• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Dünya, e-atık tehtidiyle karşı karşıya

Dünya, e-atık tehtidiyle karşı karşıya
Dünya üzerindeki elektronik atık 72 milyona ulaşıyor. Giza Piramitlerinin 11 katı büyüklüğündeki bu devasal çöplüğe en büyük katkıyı yapan ülkeler Çin ve ABD.

 

Dünya üzerindeki elektronik atık 72 milyona ulaşıyor. Giza Piramitlerinin 11 katı büyüklüğündeki bu devasal çöplüğe en büyük katkıyı yapan ülkeler Çin ve ABD.
 
Sadece birkaç yıl önce yenisi çıktığı için attığınız elektronik ürünler nasıl bir çöplükte birikiyor hiç merak ettiniz mi? Ülkeler tarafından büyük bir sorun haline gelen e-atık sorunu hazırlanan bir raporla tartışıldı. "E-Atık Sorununu Çözme İnisiyatifi" raporuna göre 2017 yılına gelindiğinde bozuk buzdolabı, televizyon, cep telefonu, bilgisayarlar, ekranlar ve diğer elektronik çöplerin 72 milyon tona ulaşılacağı ve bunun da Mısır’daki Giza Pirami’dinin 11 katı büyüklüğünde bir yığına karşılık geldiği belirtildi. E-Atık Sorununu Çözme İnisiyatifi" (STEP) tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler kurumları, hükümetler, STK'lar ve bilimsel enstitülerden elde edilen verilere dayandırılan rapora göre önümüzdeki beş yıl içerisinde elektronik çöp miktarı üçte bir artmış olacak.
 
Küresel elektronik atık miktarının tam olarak hesaplanamamasının en önemli nedeni olarak her ülkenin ‘e-atık’ kavramını farklı tanımlamaları gösteriliyor. Örneğin ABD sadece televizyon ve bilgisayar gibi elektronikleri e-atık sınıfına dahil ederken Avrupa ülkeleri ise pili ve güç kablosu olan her elektronik ürünü e-atık olarak kabul ediyor. Dünyada elektrikli ve elektronik ürünlerin üretiminde 2012 verilerine göre 12.2 milyon ton ile birinci sırada Çin bulunuyor. Onu 11 milyon ton ile ABD takip ediyor. Ancak Çin üretimde birinci sırada yer almasına rağmen üretilen ürünlerin büyük bir kısmının ABD’de tüketilmesinden dolayı 10.4 milyon e-atık ile ABD birinci sırada yer alıyor. Buna karşın en çok üretimi yapan Çin ise 8 milyon atık ile ikinci sırada yer alıyor. Bu da gösteriyor ki dünyadaki elektronik atığın artışındaki en önemli rolü ABD ve Çin oynuyor.
 
KİŞİ BAŞINA 20 KG. ATIK
 
Öte yandan geçtiğimiz yıl tüm dünya çapında 54 milyon ton elektronik atık üretildi. Bu da dünya çapındaki 7 milyar kişi göz önüne alındığında kişi başı 20 kg e-atık anlamına geliyor.Her geçen gün yenilenen teknolojik ürünler ve artan e-atık üretimi kişileri ve kurumları korkutmaktan çok farkındalığı artırma yönünde etki göstermelidir. Dünya çapındaki genel tablo ne kadar olumsuz gözükse de bu durumda üretilen elektronik çöplerin geri dönüşümü daha önemli hale geliyor. Avrupalı ülkeler 10 yıldır geri dönüşüm programları uygularken ABD'de henüz sadece 25 eyalette benzer programlar uygulamaya konmuş durumda.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim