• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Ekonominin 'Kare-As'ının Fitch yorumu

Ekonominin 'Kare-As'ının Fitch yorumu
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesiyle ilgili değerlendirme yaptı.

Başbakan Yardımcısı Babacan: Fitch tarafından alınan bu karar yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karardır

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesiyle ilgili, ''alınan kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar'' olduğunu bildirdi. 
 
Babacan, yazılı açıklamasında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak BBB-'ye, yani 'yatırım seviyesi'ne çıkardığını anımsattı.
 
Yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunun da Fitch tarafından iki basamak artırılarak BBB'ye yükseltildiğine dikkati çeken Babacan, böylelikle Türkiye'nin TL cinsinden kredi notunun S&P'nin ardından Fitch tarafından da yatırım seviyesinde derecelendirildiğini kaydetti.
 
Babacan, kamu maliyesinde sürdürdükleri disiplinli yaklaşım, bankacılık sektörünün güçlü yapısı, hayata geçirdikleri yapısal reformlar ve sonuç olarak büyüme ve istihdam alanlarında yakalanan yüksek performansın bu kararda etkili olduğunun altını çizdi. 
 
Babacan şunları kaydetti:
 
''Özellikle küresel krizin tüm dünyada güçlü şekilde hissedildiği 2009 yılı ve sonrasında ilan ettiğimiz itibarlı Orta Vadeli Programlar çerçevesinde kamu maliyesinde güçlü duruşumuzu tavizsiz bir şekilde sürdürmemiz, programlarda öngörülen makroekonomik ve mali hedeflere ulaşmak için gerektiğinde ölçülü ve zamanlı tedbirleri alabilmemiz, büyüme ve istihdamı destekleyecek kritik yapısal reformları hayata geçirmeye devam etmemiz, birçok gelişmiş ülkenin kredi notlarının ardı ardına düşürüldüğü bu dönemde böyle bir neticenin elde edilmesine büyük katkı sağlamıştır.
 
Türkiye 2010 ve 2011 yıllarında elde ettiği yüksek büyüme performansıyla beraber maliye ve para politikası araçlarını etkin bir biçimde kullanarak ve gerektiğinde makro ihtiyati adımları zamanında atarak, iç talep bazlı büyümeden dış talep bazlı büyümeye etkin bir geçiş sağlamıştır. Ekonominin dayanıklılığının artmasını temin eden bu başarılı geçiş de alınan kararda etkili olmuştur.''
 
''Gecikmiş bir karar''
 
Fitch tarafından alınan bu kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar olduğunu ifade eden Babacan, ekonomi alanında attıkları doğru adımlar sayesinde Türkiye'nin uluslararası piyasa göstergelerinin uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunduğunu, bu kararın, piyasa göstergeleri ile Türkiye'nin kredi notu arasındaki farkı bir miktar azalttığını belirtti. Babacan, Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki güven göstergelerinin daha da yüksek kredi notlarına işaret ettiğini kaydetti.
 
Türkiye'nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının kamu ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası sermaye piyasalarına erişiminde yeni bir dönemin başlangıcı olmasının beklendiğini belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ettiklerini ifade etti.
 
Maliye Bakanı Şimşek: ''Yüksek not faiz oranlarının düşmesine yardımcı olacak, ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır''
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiğini belirterek, ''Yüksek not faiz oranlarının düşmesine yardımcı olacak, ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır'' dedi.
 
Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Fitch'in not artırımını değerlendirdi. Şimşek, Türkiye'nin kredi notunun, 20 yıldan bu yana tekrar yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş olduğunu bildirdi.
 
Bakan Şimşek, 90'lı yılların Türkiye ekonomisine getirdiği tahribatın kredi notuna da yansıdığını, ancak AK Parti Hükümetleri döneminde sağlanan siyasi ve makroekonomik istikrar sayesinde ekonominin yeniden yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş olduğunu kaydetti.
 
Kredi notundaki bu revizyonun risk algısına olumlu yönde yansıyacağını, yüksek notun faiz oranlarının düşmesine de yardımcı olacağını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklamasına şöyle devam etti:
 
''Kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması, ayrıca ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır. Not artırımının gerçekleştiği ülkelerde iki yıllık süreçte portföy ve doğrudan yabancı yatırımlar ortalama GSYH'nin yüzde 4'ü kadar artıyor. Bu çerçevede; kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesi büyüme tahminlerimizi destekleyecek; hatta büyüme performansımızı artıracaktır.''
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Geç kalmış hakkın teslimi ve tescilidir
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin notunu ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseltmesi ile ilgili, ''Geç kalmış hakkın teslimi ve tescilidir'' dedi. Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, ''Kredi derecelendirme kurumu Fitch'in yaptığı not artırımı geç kalmış bir hakkın teslimi ve tescilidir. Türkiye, çevresindeki risklere rağmen istikrarlı ve güvenli bir ekonomiye sahiptir. En büyük ihracat pazarımız olan AB'ye ihracatımız azalmasına rağmen yılın ilk 9 ayında ihracatımız yüzde 13,7 oranında arttı. Bu da Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunun işaretidir'' ifadelerini kullandı.
 
Not artırımı ile Türkiye'nin Hindistan, Hırvatistan, Endonezya ile aynı nota sahip olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bunun ''yatırım yapılabilir ülke'' statüsü için önemli olduğunu kaydetti.
 
Not artırımıyla Türkiye'nin uzun vadede daha fazla yatırım çekeceğinin ve Türkiye'ye kaynak girişinin artacağının altını çizen Çağlayan, ''Kaynak girişinin, krediye dönüşmesi önemli. Bunun için de yeni teşvik sistemimiz yabancı yatırımlar için çok uygun bir ortam sunuyor'' değerlendirmesinde bulundu.
 
''Umarım diğerlerine de yol gösterir''
 
Türkiye ekonomisinin istikrarının bu not artımı ile geç de olsa teyit edilmesinin sevindirici olmasına karşın, yaşanan gecikmenin ve geride kalan yılların da farkında olduklarını dile getiren Çağlayan, şu ifadeleri kullandı:
 
''Fakat bu not da bizim için yeterli değil. Bulgaristan, Letonya, İzlanda da bu not seviyesinde. Türkiye sadece bu ülkelerden değil, A kademesindeki ülkelerden de iyi durumda. Kredi derecelendirme kuruluşlarının zedelenen itibarlarını yeniden kazanmaları gerekiyor. Bundan sonraki dönemde daha hızlı ve objektif değerlendirme yapmalarını bekliyoruz. Sadece bizim için değil, bunlar başka ülkeler için de geçerli.  Bu not artırımının diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına da yol göstereceğini umuyorum.''
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: Bu kararla birlikte psikolojik anlamda bir eşik aşılmıştır''
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin kredi notunu BB 'dan yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltmesiyle ilgili, bu kararla birlikte psikolojik anlamda bir eşiğin aşıldığını bildirdi. Ergün, not artışıyla birlikte, yasal mevzuatlar nedeniyle sadece yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelere yönelebilen fonların Türkiye'ye gelmesinin önündeki engelin kalktığını kaydetti.
 
Bakan Ergün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışı konusunda geç kaldığını ancak Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkmış olmasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
 
Bu kararla birlikte, psikolojik anlamda da bir eşik aşıldığını vurgulayan Ergün, böylece hem mevcut sanayicilerin finansman şartlarının iyileşeceğini hem de ülkede çok daha farklı yatırımlar yapılmasının mümkün olacağını ifade etti.
 
''Türkiye'nin notu hala yeterli seviyede değil''
 
Buna karşın, söz konusu not artışına rağmen birçok Avrupa ülkesine bakıldığında, Türkiye'nin notunun hala yeterli seviyede olmadığına dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti:
 
''Biz ekonomide her zaman güven ve istikrar kavramlarının üzerinde durduk. Güven ve istikrarı sağlamak için mali disiplini sağlamak adına çok önemli adımlar attık. Kamu borç yükünü ciddi oranlarda azalttık. Bankacılık sistemi ve denetimi konusunda kritik reformları hayata geçirdik. Geçen seneden itibaren ekonomideki aşırı ısınma ihtimaline karşılık ekonominin hızını makul bir seviyeye çektik. Türkiye ekonomisinin en önemli risk unsuru olarak görülen cari açığı azaltacak önlemleri başarıyla devreye aldık. Bugün Avrupa ülkeleri bırakın adım atmayı, karar almakta dahi zorlanırken, Türkiye olarak önümüzdeki üç yılı şekillendiren Orta Vadeli Program'ı yayınladık. Bütün bu gelişmeleri dikkate aldığımızda, not artırımı zaten kaçınılmaz bir hal almıştı. Fitch'in kararını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Zaten kararın detaylarına baktığımızda, bugün bu gerçeklerin Fitch tarafından da teyit edildiğini görüyoruz.''
 
''Türkiye'yi çok daha güçlü bir ekonomi haline dönüştüreceğiz''
 
Türkiye'nin zaten uluslararası yatırımcılar tarafından bir cazibe merkezi olarak görüldüğünü ve dünyadaki kaos ortamının düzelmesi durumunda, bölgede en yüksek potansiyele sahip olan ülkenin Türkiye olduğunun herkesçe kabul edildiğini dile getiren Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
 
''Birçok fon, yasal mevzuatlar nedeniyle sadece yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelere yönelebiliyor. Bu kararla birlikte, söz konusu fonların da ülkemize gelmesinin önündeki engel kalkmış olacak. Faizlerin düşmesi ve doğrudan yabancı yatırımların artması sağlanacak. Biz kredi notumuz artsın veya artmasın, yolumuza aynı şekilde devam edeceğiz. Ekonominin doğrularını uygulayacak ve Orta Vadeli Programımıza uygun hareket edecek, mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. Popülist yaklaşımlara hiçbir zaman tevessül etmeden Türkiye'yi bugün olduğundan çok daha güçlü bir ekonomi haline dönüştüreceğiz.''
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim