• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

'Eğitim düzenlemesi tasarrufu artıracak'

'Eğitim düzenlemesi tasarrufu artıracak'
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Eğitimle ilgili düzenlememizin tasarruf oranlarını artırıcı bir etki yapacağını düşünüyoruz'' dedi.

'Eğitim düzenlemesi tasarrufu artıracak'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Eğitimle ilgili düzenlememizin tasarruf oranlarını artırıcı bir etki yapacağını düşünüyoruz'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Yılmaz, Dünya Bankası, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nın birlikte düzenlediği ''Yüksek Büyümenin Sürdürülebilirliği: Yurtiçi Tasarrufların Rolü'' başlıklı Türkiye Ülke Ekonomik Raporu'nun tanıtım toplantısına katıldı.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, son 10 yılda kamu sektörünün çok doğru işler yaptığını, çok daha dayanıklı bir bünye oluşturduğunu, makro ekonomik temelleri sağlamlaştırdığını, güven ve istikrar sağladığını fakat toplam tasarruflar açısından bakıldığında tablonun bu kadar olumlu olmadığını söyledi. Türkiye'de tasarruf oranlarının gerilediğini belirten Yılmaz, bu düşüşün temel nedeninin de kamu değil özel kesim tasarruflarındaki gerileme olduğunu vurguladı.

Bakan Yılmaz, bu dönemde yatırımların arttığını, küresel sermayenin Türkiye'ye daha fazla ilgi göstermeye başladığını ancak özel tasarrufların yeterince artmadığını belirtti.

Orta Vadeli Programda yurtiçi tasarrufları artırmak için çok somut tedbirlere yer verdiklerini ifade eden Yılmaz, bu tedbirler içinde istihdamın artırılması, gerek kamuda gerek özel sektörde israfı azaltmaya, verimliliği artırmaya dönük politikaların vurgulandığını söyledi. Burada bir diğer önemli başlığın mali araçların çeşitlendirilmesi ve vatandaşların farkındalığını artırmaya dönük çalışmalar olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

''İstikrar içinde dünyadan sermaye cezbetmeye devam edeceğiz. Dünyanın sermayesi tasarrufların büyümesine odaklı bir biçimde kullanılmaya devam edecek. Burada problem kamuda değil. Kamunun mali disiplinini hane halklarına, şirketlere çevirmek durumundayız. Bu sorunu aşarken vergileri artırmak doğru değil. Elimizdeki rapor bunun dönüp daha fazla zarar vereceğini vurguluyor. Gelir düzeyinin artması da burada önemli. Gelir arttıkça tasarrufu da artırıyor. Hem tasarrufu hem de tüketimi artıran bir trend içinde yürüyebileceğiz.''

Cevdet Yılmaz, tasarrufların artırılması için vatandaşların daha fazla bilgilendirilmesi ve alternatif finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesinin önemini yineledi.

Yılmaz, kadınların erkeklere göre daha fazla tasarruf yaptıklarına, dolayısıyla kadınların işgücüne katılımının, mali konularda daha fazla söz sahibi olmalarının tasarrufları artırıcı bir husus olduğuna da dikkati çekti.

Bu noktada eğitimin önemine işaret eden Yılmaz, ''Eğitimle ilgili düzenlememizin tasarruf oranlarını artırıcı bir etki yapacağını düşünüyoruz.'' dedi.

Kadınların işgücüne katılımlarının geçen yıl itibariyle erkeklerin işgücüne katılımlarından daha güçlü bir şekilde arttığına dikkati çeken Yılmaz, ''Biz bunun tasarrufu da destekleyici bir eğilim olduğunu görüyoruz. 12 yıllık eğitim, giderek artan eğitim sürelerinin tasarruf oranlarımızı artırıcı bir faktör olarak karşımıza çıkacağını düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Raiser

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser de süratle büyüyen piyasalarda yurtiçi tasarruflar ve büyüme arasında yakın bir ilişki bulunduğuna işaret etti. Raiser, bu çerçevede Türkiye'nin başarı hikayesine bakıldığında yabancı sermaye akımlarında bir artış olduğunun ve bunların büyümeye yöneldiğinin görüldüğünü ifade etti.

Uluslararası sermaye piyasalarının giderek daha belirsiz bir görüntü kazandığını ifade eden Raiser, bunun büyüme projeksiyonlarını etkileyebileceğini söyledi.

Türkiye'nin son 10 yıldaki performansının bir başarı hikayesi olduğunu ama madalyonun diğer yüzünü de unutmamak gerektiğini belirten Raiser, ''Türkiye'de yüksek oranlı büyüme elde edildi ve bu sürdürülüyor. Burada yurtiçi tasarrufları Türkiye nasıl koruyabilir buna bakılması gerekiyor. Hane halklarının ve bireylerin ülkenin büyümesine engel teşkil etmeyecek şekilde nasıl tasarrufa yönlendirileceği çok önemli. Türkiye'nin dış rekabet edebilirliğinin de geliştirilmesi gerekiyor ki hikayenin diğer tarafına da bakma imkanı bulalım'' diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim