• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Ege'de baz istasyonları limitlerin altında

Ege'de baz istasyonları limitlerin altında
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre Ege Bölgesi illerinde baz istasyonları belirlenen limit değerin dört kat altında çıktı.

Baz istasyonları limitlerin altında

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre Ege Bölgesi illerinde baz istasyonları belirlenen limit değerin dört kat altında çıktı.

Mobil haberleşmenin vazgeçilmez unsuru olan baz istasyonları, elektronik haberleşme, internet, GPS, navigasyon, hasta takip, görüntülü haberleşme, araç takip sistemleri, pos makinaları, dijital TV ve radyo yayıncılığı gibi birçok iletişim ve tıbbi alanlarla ilgili teknolojik altyapıyı sağlıyor.

Günümüzün en önemli teknolojileri arasında yer alan mobil teknolojilerin altyapısını oluşturan baz istasyonları konusunda denetimler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sürdürülüyor.

Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında sürdürülen uzun araştırmalar sonucunda baz istasyonlarına ilişkin limit değerler Uluslararası Non-İyonize Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirleniyor. ICNIRP tarafından belirlenen limit değerler 41 V/M iken Türkiye'de bu değer daha güvenli olması açısından 10 V/M belirlendi.

BEYDOĞAN: "DENETLEMELER YÜZDE 90'I GEÇTİ

Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların limit değerleri, insan sağlığı ve çevreye etkisi gözetilerek belirleniyor. Dünyada 41 V/M olan bu limit değer, Türkiye'de 10 V/M olarak uygulanıyor. BTK İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan, Ege Bölgesi baz istasyonu raporuna göre ölçüm değerlerinin limit değer olan 10 V/M'nin de altında gerçekleştiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Mobil teknolojilerin hayatımızdaki yerini her geçen gün artırırken mobil iletişimin temel unsuru olan baz istasyonları da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sıkı bir biçimde denetleniyor.

BTK tarafından Ege Bölgesi'nde denetlenen baz istasyonlarının oranı yüzde 90'ı geçti. Yapılan ölçümlerde baz istasyonlarının yüzde 90 oranında 1-4 V/M arasında değer ölçüldü."

ÖZEREN: "EN GÜVENİLİR ÜLKEYİZ

Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, Türkiye'nin dünyada cep telefonu şebeke standartları en yüksek ve güvenli beş ülkeden biri olarak gösterildiğini belirterek, "Tüm dünyada kullanılan teknoloji aynıdır.

Bunu diğer ülkelere gittiğimizde cep telefonlarımızı kullanabilmemizden anlayabiliriz. Dünyada 300'e yakın ülkede, 900'ü aşan sayıda operatör tarafından verilen cep telefonu hizmetini, 5 milyara yakın insan kullanıyor" diye konuştu.

Özeren, baz istasyonlarının dünyada en çok denetim uygulayan ülkeler arasında Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığını da sözlerine ekledi.

DÜNYADA BAZ İSTASYONLARI

Türkiye'de BTK tarafından belirlenen 10 V/m sınır değeri ise Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük limit değerler arasında yer alıyor.

Baz istasyonlarının ülkelerin yüz ölçümlerine göre dağılımı, Almanya'da 140 bin, Fransa'da 100 bin, Türkiye'nin 7'de 1'i olan Danimarka'da ise 35 bin, Türkiye'de ise yaklaşık 45 bin adet baz istasyonu bulunuyor. Baz istasyonları için belirlenen limit değerler Almanya, Danimarka, Fransa gibi ülkelerde 41 V/m olarak uygulanırken, Türkiye'de ise 10V/m olarak uygulanıyor.

EGE BÖLGESİ RAPORU

BTK'nın 2011 yılı Nisan ayı verilerine göre Ege Bölgesi'nde 3.496 baz istasyonunun 3.148 adedi denetlendi. Yapılan ölçümlerde 1-4 V/M olarak belirlenen değerler belirlenen limitin oldukça altında kaldığı dikkat çekti.

Ege Bölgesi'nde yapılan ölçümlere göre il bazında durum şöyle:

İZMİR

Ege bölgesinde en fazla baz istasyonu sayısına sahip İzmir'de BTK verilerine göre güvenlik sertifikalandırmaları ve denetimi gerçekleştirilen aktif baz istasyonu sayısı 3783'e ulaştı. İzmir'deki aktif baz istasyonlarının yüzde 90'ının denetimi gerçekleştirildi.

İzmir'de en yüksek değerler yüksek gerilim hatlarında çıkarken ildeki baz istasyonları değerleri 0,1 V/m ile 4 V/m arasında değişiyor. İzmir'de BTK tarafından belirlenen baz istasyonu sınır değeri olan 10 V/m'nin 4/1'i oranında ölçümler gerçekleştirildi.

ISPARTA

BTK verilerine göre güvenlik sertifikalandırmaları ve denetimi gerçekleştirilen aktif baz istasyonlarının Isparta'daki sayısı 248'e ulaştı. Isparta'da aktif olan 275 adet baz istasyonunun yüzde 90,18'inin denetimi gerçekleştirildi.

AYDIN

BTK verilerine göre güvenlik sertifikalandırmaları ve denetimi gerçekleştirilen aktif baz istasyonlarının Aydın'daki sayısı 714 oldu. Aktif olan baz istasyonlarının ise yüzde 90'ı denetlenirken BTK tarafından baz istasyonları için belirlenen sınır değerlerin çok altında ölçümler gerçekleştirildi.

Baz istasyonu değerleri dışında yüksek gerilim, radyo ve televizyon vericileri ve çevresel etkenlerden oluşan ölçümlerin de gerçekleştirildiği çalışmada en düşük değerler baz istasyonlarından çıktı.

BTK'dan alınan bilgiye göre Aydın ilindeki en yüksek baz istasyonu değerleri BTK tarafından belirlenen 10 V/m olan sınır değerinin 4'te 1'ini geçmiyor. Buna göre Aydın'da ölçülen baz istasyonlarının değerleri 0,1 V/m ile 3 V/m arasında değişiyor.

DENİZLİ
Denizli'de aktif olan baz istasyonu sayısı 590. Bunların yüzde 90'a tekabül eden 531 adedi denetlenerek, Denizli ilindeki en yüksek baz istasyonu değerlerinin BTK tarafından belirlenen limit değerlerin çok altında olduğu dikkat çekti.

MANİSA

Manisa'da BTK tarafından denetimi gerçekleştirilen aktif baz istasyonu sayısı 553. Manisa ilinde toplam 614 adet aktif baz istasyonu bulunuyor. Bu demek oluyor ki Manisa'daki aktif baz istasyonlarının denetlenme oranı yüzde 90,07.

BTK tarafından yapılan denetlemeler sonucunda Manisa'da BTK tarafından baz istasyonları için belirlenen sınır değerlerin çok altında ölçümler gerçekleştirildi.

MUĞLA

Muğla Ege Bölgesi'nde en fazla baz istasyonuna sahip il olarak toplam 1393 adet baz istasyonuna sahip. Muğla'da aktif olan baz istasyonlarının yüzde 90,02'si yani 1254 adedi BTK tarafından denetlendi.

Denetlenen bu baz istasyonlarının BTK tarafından belirlenen limit değerlerin çok altında olduğu görülürken, en yüksek ölçümlere baz istasyonu değerleri dışında yüksek gerilim, radyo ve televizyon vericileri ve çevresel etkenlerden oluşan ölçümlerde rastlandı.

UŞAK

Uşak'ta aktif olan 185 baz istasyonundan 167'si BTK tarafından denetlendi. Diğer bir deyişle, Uşak'ta yüzde 90,20 oranından denetim gerçekleştirildi.

BTK tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda aktif olan baz istasyonlarının BTK tarafından baz istasyonları için belirlenen sınır değerlerin çok altında olduğu gözlemlendi.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim