• BIST 9452.26
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Dünyanın en büyük uçağını inşa edecek

Dünyanın en büyük uçağını inşa edecek
Microsoft'un kurucu ortağı ünlü iş adamı Paul Allen ile havacık sektörü öncülerinden Burt Rutan, yeni nesil uzay taşımacılığı için dünya üzerindeki en büyük uçağı inşa edeceklerini açıkladı.

Dünyanın en büyük uçağını inşa edecek

Allen ve Rutan'ın kurduğu yeni şirketleri Stratolaunch Systems'tan yapılan açıklamaya göre, 'Stratolaunch' adı verilen devasa uçak iki büyük gövdeden oluşacak. Uçağın kanat açıklığı 116 metre olacak ve 14 bin 805 kilometre boyunca havada kalabilecek. Futbol sahasından daha uzun olan kanatları sayesinde kalkış için yeterli gücü sağlayan bir roketi taşıyabilecek olan hava aracı, yüksek irtifalara çıktığında bu roketi boşluğa bırakacak. Böylece Stratolaunch'un bir fırlatma rampasını ve fırlatmada ihtiyaç duyulacak ekstra roketleri kullanmasına gerek kalmayacak. Ancak uçağın iniş ve kalkışı için 3.6 kilometre uzunluğunda bir pist gerekecek.

Uçağın gövdesinin altında, kendisine ait itici roketi olan bir uzay kapsülü de yerleştirilebilecek. Stratolaunch, gerekli yüksekliğe çıktığında kapsül uçaktan ayrılabilecek ve kendi roketini ateşleyip yörüngeye doğru tırmanabilecek.

ABD'nin Alabama eyaletindeki Huntsville şehrinde kurulan Stratolaunch Systems, üretilecek dev uçakla ilgili bir animasyon yayınladı. İlk insansız testlerin 2016 yılında yapılacağı bildirildi. 2021'e kadar da insanlı yolculukların başlaması planlanıyor.

Microsoft'tan 1983'te ayrılan Paul Allen ile Burt Rutan, en son 2004 yılında deneysel SpaceShipOne uzay aracının üretilmesinde bir araya gelmişti. SpaceShipOne, devlet yardımı olmadan ve tamamen özel sektör desteği ile ilk kez uzaya yolcu taşınmasını sağlamıştı. İkili bu araç sayesinde 10 milyon dolarlık Ansari X Ödülü'nü kazanmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim