• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

E-pasaportlar yürürlüğe girecek

E-pasaportlar yürürlüğe girecek
E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecek.

E-PASAPORT YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecek.

Pasaportunun süresi dolmayan vatandaşlar, 2015'e kadar eski pasaportlarını kullanabilecek. Bununla birlikte, eski tip pasaportlarının geçerlilik süresi sona erenler, 31 Ocak 2011'e kadar pasaport süresini uzatabilecek.

Eski pasaportların süresi 1 Şubat'tan itibaren uzatılmayacak. Bu tarihten itibaren pasaport süseri dolanlara e-Pasaport verilecek.

Uluslararası standartlarda hazırlanan e-Pasaportların 1 Haziran 2010'dan itibaren kullanıma sunulmasıyla çok sayıda kişi Emniyet Genel Müdürlüğünü arayarak uygulama hakkında bilgi istedi.

Emniyet yetkilileri sık sorulan soruların yanıtlarına internet sitesinde yer verdi. Buna göre, e-Pasaport başvuruları Türkiye'de 81 il ve 287 İlçe Emniyet Müdürlüğüne, yurt dışında ise bağlı olunan konsolosluklara yapılabiliyor.

Türkiye'de üretilecek e-Pasaportlar Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde tasarlandı ve renkleri de bu çerçevede belirlendi. Umuma mahsus e-Pasaportların rengi bordo, diplomatik e-Pasaportların rengi de siyah olarak değiştirildi. Hususi damgalı ve hizmet damgalı e-Pasaportlar ise yeşil ve gri renkte üretilmeye devam ediliyor.

E-Pasaportlarda, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında açık olarak yazılan bilgilerin ve fotoğrafın dijital olarak saklandığı yongalar bulunuyor. Bu bilgiler özel cihazlar tarafından okunabiliyor, bu sayede sınır kapılarında güvenli ve hızlı pasaport kontrolü yapılabiliyor.

E-Pasaportlarının ebatları Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) standartlarıyla uyumlu hale getirilerek 88x125 milimetre olacak şekilde düzenlendi ve sayfa sayılarında değişikliğe gidildi. Hususi pasaport ve hizmet pasaportlarının sayfa sayıları 52'den 28'e düşürüldü. Umuma mahsus pasaportlar 60, diplomatik pasaportlar ise 28 sayfa olacak şekilde tasarlandı. Umuma mahsus e-Pasaportlarda 57, hususi ve hizmet damgalı olanlarda 25, diplomatik e-Pasaportlarda ise 24 adet vize sayfası bulunuyor.

E-Pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakil olarak düzenleniyor. Bu nedenle, e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmuyor. Umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere, 1, 2, 3, 4, 5 ve 10 yıllık düzenleniyor. Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını geçmemiş olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için de en fazla 10 yıl pasaport tanzim ediliyor. Hususi damgalı e-Pasaportlar en az 6 ay en çok 5 yıl süre ile düzenleniyor. Hizmet damgalı e-Pasaportlar ise 6 aydan az olmamak ve 5 seneyi geçmemek şartıyla pasaport sahibinin görev süresine göre düzenleniyor.

-NASIL BAŞVURU YAPILIR?-

Türkiye'de yaşayanlar e-Pasaport almak için 81 il ve 287 ilçe emniyet müdürlüğü bünyesinde hizmet veren 368 başvuru merkezine, yurt dışında yaşayanlar ise bulundukları ülkedeki büyükelçiliklerin konsolosluk şubelerine veya başkonsolosluklara başvurabilir.

Diplomatik pasaport başvuruları ise yurt içinde Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında büyükelçilikler ve başkonsolosluklar tarafından alınıyor.

Yurt içinde yaşayanlar, e-Pasaport başvurusunu ilgili pasaport şubesine şahsen gidip sıra numarası alarak yapabilir. Başvuru işlemi 7/24 hizmet veren 0216 444 30 20 numaralı Çağrı Merkezi veya ''e-pasaport.gov.tr'' internet sitesinde yer alan ''randevu talebi'' seçeneği üzerinden randevu alarak da gerçekleştirilebilir.

Randevu tarihi, aynı internet sitesindeki ''başvuru izleme'' kısmından değiştirilebilir veya iptal edilebilir.

Yapılan e-Pasaport başvurusunun hangi aşamada olduğu ise yine ''başvuru izleme'' başlığından izlenebilir. Başvuruyu izlemek için randevu aldıktan sonra e-posta adresine gönderilen referans numarası ile TC Kimlik numarasını girmek yeterli. E-Pasaport başvurusunu randevusuz olarak yapmış olan başvuru sahipleri de başvurularının durumunu referans numarasına gerek kalmadan yalnızca TC Kimlik numaralarıyla e-Pasaport Çağrı Merkezi'ni arayarak sorgulayabilir.

İnternet üzerinden eş veya çocukların e-Pasaport başvuruları için randevu alınabilir. Ancak müracaat sırasında adına pasaport düzenlenecek kişinin hazır bulunması gerekiyor.

-BAŞVURU İÇİN İSTENEN BELGELER-

Umuma mahsus pasaport başvurusu için şu belgeler isteniyor:

- Nüfus cüzdanının aslı (TC Kimlik numaralı)

- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf (yurt dışı başvurular için 1 adet yeterli)

- Varsa daha önceden alınmış pasaportlar

- Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont (yurt dışında, başvurulan konsolosluğa yatırılıyor)

-Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont (yurt dışında, başvurulan konsolosluğa yatırılıyor)

- Başvuru sahibinin özel durumuna göre talep edilebilecek diğer belgeler

Hususi pasaport başvuruları için:

- a) Çalışanlar için, çalıştıkları kurumun yetkili amiri tarafından onaylanmış matbu talep formu

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim