• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Dünyanın en büyük petrol yolsuzluğu!

Dünyanın en büyük petrol yolsuzluğu!
Brezilya petrol şirketi Petrobras’daki 3,7 milyar dolarlık büyük yolsuzluk ile çalkalanıyor.

Brezilya devleti kontrolündeki petrol şirketi Petrobras’da patlak veren skandal Dilma Rousseff’in ikinci kez seçilmesini neredeyse engelliyordu.  Rousseff'in devlet başkanlığındaki ikinci dönemi de mahvolabilir. 

Herşey, geçtiğimiz Mart ayında federal polisin bir para aklama soruşturması kapsamında 2004-2012 yılları arasında Petrobras’da rafine şefi olarak görev yapan Paulo Roberto Costa’yı göz altına almasıyla başladı. 

Suçunu itiraf etti ve...

İngiliz The Economist dergisinde yer alan habere göre, pes eden Costa, suçunu itiraf ederek tüm bildirlerini anlattı.  Kendi bölümünden ihale kazanan inşaat şirketlerinin siyasi partilerin “rüşvet fonlarına” yüzde 3 aktardığını söyledi. Polis, şüpheli ödemeler kapsamında 10 milyar Brezilya Reali (3,7 milyar dolar) tespit etti. Bu Brezilyalıların "petrolao" adını verdikleri en büyük yolsuzluk skandalı oldu.

Kasım ayında Brezilya'nın en büyük altı inşaat firmasından 24 yönetici gözaltına alındı. 30 kişi hakkında soruşturma açıldı. Rüşvet almakla suçlanan kişilerin çoğu Rousseff’in lideri olduğu İşçi Partisi'nden ya da  koalisyon ortaklarından çıktı.

Şu ana kadar Dilma Rousseff’in işlenen suçlar zincirinden haberdar olduğuna dair herhangi bir kanıt yok ancak olayların çoğunun selefi Luiz Inacio Lula da Silva’nın başkanlığı döneminde olduğu belirlendi. O dönemde Dilma Rousseff enerji bakanı ve Petrobras Başkanı idi. Luiz Inacio Lula da Silva yolsuzluklarla ilgili başta Petrobas'ın yeni başkanı Maria das Graças Foster'ı ve tepe yöneticilerini haberdar ettiğini iddia etti. Petrobas Foster'ın iddialarını jet hızıyla reddetti.

Skandal, basında daha uzun süre manşetlerdeyer alacak. Costa tarafından adı verilen 28 politikacının çoğu dokunulmazlığı olduğundan, yargı yolu açılırsa, sadece Yüce Divan’da yargılanabilecek. Bu arada Petrobras hisseleri Eylül ayında ulaştığı zirveden bu yana yarı yarıya değer kaybetti.

Fırtına dinmedi

Azınlık hissedarlar öfkeli. Birkaç mağdur yatırımcı 24 Aralık günü New York'ta dava açarak Rousseff’ı tanık olarak gösterdi. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Petrobras’ın yolsuzlukla mücadele yasaların ihlal edip etmediğini soruşlturuyor. 2015'te daha fazla fırtına bekleniyor. 

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim