• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Dünya turizminin dümenine bir Türk turizmci geçti

Dünya turizminin dümenine bir Türk turizmci geçti
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık 1,3 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip dünya turizmine yön veren Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) yönetimine girdi.

Ayık, 23 kişiden UNWTO yönetim kurulunda başkan yardımcılığı görevine getirildi. TÜROFED'in yanı sıra TOBB Turizm Sektör Meclisi Başkanı da olan Osman Ayık, UNWTO'nun bağlı üyeler özel sektör kanadında 2 yıl süreyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) temsil edecek.

Merkezi İspanya'nın Madrid şehrinde bulunan UNWTO'nun biri resmi biri özel olmak üzere iki yönetim kanadı bulunuyor. Türkiye resmi kanatta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile özel kanatta ise TOBB ile temsil ediliyor. UNWTO'nun 21. Genel Kurulu 12-17 Eylül 2015 tarihlerinde Kolombiya'nın Medellin şehrinde gerçekleştirildi. 50 ülkenin turizm bakanlarının yanı sıra bakan yardımcıları ve üst düzey temsilcilerinin katıldığı genel kurulda UNWTO'nun yeni yönetimi de şekillendi.

Türkiye'nin 2 dönemdir TOBB kanalıyla temsil edildiği 23 üyeli UNWTO'nun yeni yönetimine Osman Ayık seçildi. UNWTO Bağlı Üyeler Başkan Yardımcılığı'nı da üstlenen Ayık, bu görevi iki yıl süreyle yürütecek. UNWTO Bağlı Üyeler Özel Sektör Yönetim Kurulu'nda Türkiye'yi iki dönemden oluşan 4 yıldır Hasan Arat temsil ediyordu.

Bu yönetim kurulu, 2-5 Kasım'da tarihlerinde İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek dünyanın en önemli turizm fuarlarından World Travel Market'te toplanarak kendi içinden başkanını seçecek. Ancak Türkiye başkanlık yarışında yer almayacak.

UNWTO'nun yönetiminde Türkiye'nin yanı sıra; Rusya, Jamaika, Uruguay, İspanya, ABD, İngiltere, Hollanda, Güney Afrika Cumhuriyeti, Namibya, Kolombiya, Arjantin, Malezya, Hindistan, Azerbaycan ve Mısır yer alıyor. UNWTO'nun bir sonraki yönetiminin belli olacağı 22. genel kurulu 2 yıl sonra Çin'de yapılacak.

Antalya Atatürk Parkı'ndaki özel bir işletmede basın toplantısı düzenleyen TÜROFED Başkanı, "Önümüzdeki 2 yıl, UNWTO'da TOBB ve ülkem adına başkan yardımcılığını yapacağım. Bu ülkemiz adına çok önemli bir konumdur." dedi. Son 25 yılda dünya turizminde en önemli hamleleri yapan ülkelerden bir tanesi olan Türkiye'nin 2015 rakamlarına göre en çok misafir ağırlayan ülkeler sıralamasında 6. sırada olduğunu belirten Ayık, "Önümüzdeki 5-10 yıllık periyotta da ilk 5 içinde yer almak istiyoruz.

Dolayısıyla da bu tür uluslararası yapılarda Türkiye'nin temsil edilmesini, içinde yer almasını ve karar mekanizmalarında yer almasını biz çok önemsiyoruz. Bu nedenle de bu yapının içinde olmaktan, TOBB'u ve ülkemizi temsil ediyor olmaktan büyük onur duyuyorum. Türk turizmi adına da bence çok önemli bir başarıdır diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Osman Ayık, Türkiye'nin UNWTO yönetiminde yer almasının önemini şu ifadelerle dile getirdi: "Yapı iki ana bölümden oluşuyor. Resmi ve özel sektör bölümü. Resmi bölümde ülkeler var. 163'ın üzerinde ülke oraya üye. Üye ülkeler orada bakanlar düzeyinde temsil ediliyor. Bir de özel kanat var. Özel kanatta da bizim gibi sivil toplum örgütleri, özel kuruluşlar var. Bunlar dünyadaki turizmle doğrudan bağlantılı ve iş yapan, ilişkili olan yapılar.

Dolayısıyla pratiği özel kısmında. Karar ve resmi organlar kısmı da öbür tarafta. Dolayısıyla bu iki yapının oluşturduğu sorunlar manzumesi birlikte analiz edildikten sonra da yukarıya, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne giden bir mekanizma olduğu için, dünyadaki tüm genel hareketliliği ve yapıyı düzenleyen bir organa dönüşüyor.

Onun için de çok önemli bir yapı diye düşünüyorum. Türkiye'nin böyle bir yapının içinde sesinin olması, fikrinin belirtebilmesi çok önemli bir fırsattır. Çünkü biz, turizmden çok önemli beklentisi olan bir ülkeyiz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim