• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Ege'ye 4 turizm serbest bölgesi kuruluyor

Ege'ye 4 turizm serbest bölgesi kuruluyor
Ege Serbest Bölgesi'nin genişleme talebiyle ilgili protokolü imzalayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir, Balıkesir, Muğla ve Aydın'da, 'Turizm Ticaret Serbest Bölgeleri' kurulacağının müjdesini verdi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçtiğimiz yıl düzenlenen Teşvik Zirvesi'nde gündeme getirdiği, "İzmir, serbest bölgeler kenti olmalı" projesinde ilk adımı attı. Ankara'da 5 bakan, önceki gün Zeybekci'nin girişimiyle "Turizm Ticaret Serbest Bölgeleri" kurulması için bir araya geldi, müjdeyi Bakan Zeybekci İzmir'de verdi. Türkiye'nin turizm ticaret serbest bölgeleri, İzmir, Muğla, Aydın, Balıkesir ve Antalya'da kurulacak. İzmir'de turizme dev katkı sağlayacak bölgeye ise Çeşme ev sahipliği yapacak. Bakan Zeybekci, İzmirlilerden serbest bölgelere sahip çıkmasını istedi. 

İlk adım atıldı

Ege Serbest Bölgesi Genişleme ve Süre Uzatımı Protokolü ile Aliağa Serbest Bölgesi için Gaziemir ESBAŞ'da düzenlenen törene katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin turizm alanında önemli potansiyeli olduğunu ancak bunu çok daha yukarı seviyelere çekmek için çalıştıklarını söyledi. İzmir'de geçtiğimiz yıl Haziran ayında düzenlenen Teşvik Zirvesi'nde gündeme getirdiği, "İzmir, serbest bölgeler kenti olmalı" sözünü hatırlatan Zeybekci, bunun gerçeğe dönüşmesi için de ilk adımı attı. 

İlk adımın "Turizm ve Ticaret Serbest Bölgesi" olduğunu ifade eden Zeybekci, önceki gün Ankara'da yalnızca bu konu için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile bir araya geldiklerini ve uzun bir toplantı yaptıklarını söyledi. Zeybekci, "5 bakan sadece ve sadece turizm ticaret serbest bölgesini görüşmek üzere toplandık. Bir şey söylediğimiz zaman lafla ortada kalsın diye söyleyemeyiz. Dünyada örneği var mı? Yarım yamalak örnekler var. En güzel örneğini inşallah Türkiye kuracak. Bunun başlangıç noktası da İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir ve Antalya olacak" dedi. 

Dünyada benzer uygulamaların olduğunu ancak Türkiye uygulamasının benzersiz olacağını ifade eden Zeybekci, "Kamu bölgeyi kuracak, işletmeyi özel sektör üstlenecek. Yatırımı da özel sektör yapacak. Belli bir konsept çerçevesinde çok düşük yapılaşma olacak. Alışverişten konaklamaya vergi muafiyetleri olacak. Bu bölgelerle yeni yatırım ve istihdam fırsatları yaratılacak. Giriş ve çıkışlar kontrol altında olacak" dedi.

Zeybekci, turizm serbest bölgelerinin hareketli turizm adı verilen yat ve gemi turizmine dönük hizmetler sunacağına dikkat çekerek, "Öyle bir serbest bölge kurmalıyız ki gelen turist geceliğine 100 dolar değil, 1000 dolar ödemeli. Ürünlerimize 5-10 dolar değil, 10 bin-20 bin euro ödeyecek hale getirmeliyiz. Böyle bir alanı koruma altına alıp Anadolu'daki mükelleflerin yatırım yaptığı ama dünyadaki örneklerinden çok daha ileride serbest bölgeler haline getirmeliyiz" diye konuştu. 

'Üç kuruşluk beyin'

Bu konuda ağır eleştiriler aldığını da ifade eden Bakan Zeybekci, "Kamuoyunda, serbest bölgelere pasaportla girilecek şeklinde bilgiler yer aldı. Ancak bazıları buna takılmış. Bana 'vatan hainisin' dediler. '3 kuruşluk beyninle buna mı takıldın kaldın'. Bizim ağzımızdan pasaport diye bir şey çıkmadı. Çıktıysa bile bu bir kimlik. Maksat o. Siz öyle bir bölge kuruyorsunuz ki bunun diğer esnafa zarar vermemesi gerek. Bula bula cımbızla bunu buldular" dedi.

4 MİLYARLIK İMZA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege Serbest Bölgesi'nin 600 dönümlük genişleme talebiyle ilgili protokolü de ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler ile birlikte imzaladı. Böylece 4 milyar liralık yatırım ve 5 bin kişilik istihdamın önü açıldı. Bu genişlemeyle birlikte Ege Serbest Bölgesi'nin ticaret hacmi yıllık yaklaşık 7 milyar dolara yükselecek. Bakan Zeybekci ayrıca 12 bin kişiye istihdam kapısını açacak olan "Aliağa Serbest Bölgesi"nin (ALSER) kurulmasına yönelik protokolü de imzaladı. ESBAŞ'daki törene Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, Aliağa Serbest Bölgesi (ALSER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Turan ve iş dünyası temsilcileri katıldı. 

ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, bugünün kendileri için çok anlamlı olduğunu söyledi. Bu büyüme ile 7 milyar dolarlık ticaret ve 5 bin yeni istihdam sağlanacağının altını çizen Güler, "Türkiye'de bu kadar genişlemeyi yapan ilk serbest bölge ESBAŞ olacak. Bu genişleme ile kısa sürede daha fazla yatırımcı getireceğimize söz veriyoruz" dedi.

"İzmirliler sahip çıkın"

"Turizm Ticaret Serbest Bölgeleri" projesinin çok önemli olduğunu ifade eden Zeybekci, İzmirlilerden buna sahip çıkmalarını istedi. Zeybekci, "Özellikle Ege'nin lokomotifi olan İzmir ne olur, davanıza sahip çıkın. Meselenize sahip çıkın. Bu işi kurtarıcılardan kurtarın. Şöyle bir sesiniz çıksın. Mevzu bahis İzmir ise Ege ise gerisi teferruat. Senin boyun uzun, senin gözün kara benimki mavi, bunları geçelim ne olur" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim