• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Edremit sahilleri Mavi Bayraklı olacak

Edremit sahilleri Mavi Bayraklı olacak
Balıkesir’in Edremit ilçesi ve bağlı belediyelerin oluşturduğu Edremit Körfez Belediyeler Birliği, İller Bankası’ndan aldığı kredi desteği ile harekete geçti ve sahil bölgesindeki atık su arıtma sorununa kesin çözüm getirdi.

Edremit sahilleri Mavi Bayraklı olacak

Balıkesir’in Edremit ilçesi ve bağlı belediyelerin oluşturduğu Edremit Körfez Belediyeler Birliği, İller Bankası’ndan aldığı kredi desteği ile harekete geçti ve sahil bölgesindeki atık su arıtma sorununa kesin çözüm getirdi.

İller Bankası’ndan arıtma sorunu ile ilgili ülkede ilk kez 500 bin TL tutarında kredi desteği almayı başaran 5 belediyelik üye sayısına sahip Edremit Körfez Belediyeler Birliği, kolları sıvadı ve ilk olarak yerleşim alanlarındaki atık su şebekelerini son sistem teknolojiyi kullanarak temizlemeye başladı. Akçay, Zeytinli ve Kadıköy beldelerindeki atık su ana hat borularını temizleme işi için ilk etapta ihale yapan EKBB, işe başlayan şirketin çalışmalarını yerinde inceledi.

Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Hasan Özel, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, EKBB Müdürü Abdullah Kesici, Proje Koordinatörü Emrah Aksekili, Atık Su Arıtma Tesisi Sorumlusu Balkan Şahin ve diğer yetkililerin oluşturduğu heyet, Akçay’ın ana arterlerinde başlanan atık su boruları temizleme çalışmalarını inceledi. Akçay Belediyesi Sosyal Tesisleri binası önünde sürdürülen çalışmalar ile ilgili basın mensuplarına bilgiler veren yetkililer, son teknoloji ile donatılmış araç ve teçhizatlarını tanıttı. EKBB Başkanı ve Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, led ışıklı kameralarla donatılan gelişmiş teknoloji ile üretilen tekerlekli robotları atık su şebeke borularına soktu. Şebeke boruları içinde gezinen ve yukarıdaki komuta aracına canlı olarak görüntü nakil eden tekerlekli robotlar keşif yaparken, borulardaki tortuların miktarını ve tıkanıklılık oranını da hesaplayabiliyor.

KAMERALI ROBOTLAR ATIK SU ŞEBEKE BORULARINDA GEZİYOR

30 günlük temizleme işini, İstanbul’dan gelen yüklenici firma olan ‘Zengin İnşaat’ adlı şirkete ihale ile verdiklerini söyleyen Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, yakın zamanda da EKBB’ye kendi araç ve teçhizatını edindireceklerini müjdeledi. Kameralarla donatılarak yer yüzüne naklen görüntü taşıyan marifetli robotlar basın mensuplarının ve vatandaşların ilgisini çekti. Sezonun ölü döneminden faydalanılması için ilk temizleme işini bir şirkete yaptırdıklarını belirten EKBB Başkanı Hasan Arslan, “EKBB üyesi belediyelerimizdeki atık su ana şebekelerinde tıkanıklık oranı yüzde 50 ve yüzde 70 oranında idi. Bu sebep ile de birliğimizin Zeytinli beldesinde bulunan Atık Su Arıtma Tesisi’nde aşılamaz sorunlar ile karşılaşılıyordu. Artık borular temizlendiğinde şehir merkezlerindeki pis kokular ortadan kalkacak ve Atık su Arıtma Tesisimiz de tam randımanlı olarak işlevini sürdürebilecektir. İlk etapta 3 bin 500 metre civarında bir hat temizlenecektir. Şu ilginç ve vahim bir gerçektir ki, 1993 yılından bu yana bu atık su şebeke boruları ilk kez temizlenmeye başlandı. Bu temizliğin ardından kendi araçlarımızı birliğimize kazandırıp, periyodik olarak şebeke borularımızı temizleyeceğiz. Toplan temizlenmesi muhtemel hat miktarı 26 bin metre civarındadır. Bu sayede, sezonun yaşandığı yaz dönemlerinde taşmaları da engellemiş olacağız. Bu işlem ile birlikte sadece temizlik değil, hatlardaki arızaları da tespit edip gideriyoruz. Akçay, Zeytinli ve Kadıköy’ün EKBB’deki gayretli çabaları göze çarpıyordur. Türkiye’de kredi kullanan tek birlik biz olduk. Arıtma tesisimizdeki 8 havuzumuza 16 adet mikser alıyoruz. Artık atık su daha kısa sürede arıtılacak ve koku oranı da en aza indirgenecek. Arıtma tesisimizin verimi artacak. Bu çalışma 370 bin TL tutarındadır. 16 Ocak’ta deniz deşarjı ihalesi gerçekleştireceğiz. Bu yaz ihalelerimiz tamamlandığında arıtma ile ilgili en ufak bir sıkıntı bile kalmayacak” dedi.

2011 YILI EDREMİT SAHİLLERİNİN ‘MAVİ BAYRAKLI’ YILI OLACAK

İçinde bulunduğumuz 2011 yılının yaz sezonunda Edremit ilçesinin sahillerinde Mavi Bayrakların dalgalanacağından emin olduklarını ifade eden EKBB Başkanı ve Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, “Bu yaz Mavi Bayraklı olacağız. Bundan eminiz ve arıtma tesisimiz ile sahillerimizden alınan su numunelerinin tahlil sonuçları ortadadır. Bunları merak edenler İl Sağlık Müdürlüğü’nün web sitesinden görebilirler. Bu verilere ulaşmak kolay olmadı. İnşallah bu yaz Mavi Bayraksız plajımız kalmayacaktır. Burhaniye’deki arıtma tesisinin basın mensupları tarafından incelenmesini de istiyorum. EKBB’nin arıtma tesisi çok fazla medyaya konu oldu ve civar alanlardaki arıtma tesislerine hiç bakan yok. Biraz çevrenize bakın. Neler göreceksiniz. Çalışmayan arıtma tesisleri var. EKBB Atık Su Arıtma Tesisi’nin 2009 yılından beri güncel elektrik borcu bulunmamaktadır. Tesisimiz artık zaman etmiyor. Altınoluk, Güre ve Burhaniye’ye oranla bizim tahlil sonuçlarımız çok iyi durumda. Biz Mavi Bayrak alacağız. Üykü yolunun Kanlı Dere civarından 100 metre ilerisi ve denize kadar olan kısmında ıslah çalışmaları yapılması gerekmektedir. Çünkü bu bölge tamamen tıkanmış haldedir. Bu büyük bir tehlikedir. Az şiddetli bir yağışta bile Zeytinli cadde ve sokakları sular altında kalacaktır. Bu tehlike ile ilgili de DSİ ile gerekli görüşmeleri yapacağız. EKBB arıtma tesisinin durumu hiç düzelmeyecekmiş gibi görülüyordu. Bakın artık ne duruma getirdik. Artık dedikodular yok. Tesisimizi halka açtık ve halkın eski kötü düşünceleri yok oldu. Bu 3 belediye ortak çalışma kaydederek sinek mücadelesine başlamaya hazırlanıyor” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim