında, denizcilik alanında sahip olduğu imkân ve kabiliyetleri ile bilgi ve tecrübesi sayesinde IMO çalışmalarına ve bağlı olduğu IMO hedeflerinin ilerletilmesine yönelik somut katkılarda bulunmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim