• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

EGL, Demirören Grubu'ndan dev işbirliği

EGL, Demirören Grubu'ndan dev işbirliği
İsviçreli enerji şirketi EGL, Demirören Grubu ile Ortak Girişim Anlaşması ve Boru Hatları ile Petrol Taşımacılık A.Ş. (BOTAŞ) ile de bir mutabakat zaptı imzaladı.

Ankara Sheraton Otelinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile İsviçre Federal Enerji Dairesi Direktörü Walter Steinmann'ın himayesinde gerçekleşen törende konuşan Demirören Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Oktay, söz konusu ortaklığın hedefinin iki şirketin yerel ve uluslararası tecrübelerinden faydalanarak, hızla büyüyen enerji piyasalarına ürün ve hizmet sunmak olduğunu söyledi.

Oktay, ''Gelişmekte olan ülkeler kategorisinden çıkıp gelişmiş ülkeler ligine hızla yükselmekte olan ülkemizde Demirören Grubu olarak 55 yıldır olduğu gibi bundan sonra yatırımlarımızda en iyisini yaparak üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz'' dedi.

EGL Üst Yöneticisi Hans Schulz ise Demirören Grubu ile ortaklıktan son derece mutluluk duyduklarını belirtirken, ''Türkiye'deki enerji piyasasını çok yakından izledikten sonra Demirören Grubu'nun en güvenilir ve bizimle iş yapabilecek en uygun grup olduğunu belirlemiş bulunmaktayız'' diye konuştu.

Demirören Grubunun yerel deneyimleri ile EGL Grubunun uluslararası ticaret etkinliğinin biraraya gelmesiyle mükemmel bir ortaklık ortaya çıktığını kaydeden Schulz, bu işbirliği sonucunda gaz ve elektrik piyasasında önemli adımlar atabileceklerini düşündüğünü bildirdi.

BOTAŞ İLE EGL ARASINDAKİ MUTABAKAT ZAPTI

BOTAŞ ile EGL arasındaki mutabakat zaptının imzalanmasının ardından konuşan BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel de Türkiye'nin doğusundaki enerji kaynaklarını batısındaki enerji tüketim noktalarıyla buluşturma konusunda Türkiye'nin bir enerji köprüsü vazifesi gördüğünü hatırlatırken, Balkanlar ve Avrupa'nın enerji ihtiyaçları için her türlü gaz transferi için BOTAŞ olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

BOTAŞ'ın Nabucco, ITGI projelerine her türlü desteği sağladığını, TAP projesine de ayrı bir önem verdiğini kaydeden Şenel, ''EGL ile imzalayacağımız her türlü işbirliğini değerlendirmek üzere bu mutabakat zaptını imzaladık'' dedi.

EGL ÜST YÖNETİCİSİ HANS SCHULZ

EGL Şirketi Üst Yöneticisi (CEO) Hans Schulz da BOTAŞ'la yapılan mutabakat zaptının imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Hazar bölgesi ile Avrupa arasında en etkin enerji köprüsü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''BOTAŞ EGL arasındaki bu işbirliği önemli bir kilometre taşını teşkil etmektedir. Sadece doğal kaynakların, gazın transferi değil, bunun dışında da işbirliği söz konusu olabilecek. Özellikle sıvı gaz konusunda birlikte hareket edebileceğiz. EGL EON ve diğer enerji aktörleriyle birlikte de farklı projelerde görev yapmaktadır. Bu konularda da BOTAŞ'ın rol üstlenebileceğini düşünmekteyiz.

Türk gaz piyasasının özellikle EGL için çok büyük öneme sahip olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Özellikle de bu sözleşmeyle piyasada daha güçlü bir aktör haline gelebileceğimizi şimdiden söyleyebilirim.''

ANLAŞMALAR NELER GETİRECEK?

EGL Grup'un alt kuruluşu olan EGL Türkiye ve Demirören Grubu'nun alt kuruluşu olan Milangaz LNG Toptan Satış Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin adları, karşılıklı olarak eşit oranda hisse değişiminden sonra, Demirören EGL Enerji ve Demirören EGL Gaz olarak değiştirildi.

Demirören Grubu ve EGL Grup belirtilen şirketlerde eşit sermaye payına sahip olacak. Böylece, Demiröeren EGL Enerji, EGL Türkiye'ye ait elektrik ticareti lisansından, Demirören Gaz ise Milangaz LNG Toptan Satış Ticaret ve Sanayi Şirketinin doğalgaz ticareti lisansından yararlanacak.

EGL'nin BOTAŞ'la imzaladığı mutabakat zaptının da İsviçre ile Türkiye enerji bakanlarının enerji alanında daha güçlü bir işbirliğine yönelik olarak Kasım 2009'da imzaladığı anlaşmaya yönelik ilk somut adım olduğu belirtildi.

Söz konusu mutabakat zaptı ile Hazar bölgesinden ve Ortadoğu'dan gelen doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasına yönelik iletim hakları hususunda doğrudan ve somut müzakerelerde bulunma fırsatının elde edildiği kaydedildi.

EGL, doğalgaz tedariki portföyünü daha da çeşitlendirmek için Azerbeycan'daki Şahdeniz doğalgaz sahasından önemli hacimlerde doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile ihraç etmeyi planlıyor. Doğalgaz tedariki alanındaki olası ortaklıkları daha da güçlendirmek adına EGL, Haziran 2010 tarihinde Bakü'de de bir temsilcilik bürosu açmıştı. EGL halen Şahdeniz pazarlama konsorsiyumu ile görüşmeleri sürdürüyor.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim