• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Efes Antik Kenti denizle buluşacak

Efes Antik Kenti denizle buluşacak
Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturmak amacıyla, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüteceği projenin çalışmalarına başlandı.

Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturmak amacıyla, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüteceği projenin çalışmalarına başlandı.

İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz,  Efes Antik Kenti'ni geçmişte denize bağlayan 6 bin 300 metrelik kanalın Küçük Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyon ve deniz hareketliliği nedeniyle dolduğunu söyledi.
Milattan önce kullanılmaya başlanan kanalın 1600-1700'lü yıllara kadar işlevsel olduğunu ifade eden Ediz, Efes'i denizle yeniden buluşturmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ortak çalışma yaptığını kaydetti.

Ediz, yüzyıllar boyu Akdeniz ve Ege Denizi'nden gelen ticari gemileri Efes Antik Liman'a ulaştıran kanalda gemilerin yeniden yüzmesi için bakanlıklar arası görüşmelerde, sorumluluk alanlarının belirlendiğini, proje çalışmalarını başlattıklarını bildirdi. Proje tamamlandıktan sonra Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunulacağını kaydeden Ediz, onayın ardından projenin hayata geçirileceğini ifade etti.

''Maliyet projeden sonra ortaya çıkacak''

Efes Antik Kanal Projesi maliyetinin proje tamamlandıktan sonra ortaya çıkacağını ifade eden Abdülaziz Ediz, Türkiye'nin böyle büyük bir projeyi gerçekleştirebilecek güce sahip olduğunu vurguladı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın da proje çalışmalarına destek verdiğini ifade eden Ediz, şöyle konuştu:

''Bakanlıkların ilgili genel müdürleri Ankara'da da bir araya gelerek koordinasyon toplantısı yapıyor. Bundan sonraki süreci ağırlıklı olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yürütecek. Biz de bir süredir güzergah üzerinde temizlik çalışması yapıyoruz. Bitki temizliği, ağaç temizliği, doku temizliği başlattık. Temizlediğimiz alan çalışmaya hazır hale getiriliyor. Bu güzergah üzerindeki arkeolojik noktaların tetkiki ve tespitini yapıyoruz. Bu tespitle beraber arkeolojik alanda müze müdürlüğümüzün kontrolünde çalışmalar yürütülecek. Proje onaylandıktan sonra Efes Antik Kanal Projesi'nin bitiş tarihini açıklayacağız.''

''Döneme uygun tekneler çalışacak''

Efes Antik Kanal Projesi'nin detaylarını da anlatan Ediz, Pamucak bölgesinde oluşturulacak iskele ile Efes Antik Kenti'nin alt kapısı arasındaki kanalın temizlenmesinden sonra milattan önceki dönemleri de anımsatacak teknelerin, yerli ve yabancı turistleri taşıyacağını söyledi.

Proje kapsamında ilk etapta kanalda 2-4 arasında teknenin çalışacağını, ihtiyaca göre teknelerin sayısının artırılabileceğini ifade eden Ediz, ''Buradaki tekneler İzmir Körfezi'ndeki tekneler gibi olmayacak. Sığ alanda hareket kabiliyeti olan, o günün mimarisini bugünkü teknolojiyle birleştiren tekneler kanalda hizmet verecek. Geçmişi anımsatacak teknelerin Pamucak bölgesinde oluşturulacak iskele ile Efes alt kapıdaki liman arasında yerli ve yabancı turistleri gezdirmesi bölgeyi vazgeçilmez kılacak. Teknelerle gelen turistler isterse otobüslerle isterse teknelerle geri dönüş yapabilecek'' diye konuştu. Ediz, kanal çevresindeki alanların da rekreasyon alanına dönüştürüleceğini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim