• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Ege Serbest'te ticaret küçülüyor, sanayi büyüyor

Ege Serbest'te ticaret küçülüyor, sanayi büyüyor
Bu yıl ticaret hacmi % 5 düşen Ege Serbest Bölgesi’nde umutlar 2015’e kaldı. 3 tesisin yatırımı sürüyor, bu yıl devreye girecekler

Serbest bölgelerde ticari işletmelere sağlanan vergi teşviklerinin bu yıl sonunda kaldırılacak olması nedeniyle son 5 yıldır pazarlama çalışmalarını üretiçi firmalara yönelten Ege Serbest Bölgesi’nde 2014’te ticaret rakamları gerilerken, sanayi verileri büyüyor. 2015’te 3 yeni tesisin açılacağı bölge, asıl büyümeyi genişleme alanı onaylanırsa yapacak. Bölge ticaret hacmindeki gerilemeyi 2 ana nedene dayandıran Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) CEO’su Dr. Faruk Güler, “Üretim ağırlıklı bir bölgeyiz. Bizde yurtdışı üreticilerin sayısı fazla. Bunu planlı yaptık. Çünkü 2008’de yapılan kanun değişikliği ile ticari firmaların vergi avantajlarının 2014’te biteceği karara bağlanmıştı. Biz de hızla 2008’den 2014’e kadar üretici firmaları getirmeye çalıştık” diye konuştu. 

Ekonomi Bakanlığı’nın serbest bölgeler vizyonunu firmaların üretici ve ihracatçı olması hedefiyle şekillendirdiğini belirten Güler, “Bu nedenle ticari firmaların alım satımında azalma olurken, üretici firmaların ihracatı yükseldi” dedi. 

Bu yıl Ege Serbest Bölgesi’nde ticaret hacminin 4.5 milyar dolar civarında olacağını ifade eden Güler, “Bu geçen yıla göre yüzde 5 düşüş demek. Geçen yıl 4 milyar 750 milyon dolar işlem hacmi olmuştu. Bu yıl bölgeden ayrılan firma 15 ve hepsi ticaret firması. Arazi sıkıntısı nedeniyle gelen üretici firma sayısı daha düşük kaldı. 2015’te devreye girecek 3 tesisle ticaret hacmimiz artacak. Ama bizim esas büyümemiz genişleme alanıyla ilgili prosedürler tamamlanınca olacak” diye konuştu. 

Ticaretin çoğu Avrupa ile yapılıyor 

Genişleme alanı konusunda Bakanlar Kurulu kararının şubat sonuna kadar geleceğini belirten Güler, “Eğer bu takvimimiz gerçekleşirse yatırımcıya yer tahsisini yılın ikinci yarısına kadar bitiririz. Bu yıl bölgeden ayrılan firma sayısı 15 ama istihdamda fazla değişiklik yok. Gidenler ticari firma ve çalışan sayıları da düşüktü. Ama şöyle bir problem var. Buradaki şirketlerin çoğu ihracata dayalı. Ticaretin çoğu da Avrupa ile . Üretilen katma değeri yüksek ürünlerin çoğu yavaşlama yaşanan Avrupa’ya satılıyor. Bu da firmaları olumsuz etkiliyor" dedi.

Şirketlerin 2015'in daha iyi olmayacağını öngörüyor

Şirketlerin öngörülerinin 2015’in 2014’ten daha iyi olmayacağı yönünde olduğuna dikkat çeken Güler, “Firmalar Avrupa’daki müşterilerine, iş potansiyeline bakınca büyüme göremiyorlar. 2014 gibi geçirebilirlerse şirketler kendilerini başarılı addedecekler. Bu Türkiye genelindeki ihracatçılar için geçerli. Herkes çok dikkatli davranıyor. Türk yatırımcılar ekonomik gelişmelere daha hızlı reaksiyon veriyorlar. Yabancılarda bu daha geç oluyor. Yabancılar hem yatırım kararı alırken hem de karardan dönerken uzun ve ayrıntılı analizler yapıyorlar” diye konuştu.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim