• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C

Ege ve Akdeniz'de marinalar doldu

Ege ve Akdeniz'de marinalar doldu
Türkiye'deki marinaların önemli kısmının bulunduğu Ege Bölgesi'nde, mayıs ayının başı olmasına rağmen marinaların çoğunun doluluk oranının yüzde 100'ü buldu.

Türkiye'deki marinaların önemli kısmının bulunduğu Ege Bölgesi'nde, mayıs ayının başı olmasına rağmen marinaların çoğunun doluluk oranının yüzde 100'ü buldu.

Deniz Turizmi Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karacalar, Ege Bölgesi'ndeki marinaların yüzde 100'e yakın doluluk oranına ulaştığını söyledi.

Ege kıyısındaki marinalara talebin bu yıl oldukça fazla olduğuna işaret eden Karacalar, "Bu taleplere cevap verebilmek için marinacılar olarak gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Müşterileri geri çevirmemek için gezintiye çıkan yatların yerine vakit kaybetmeden hemen yeni rezervasyonlar alıyoruz" dedi.

Ege'deki marinaların yüksek doluluk oranının son yıllarda bölge deniz turizmi açısından bir sıkıntıya yol açtığına dikkat çeken Karacalar, Batı Akdeniz'deki marinalar dolduğu için yatçıların rotasını erkenden Marmaris, Bodrum ve Fethiye'deki marinalara çevirdiğini kaydetti.

Son bir kaç yıldır bölgenin yat turizmi açısından hareketli günler geçirdiğini vurgulayan Karacalar, deniz tutkunlarının artık Yunan adaları ve Türkiye'yi müşterek tatil destinasyonu olarak değerlendirdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin yat turizmde artan taleplere karşılık verebilmesi için acil olarak "Kıyı Master Planı" yapması gerektiğini belirten Karacalar, yeni marinalar yapılmasının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğine işaret etti.

Ömer Karacalar, Bodrum'daki Milta Marina'nın yüzde 100 dolulukla hizmet verdiğini, önümüzdeki günlerde rezervasyon taleplerini geri çevirmek zorunda kalabileceklerini bildirdi.

-Güney Ege-

Mavi turun merkezi olarak kabul edilen ve yüksek kapasiteye sahip çok sayıda marinanın bulunduğu Güney Ege'de de doluluk oranları yüz güldürüyor.

Bodrum'daki Turgutreis ve Milta marinalarında doluluk oranı yüzde 100'ü buldu. Göcek'teki marinalar dolarken, 4 marinanın bulunduğu Marmaris'te de yat turizmi hareketlenmeye başladı.

Marmaris Netsel Marina Genel Müdürü Zafer Ergül, Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin yat turizmine etkilerinin ilerleyen günlerde belli olacağını söyledi. Bu sezonun geçen yılla aynı seviyede geçmesini beklediklerini dile getiren Ergül, marinalarındaki doluluk oranının yüzde 90 olduğunu, yaz aylarında bu oranın artmasını beklediklerini kaydetti.

-Antalya-

Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz da, Antalya bölgesindeki marinaların kara ve deniz hizmetleriyle birlikte değerlendirildiğinde ortalama doluluk oranının yüzde 68 olduğunu, sadece deniz hizmetleri ele alındığında ise bu oranın yükseldiğini söyledi.

Bölgede artan yabancı ziyaretçi talebi nedeniyle marina inşaatlarının öncelik kazandığını vurgulayan Kaçmaz, "Sadece deniz hizmetleri değerlendirildiğinde Çelebi Marina, Kemer Türkiz ve Finike Setur marinalarında yer yok. Alanya Marina yüzde 70 dolulukla çalışıyor" dedi.

Antalya bölgesindeki marinalarda en çok Amerikan bayraklı yatlara hizmet verildiğini vurgulayan Kaçmaz, ikinci sırada İngilizler'in, sonra da Almanlar'ın geldiğini söyledi.

Kaçmaz, özellikle Rusya bayraklı teknelerin marina hizmeti taleplerinde artış olduğunu, yeni müşteri gruplarının Ruslar olduğunu söyledi.

Kemer ve Finike'deki marinaların kapasite arttırımı için projelendirildiğini, Demre'de bir yat limanı için çalışmaların sürdüğünü, Gazipaşa'da ise yat limanı yatırımının başladığını dile getiren Kaçmaz, Kalkan'ın da orta ölçekli bir yat limanına ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Yabancıların yanı sıra bölge insanının da ihtiyaçlarının arttığını dile getiren Kaçmaz, "Yerli ihtiyaç sahipleri için marinalardan daha çok barınak yapılması gerekiyor. Yat limanı ya da marinalardaki bağlama yerleri, tekne sahiplerine pahalı geliyor. Yerel yöneticilerin halkın bu talebini görmezden gelmemesi gerekiyor. Yöre insanı çok lüks hizmetler istemiyor" diye konuştu.

Antalya'da denizleri doldurmak yerine nehir içlerine marina ve yat limanları yapılması modelinin kabul gördüğünü anlatan Kaçmaz, Aksu Deresi'nde mutabakat sağlandığını dile getirdi.

Kaçmaz, Aksu Deresi'ndeki çalışmaların tamamlanması durumunda bölgenin 2015 yılında bin 200 kapasiteli bir yat limanına kavuşacağını söyledi.

Aynı modelin Manavgat Irmağı için de söz konusu olduğuna işaret eden Kaçmaz, ırmağa bir ya da iki tane yat limanı yapılacağını kaydetti.

-Yeni vize uygulamasından muafiyet istedi-

Yabancı tekne sahiplerinin Mayıs ayında Türkiye geldiklerini ve Eylül'e kadar Türkiye kıyılarında kaldıklarını belirten Kaçmaz, 1 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe giren yabancılara yönelik vize uygulamasının deniz turizmini olumsuz etkileyeceğini savundu.

Kaçak işçiliği önlemek amacıyla yönetmelikte değişiklik yapılarak yabancıların Türkiye'ye tekrar girebilmesi için kendi ülkelerinde en az 90 gün ikamet etmeleri koşulundan yat sahiplere muafiyet getirilmesini isteyen Kaçmaz, aksi halde bu kişilerin başka ülkeleri tercih edeceklerini kaydetti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim