• BIST 9714.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Düşen uçağımızın yeri belirlendi

Düşen uçağımızın yeri belirlendi
Dışişleri Bakanlığı Suriye tarafindan dün Lazkiye açıklarında denize düşürülen savaş uçağının yerinin belirlendiğini ancak pilotlara hala ulaşılamadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Suriye tarafindan dün Lazkiye açıklarında denize düşürülen savaş uçağının yerinin belirlendiğini ancak pilotlara hala ulaşılamadığını açıkladı.

Bu arada Suriye tarafından düşürülen Tük savaş uçağındaki pilotların isimleri belli oldu. Alınan bilgiye göre, Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağındaki pilotların Malatyalı Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Yozgatlı Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy olduğu öğrenildi. Evli ve bir çocuk babası olan Ertan'ın eşinin de hamile olduğu öğrenildi.

Suriye tarafından düşürülen keşif uçağının pilotların isimleri belli oldu. Pilotların, Hava Harp Okulu 2002 mezunu Yüzbaşı Gökhan Ertan ile 2009 mezunu Aksoy soyadlı bir teğmen olduğu belirtildi. Dışişleri'nden saat 16.00'da yapılan açıklamada pilotların hala bulunamadığı belirtildi.Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalktıktan sonra Akdeniz'de Suriye tarafından düşürülen savaş uçağındaki pilotlardan birinin Hava Yüzbaşı Gökhan Ertan olduğu öğrenildi.

İzmir'de görevli iken geçen yıl memleketi Malatya'daki 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'na eğitim subayı olarak tayin olan Ertan'ın baba evinde bekleyiş devam ediyor. Ertan'ın baba evi akrabaları ve tanıdıkları ile doldu. İki gündür çocuklarından haber alamayan aile, sürekli haberleri izleyerek gergin bekleyişlerini sürdürüyor.

Baba Ali Ertan, uçağın düşürülmesinin üzerinden 24 saat geçtiğini ancak halen net bir bilginin kendilerine verilmediğini söyledi. Baba Ertan, haberin duyulmasının ardından komşu ve arkadaşının arkadaşlarının kendilerini yalnız bırakmadığını belirterek, "Sürekli haberleri takip ediyoruz. Uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünü öğrendik. Ama çocuğumuzun akıbeti hakkında henüz bir bilgimiz yok" dedi.

Sabırsızlıkla mutlu bir haber bekleyen aile umutlarını yitirmiş değil. Yakınları Ertan'ın görevinde çok başarılı bir pilot olduğunu ve sağ salim bulunması için dua ettiklerini söylediler. Hava Lojmanlarında ikamet eden 30 yaşındaki Ertan'ın evli olduğu ve 5 yaşında bir çocuğunun bulunduğu, eşininde ikinci bebeklerine hamile olduğu öğrenildi.

İKİNCİ PİLOT TEĞMENMİŞ

Bu arada diğer kayıp pilotla da ilgili sınırlı bilgiler elde edildi. Adının Hasan Hüseyin Aksoy olduğu belirtilen diğer kayıp pilotun Hava Harp Okulu'ndan 2009'da mezun olduğu, teğmen rütbesinde olduğu ve memleketinin Yozgat olduğu öğrenildi.

Öte yandan dün görev uçuşu için Malatya Erhaç Meydanı'ndan kalkış yapan ve Suriye hava sahsını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Türk savaş uçağının iki pilotunun, Suriye'nin Lazkiye kentinin Um el-Tuyur köyünün doğrusundaki sahil bölgesinde arama çalışmaları sürüyor. Suriye ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca ortaklaşa yürütülen arama-kurtarma çalışmaları kapsamında uçağın bazı parçalarına ulaşıldığı, ancak tamamının bulunamadığı kaydedildi. Ankara ve Adana'dan hava uçuşları, Mersin'den de deniz araçları ile arama çalışmaları da sürdürülüyor.

Bu sabah saatlerinde Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Çevlik'teki Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait limandan demir alıp, arama çalışmalarına katılan bir gemi, öğle saatlerinde limana geri dönüş yaptı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait '73' nolu geminin limana yanaşması bölgede hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Bölgede görev yapan gazeteciler en iyi görüntüyü alabilmek için adeta birbirleri ile yarışırken, limana yanaşan gemiden herhangi bir uçak enkazı ya da kayıp askerlere ait hiçbir şey çıkmadı. Askerler, gemiyi limana yanaştırıp halatlarla bağlantısını sağlarken, bir başka askerin de söz konusu gemiye Türk bayrağı asması dikkat çekti. Bölgedeki aramalar ise sürüyor.

RUS ÜSSÜ'NDEN Mİ ATEŞ AÇILDI

Bu arada uçağın Suriye'nin Lazkiye kentinin 8 mil açıkta düştüğü belirtilirken, nasıl düşürüldüğüne ilişkin bilgiler kesinleşmedi. Uçağın hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla Suriye Hava Savunma Sistemi tarafından uçaksavar ateşi ile düşürüldüğü söylenirken, ateşin Lazkiye yakınlarında bulunan Rusya'ya ait Tartus Üssü'nden açıldığı da konuşuluyor.

Lazkiye'deki Rus üssü

Rusya'nın iki dış deniz üssünden birisi Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Akyar Limanı'ndaki Karadeniz Filosu'na ait büyük üs, diğeri de Suriye'deki Tartus Limanı'nda bulunan lojistik ve bakım üssü. Suriye'nin Lazkiye'den sonra ikinci büyük ve önemli limanı olan Tartus'ta da Suriye hükümeti ile Rusya, 2005 yılında yenilenen bir anlaşma yaptı.

Suriye'nin, dağılan Sovyetler Birliği'ne olan 13.4 milyar dolarlık borcunun yüzde 73'ünün silinmesi karşılığında Rusya'ya Tartus'u kullanmaya devam etme hakkı tanıdı. Bu anlaşma Suriye'ye Rusya'dan silah alımına devam etmesinin yolunu da açtı.

Tartus, Rusya'nın Karadeniz Filosu'na bağlı bir üs. Burada birisi halen çalışır durumda 3 yüzer dok bulunuyor. Bunlara ilaveten üste yine yüzer bir tamir bakım atölyesi, depolama tesisleri, Rus personel için barakalar ve diğer unsurlar da var. Rusya, 2009'dan bu yana üssü yenileme çalışmaları yürütüyor, bu çerçevede liman derinliğini artırmaya çalışıyor. Bunda da daha büyük gemilerin üssü kullanabilmeleri amaçladığı ileri sürülüyor.

Rusya'nın zaman zaman Tartus'a savaş ve lojistik gemileri gönderdiği de biliniyor.

SURİYE'NİN SCUD FÜZESİ KIRIKHAN'A DÜŞMÜŞTÜ

Suriye'nin 27 Mayıs 2005'te deneme amacıyla fırlattığı 3 Scud füzesinden biri, Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde boş bir tarlaya düştü. İlçeye 4 kilometre uzaklıktaki Mahmutlu Köyü yakınlarında sabah saat 08.05'te şiddetli patlama meydana geldi. Mahmutlu ile yakınındaki Gölbaşı Köyü'nde oturanlar, patlamanın taş ocaklarında dinamitle yapılan çalışmadan kaynaklandığını sandı. İki köyde oturanlar, patlamanın şiddetli olması nedeniyle Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı'na bilgi verdi. Bölgede yapılan araştırma sonucu patlamanın Mahmutlu Köyü yakınına düşen bir füzeden kaynaklandığı belirlendi.

Şans eseri ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olayla ilgili Genelkurmay Başkanlığı ise şu açıklamayı yapmıştı:

"27 Mayıs 2005 günü saat 08.05'te, Hatay ili Kırıkhan ilçesine bağlı Gölbaşı ve Mahmutlu köyündeki vatandaşlar tarafından, Gölbaşı ve Mahmutlu köyü arazisine, havada patlayan bir cisimden parçalar düştüğü Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirilmiştir. Askeri birliklerce bölgede yapılan incelemede, söz konusu parçaların muhtemelen Suriye kaynaklı bir füzeye ait olabileceği değerlendirilmiştir. Bölgeye düşen parçalar, herhangi bir can ve mal kaybına neden olmamıştır. Konuyla ilgili diplomatik ve askeri inceleme ve çalışmalara devam edilmektedir."

Suriye, füzelerin tatbikat sırasında yanlışlık sonucu Türkiye'ye düştüğünü kabul ederek Ankara'dan özür dilemişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim