• BIST 9475.01
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Ekonomik jetski'ler satışları patlatacak

Ekonomik jetski'ler satışları patlatacak
BRP, altı yıllık üretim sürecinin ardından yeni jet ski modelini piyasaya sürdü. Türkçe ateşlemek anlamına gelen Spark modeli jetski’lerde fiyat, ağırlık ve yakıt tüketimini yarı yarıya düşürüyor.

 

Dünyada 100’den fazla ülkede, 4 bin 200 bayi ve distribütörü, toplam 168 bin çalışanı ile uçak, tren vagonu, Evinrude deniz motoru, Sea-Doo deniz motosikleti, Spyder motosiklet, ATV , UTV ve Ski-Doo Kar motosikleti gibi eğlence araçlarının, üretimini yapan dünyaca ünlü BRP (Bombardier Recreational Products) en son ürünlerinin tanıtımı için Türkiye’yi seçti. BRP’nin Türkiye distribütörü Depar Motor A.Ş. de aynı hafta 100’ün üzerinde bayisi ile buluşarak 45. yılını kutladı.
 
Antalya’da gerçekleşen etkinlikte Sea-Doo marka Jet-Ski, 3 tekerlekli Can-Am Spyder, Can-Am ATV/SSV ürünlerinin 2014 yeni modelleri dünya lansmanı yapıldı. Test sürüşlerinde en dikkat çekici ürün yeni jetski modeli oldu. Ateşlemek anlamına gelen Spark serisinin dünyanın en hafif ve en az yakıt tüketen motoru olduğu vurgulandı.
 
Depar Motor A.Ş. Kurucu Ortağı ve Teknik Servis Müdürü Vidal İtkin, Sea-Doo’nun yeni ürünü olan Spark serisini jet ski piyasasında ateşleme etkisi yaratacağını iddia etti. AR-GE, tasarım ve üretim çalışmaları BRP tarafından tam altı yılda geliştirilen bu yeni ürünün piyasaya giriş süreci de oldukça gizli yürütüldü. 16 Eylül’de ilk ABD’de lansmanı yapılan ürünlerin dünya lansmanı ise üç hafta sonra Türkiye’de yapıldı.  Spark serisinin dünyada en hafif jet olma özelliğine sahip olduğuna dikkat çeken İtkin, yeni ürünler ilgili şu bilgileri verdi “Fiyat-kalite dengesi piyasada rakipsiz olarak tanımlanıyor. Yüzde 45 daha hafif, yüzde 50 ağırlık güç oranı ve yüzde 40 daha uygun fiyat ile satışa sunuluyor. Yüzde 35 daha az yakıt tüketimi sayesinde kullanımda da ekonomi sağlıyor.”
 
Satışlar yarıya düşmüştü
 
Küresel jetski pazarıyla ilgili de bilgi veren Vidal İtkin, 15 yıl içinde çeşitli nedenlerden dolayı jetski satışlarının 210 bin adetlerden 107 bin adetlere gerilediğini belirterek Türkiye’de yıllık jetski satışlarının ise 350 civarında olduğunu dile getirdi. Bugün jet ski fiyatlarının 11 bin Euro ile 25 bin Euro arasında değiştiğine dikkat çeken İtkin, Spark serisinin herkesin ulaşabileceği fiyatlarda pazara sunulduğunu ifade etti. İtkin, yeni serinin tüm benzer rakip modellerden yüzde 40 daha ucuz olarak, 7 bin 600 eurodan satışa sunulduğunu açıkladı.
 
‘Denizde çığır açacak’
 
Depar Motor A.Ş. Kurucusu Emil İtkin’e göre Spark serisi, denizdeki jet pazarında bir çığır açacak. Yeni ürünün mevcut jetlerin bir alternatifi olmadığını ve yeni pazar yaratacağını söyleyen Emil İtkin, uygun fiyat olmasının yanı sıra yüzde 50 daha hafif olması, yatçılıkta da yeni bir pazar açılacağını kaydetti. Yatçıların talebinin artacağına inanan Emil İtkin, “Yat üreticileri bize gelip jetlerin ağırlık ve boyutlarını soruyordu. Mevcut jetlerin ağır ve büyük olması nedeniyle yat üreticileri, yatların dizaynında jetlere uygun yer ayıramıyorlardı. Yeni seri 30-40 cm daha küçük ve yüzde 50 daha hafif. Bizim yeni modellerin ağırlığı 184 kilogram. Yatlarda bulunan vinçler genelde çok güçlü olmadıkları için 380-400 kilogramlık jetleri kaldıramıyorlardı” dedi.
 
Pazarın diğer bir ayağının kiralama amaçlı alıcıların oluşturduğuna dikkat çeken Emil İtkin, “Daha az yakıt tükettiği için özellikle kiralamak için alan şirketlerin maliyetleri azalacak. Daha ucuza kiralayabilecekler veya yakıttan kar edebilecekler. Ayrıca bugünkü jet modellerin fiyatına hemen hemen iki tane Spark jeti alınabilecek” diye konuştu.
 
Türkiye’de denize ulaşmak zor
 
Türkiye’de yat ve su sporlarına ilginin her geçen gün artmasına rağmen özel kullanım amaçlı jetski satışları oldukça düşük. Marmara Denizi’nde özel amaçlı jetski kullanımlarının artıp artmayacağı sorusuna yanıt veren İtkin, “Özel amaçlı kullanımların artması için altyapının uygun olması gerektiğini söyledi.
 
Özelikle Marmara’da jetlerin, denize indirilebileceği veya çekilebileceği kıyıların ve rampaların olmadığını dile getiren Emil İtkin, “Kıyılarda jetlerin muhafaza edilebileceği barınaklar yok. Marinalar sınırlı ve ücretleri yüksek. ABD’de olduğu gibi insanların bu jetleri muhafaza edebileceği bahçeli evleri de yok” yorumunu yaptı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim