• BIST 9524.59
  • Altın 2492.517
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.7184
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Dünya'da mini buzul çağı uyarısı yapılıyor

Dünya'da mini buzul çağı uyarısı yapılıyor
Güneş alışılmadık bir kış uykusu dönemine girerken, bunun Dünya'da bir mini Buzul Çağı'nı tetikleyebileceği öne sürüldü.

Dünya'da mini buzul çağı uyarısı yapılıyor

Güneş alışılmadık bir kış uykusu dönemine girerken, bunun Dünya'da bir mini Buzul Çağı'nı tetikleyebileceği öne sürüldü.

Amerikalı uzmanlara göre, küresel sıcaklıklarda yaşanacak düşüşün, 2020'den sonraki yıllarda yaşanabileceğini belirtiyor.Bu dönemde, Güneş lekelerinin (koyu lekeler olarak görünen yüksek manyetik alanlar) yıllarca ve belki on yıllarca yok olması bekleniyor.

Daha sakin bir Güneş'in etkilerinin büyük ölçüde iyi olacağı ve uydulara daha az zararı olup daha az enerji kesintilerine yol açacağı belirtilirken, küresel sıcaklıklarda keskin bir düşüşün yaşanabileceği ve Dünya'da mini bir buzul çağının tetiklenebileceği ifade ediliyor.Güneş lekelerinin yok olması görülmemiş bir durum değil. Daha önce de olmuştu, ama 18. yüzyıl başlarından beri gerçekleşmiyordu.

Araştırmaya öncülük eden Ulusal Güneş Gözlemevi'nden Frank Hill, "Güneş'in döngüsünün televizyonlarda yaz sezonu gibi bir döneme girdiğini söyleyebiliriz" diyor. Uzmanlar, Güneş'in neden sessiz bir döneme girdiğini bilmiyor, ancak tüm sinyaller bu yönde.Doktor Hill ve ekibi, öngörülerini araştırmacılar tarafından Güneş'te tespit edilmiş üç değişime dayandırıyor: Güneş lekelerinin zayıflaması, kutuplarından Güneş'in halesine doğru daha az akım gerçekleşmesi ve yok olan bir jet akımı.

Araştırmacı ekipten astrofisikçi Doktor Richard Altrock, bu ipuçlarının Güneş'in iyileşmek için çok uzun zaman alan bir çeşit duruma geçiyor olabileceği yönünde güçlü bir ihtimal söz konusu" diyor.

2020'de başlayacak Güneş döngüsüne odaklanan uzmanlar, Güneş'in zaten yaklaşık dört yıldır az Güneş lekesiyle alışılmadık bir şekilde sessiz olduğunu söylüyor.

Güneş'teki devasa manyetik alan, güneş lekelerini, rüzgarı ve bazen Dünya'ya çarpan, hızlı hareket eden parçacıkların dışarı atılmasını içeren güneş döngüsünü belirliyor.Her 22 yılda bir, Güneş'in manyetik alanı kuzey ve güneye yer değiştiriyor ve 11 yıllık bir Güneş döngüsü yaratıyor.2001'deki gibi zirve zamanlarında, her gün güneş lekeleri olurken, uyduları etkileyebilecek daha sık fırtına görülür.

Geçen ay NASA'nın üst düzey Güneş bilimcisi David Harthaway, şimdiki döngünün (2009 yılına doğru başladı) Güneş'in yüzyıldır yaşadığı en zayıf dönemi olacağını tahmin etmişti.

Geçmişte, Güneş'in uzun dönem zayıf manyetik faaliyete girdiğinde, Dünya'da da soğuma ve buzullaşma görülmüş, bu dönemler boyunca atmosfer soğumuş ve iletişim sistemlerini bozacak şekilde atmosferin büzülmesine ve kutuplarda manyetik fırtınalara yol açmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim