• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Ege'de kaçak teknesi battı, çok sayıda kayıp

Ege'de kaçak teknesi battı, çok sayıda kayıp
İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli beldesinde, Avrupa'ya yasa dışı yollardan çıkmak isteyen ve içinde 102 kaçağın bulunduğu balıkçı teknesi, kayalıklara çarparak battı.

İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Ahmetbeyli Beldesi'nde, Avrupa'ya yasa dışı yollardan çıkmak isteyen ve ilk belirlemelere göre içinde çoğu çocuk ve kadın 102 kaçağın bulunduğu balıkçı teknesi, kayalıklara çarparak battı. Teknenin güvertesinde bulunan ve yüzerek kıyıya ulaşan 51 kaçak, bölgeye sevk edilen ekipler tarafından kurtarıldı.

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli beldesinde, Avrupa’ya yasadışı yollardan çıkmak isteyen ve ilk belirlemelere göre içinde çoğu çocuk ve kadın 102 kaçağın bulunduğu balıkçı teknesi kayalıklara çarparak battı. Batan tekneden şu ana aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 58 kişinin cesedi çıkarıldı.

58 kişinin cesedi çıkarıldı

Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu dalgıçların batan mülteci teknesine girdiğini, teknenin kapalı bölümünden 58 cesedin çıkarıldığını bildirdi. Kaymakam Kurtbeyoğlu, tekne kaptanı ve yardımcısının da aralarında bulunduğu 45 kişinin sağ kurtarıldığını açıkladı. Teknenin kıyıdan bir kilometre kadar açıkta battığı bildirildi.

Teknenin güvertesinde bulunan ve yüzerek kıyıya ulaşan 51 kaçak, bölgeye sevk edilen ekipler tarafından kurtarılırken, bir kişinin cesedi kıyıya vurdu. Kurtarılan kaçakların, teknenin alt bölmesinde kilitli alanda çok sayıda kişinin bulunduğunu söyledikleri öğrenilirken, olayla ilgili iki Türk organizatör gözaltına alındı.

Menderes ilçesi Ahmetbeyli Beldesi ile Yoncaköy arasında bugün sabah saatlerinde, kıyıda tekne parçaları görenler durumu jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerine haber verdi. Jandarmanın kıyıda, Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizde yaptığı aramalar sonucunda 1’i kadın 2 çocuğun da aralarında bulunduğu 51 kişi kurtarıldı. Bir kişinin de cesedi kıyıya vurdu.

Kurtarılan kişilerin Irak ve Suriye uyruklu oldukları tespit edildi. Askerler aracılığıyla kaçakların alınan ilk ifadelerinde, İzmir’in Basmane Semti’ndeki otellerde kaldıkları, burada insan tacirleriyle irtibat kurduktan sonra da İngiltere’ye gitmek üzere anlaştıklarını söyledikleri bildirildi.

Balıkçı teknesinin denize açıldıktan yaklaşık 50 metre sonra, kayalıklara çarpıp su alarak battığı saptandı. Bir kısmı yüzerek kıyıya çıkan kaçakların, teknenin güvertesinde bulundukları öğrenildi. Ancak yine kaçakların verdiği bilgiye göre, teknenin kilitli olan alt bölmesinde kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin olduğunun belirtilmesi üzerine Sahil Güvenlik dalgıçları, su altında arama ve kurtarma çalışması başlattı.

İki organizatör gözaltında

Olayın hemen ardından harekete geçen jandarma ekipleri, organizatör oldukları belirlenen birinin ismi Burhan Yılmaz olan iki Türk’ü yakaladı. Organizatörlerin tekneyi Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki balıkçılardan kiralayıp Ahmetbeyli’ye getirdikleri öğrenildi. Kaçakların bağlantı kurduğu diğer insan tacirlerinin kimlikleri ve kaldıkları otellerin belirlenmesi için soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

70 kaçakta Küdür'e bırakıldı

Bu arada Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na gitme hayaliyle Aydın'ın Didim İlçesi'nden yola çıkan 70 kaçak Muğla'nın Bodrum İlçesi Yalıkavak Beldesi'ndeki Küdür yarımadasına bırakıldı. Ölüme terk edilen ve üç gündür aç susuz bekleyen kaçakları jandarma buldu.

Aydın'ın Didim İlçesi'nden üç gün önce lüks bir yata bindirilen ve aralarında Afganistan, Burma, Filistin, İran, Irak ve Suriye uyruklu 14'ü çocuk 12'si kadın toplam 70 kaçak, Muğla'nın Bodrum İlçesi Yalıkavak Beldesi'ndeki Küdür yarımadasına bırakıldı. Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na yasadışı yollardan gitmek isterken, Paşa Limanı Koyu'na terk edilen 70 kaçak bitkin halde bekledikten sonra içlerinden bazıları dün akşam saatlerinde, alışveriş yapmak için beldedeki bir markete gitti. Çevredekiler durumu jandarmaya bildirdi.

Bölgeye sevk edilen jandarmada, çok sayıda kaçağı yakaladı. İşlemlerinin yapılması için Yalıkavak Jandarma Karakolu'na götürülen kaçaklara, yiyecek ve içecek verildi. Rahatsız olduklarını belirten 6 kaçak Bodrum Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Kaçaklardan Asimmallah Bahran (34), "Afganistan'dan İtalya'ya gitmek için yola çıktık eşim ve iki çocuğum için İstanbul'da organizatörlere 3 bin dolar ödedim, bizi buraya bırakıp 'Yunanistan'a geldiniz' diyerek gittiler. Sabah ezanı okunduğunda Türkiye'de olduğumuzu anladık telefonla ulaştığımız bir organizatör bize 'Bekleyin gelip sizi alacağız' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim