• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Efsane çekiliyor meydan Apple'a kaldı

Efsane çekiliyor meydan Apple'a kaldı
Bilgisayar pazarının 1 numaralı oyuncusu telefon, tablet ve bilgisayar işinden çekiliyor. Şirket bundan böyle yazılıma yüklenecek.

Efsane çekiliyor meydan Apple'a kaldı

Bilgisayar pazarının 1 numaralı oyuncusu telefon, tablet ve bilgisayar işinden çekiliyor. Şirket bundan böyle yazılıma yüklenecek.

Apple’la rekabetten kaçan HP’nin yeni rakipleri Microsoft, IBM ikilisi...

Uzun süreden bu yana Apple’ın cep telefonu ve tablet PC alanında yaptığı atağa cevap verememenin sancısını çeken ABD’li teknoloji devi Hewlett-Packard (HP) firması çareyi bu işlerden çekilmekte buldu.

HP firması ilk etapta akıllı cep telefonu ve tablet PC operasyonlarını bırakacak ardından da kişisel bilgisayar (PC) birimini başka bir firmaya satarak bu işten de çıkacak.

Tablet işinde Microsoft’la yaptığı işbirliğiyle büyük satış hedefleri belirleyen HP firması akıllı cep telefonu alanında da geçen yıl Palm’i 1.8 milyar dolara satın alarak atağa kalkma planları yapıyordu.

Ancak alınan bu son kararla birlikte Nokia, Motorola, Sony’nin ardından HP de son yıllarda pazarın en hızlı oyuncusu Apple’ın dibe çektiği firmalar listesine katılmış oldu. HP 2011 yılında Compaq’ı 24 milyar dolara alarak bilgisayar pazarında en büyük üretici konumuna gelmişti.

Yazılımın yükselişi...

Dün şirketten yapılan açıklamada alınan bu kararla mobil yazılım tarafındaki operasyonun da sonlandırılacağı bildirildi. Tüketici elektroniği profilini azaltması nedeniyle iş yazılım ürünleri alanına yoğunlaşan HP’nin, tüketiciler için cihazlar üretmek yerine hükümet kuruluşları ve iş dünyasına hizmet ve ürün satmaya odaklanacağı belirtiliyor. HP’nin, Autonomy şirketini satın alarak, rakipleri IBM, Oracle ve Cisco Siystems gibi ticaret sektöründe cazibesini artırması bekleniyor.

Yeni CEO hızlı başladı

HP’den yapılan açıklamada, firmanın tabletler de dahil geleneksel PC ve donanım üretiminden tamamen çıkacağı, birimleri toplu ya da parçalı olarak satacağı belirtildi.

Böylece iPhone’la rekabet için konumlanan “Pre” markalı akıllı telefon modeliyle, WebOS işletim sistemi üzerinde çalışan TouchPad serilerinin üretiminden vazgeçiliyor.

Geçen yıl şirketin CEO’luk pozisyonuna Alman SAP’den transferle atanan Leo Apotheker’in gelecek stratejisi çerçevesinde bu kararın alındığı bildiriliyor.

Apotheker’in donanım üretiminin eskisi kadar karlı olmadığı, farklı ve çeşitli kanallardaki irili ufaklı yazılım üretiminin daha karlı işler haline geldiği kanısında olduğu bildiriliyor.

72 yıllık dev dümeni kırdı

- HP firması 1939 yılında Silikon Vadisi, Palo Alto’da kuruldu.

- 72 yıllık şirket, ismini kurucular Bill Hewlett ve David Packard’dan aldı.

- Bilgisayar, kamera, telefon, sunucu, tarayıcı, yazılımın içinde bulunduğu alanlarda üretim yapıyor.

- 2010 yılı gelirleri 126 milyar doları aştı.

- Şirketin çalışan sayısı 324 bine yaklaşıyor.

- HP’nin piyasa değeri 61 milyar dolara işaret ediyor. 

Çorlu’da masaüstü PC’leri üretiliyor

HP’nin, akıllı telefon ve tablet bilgisayarları üretimini kapsayan Kişisel Sistemler Bölümü, 41 milyar dolarlık cirosuna rağmen sadece yüzde 13 kârlılık ile HP’nin en düşük kar marjına sahip bölümünü oluşturuyor.

Öte yandan Çinli Foxconn’un Türkiye’de (Çorlu) bu yıl açtığı fabrikada HP ile birlikte masaüstü bilgisayar üretiliyor. Yeni operasyon çerçevesinde HP’nin PC birimlerini satın alacak olan firma dolayısıyla Foxconn’un Türkiye fabrikasının da iş ortağı olmuş olacak. 

İngiltere’nin Bill Gates’ini bünyesine kattı

Şirketin geleceği adına radikal bir kararla donanım üretimi işinden çıkacak olan HP, bundan sonraki önceliği olan yazılım işine hızlı bir başlangıç yaptı. ABD’li HP, İngiltere’nin Bill Gates’i olarak bilinen Mike Lynch’in yazılım şirketi Autonomy‘yi 10.2 milyar dolara satın aldı.

Küçük bir şirket olarak 1996’da Cambridge’de kurulan ve Lynch ile birlikte birkaç kişilik mühendisle işe başlayan Autonomy, geliştirdiği yeni nesil teknolojilerle kısa sürede dünyanın en hızlı büyüyen yazılım şirketleri ligine girmeyi başardı.

2 bin 700 kişilik şirket

Dün yapılan açıklamada 2010 yılı cirosu 870 milyon doları bulan Autonomy’nin piyasa değerinin bu alım öncesinde 6.3 milyar dolara işaret ettiği bildirildi. Şirket 2010’da gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında artırmıştı.

Bu arada Autonomy firması Harry Potter filmlerinde kullanılan yazılım ve efekt sistemlerinde de imzası olan bir firma olarak öne çıkıyor. Autonomy’nin CEO’su Mike Lynch, HP’nin satın alma sürecinin tamamlanmasından sonra da şirketteki bu görevini sürdürecek. HP’nin Autonomy’i satın alma sürecinin yıl sonunda tamamlanacağı tahmin ediliyor. Autonomy, 2 bin 700 kişiye istihdam sağlıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim