• BIST 9452.26
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Eksen kayması otoda ihracatı dip yaptı

Eksen kayması otoda ihracatı dip yaptı
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan siyasi istikrarsızlıkla otomotiv ihracatı dip yaptı. Eksen kaymasıyla ihracatın arttığı bölgeye satışlar bıçak gibi kesildi.

Otomotiv ihracatı dip yaptı

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan siyasi istikrarsızlıkla otomotiv ihracatı dip yaptı. Eksen kaymasıyla ihracatın arttığı bölgeye satışlar bıçak gibi kesildi.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan isyan, Türk otomotiv sanayinin ihracatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Otomotiv ihracatında ocakta başlayan düşüş, şubatta hızlandı. İhracat, martta ise dibi gördü. Martta siyasal istikrarsızlığın devam ettiği Afrika'ya yapılan ihracat yüzde 19 geriledi. Geçen yıl 88 milyon dolar olan ihracat, 71 milyon dolara indi. Otomobil İhracatçılar Birliği verilerine göre, isyan ateşinin yanmaya devam ettiği Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat ocak-mart döneminde yüzde 2, Afrika'ya ise yüzde 12 düştü.

LİBYA'YA '0' İHRACAT

Mart sonu itibarıyla Ortadoğu'ya yapılan ihracat geçen yıla göre, 218 milyon dolardan 214 milyon dolara, Afrika'ya yapılan ihracat ise 216 milyon dolardan, 189 milyon dolara geriledi. Mısır'a ise ihracat ocakta yüzde 57, şubatta yüzde 79, martta ise yüzde 70 geriledi. Aynı şekilde Libya'ya yapılan ihracat ocakta yüzde 59, şubatta yüzde 19 düşerken, bu ülkeye martta ihracat gerçekleşmedi. Fas'ta da benzer bir durum yaşanıyor. Fas'a yapılan ihracat ocakta yüzde 69 artarken, şubatta yüzde 58, martta ise yüzde 16 düştü. Siyasi istikrarsızlığın devam ettiği Suriye'ye gerçekleştirilen ihracatta da düşüş var. Ocakta ihracat geliri yüzde 45 artarken, şubatda yüzde 53, martta yüzde 54 düşüş görüldü. Sadece siyasi istikrarsızlığın nispeten sağlandığı Tunus'ta ihracat toparlandı. Ocakta Tunus'a ihracat yapılmazken, şubatta yüzde 62'lik düşüş yaşandı. Martta ise ihracat yüzde oranında 44 arttı.

Toparlanma başladı

OTOMOTİV sanayisinin AB'ye yaptığı ihracat ise yüzde 9 büyüdü. Martta toplam 1 milyar 786 milyon dolar ihracat geliri elde edildi. Geçen yıl bu rakam 1 milyar 572 milyon dolardı. Bunun nedeni Avrupa otomotiv pazarının toparlanmaya başlaması oldu. AB pazarı şubatta yüzde 3.2 arttı. 2011 Ocak-Şubat dönemi toplam Avrupa otomotiv satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 artarak 2 milyon 388 bine yükseldi. Avrupadaki toparlanma Türk otomotiv üreticilerini sevindirdi. Üretiminin yüzde 75'ini ihraç eden otomotiv sektörü, ihracatının büyük bölümünü Avrupa'ya yapıyor. Dolayısıyla Avrupa otomotiv pazarındaki toparlanma, 2011 yılı ihracatı için de olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim