• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

El bagajı kararında geri adım

El bagajı kararında geri adım
Uçuş maliyetlerini arttırdığı gerekçesiyle yolcuların el bagajı hakkını kısıtlamaya karar veren Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, yolculardan gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım attı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yolcuların ücretsiz olarak uçağa alabildikleri kabin bagajını küçültme kararından vazgeçtiğini duyurdu. Bilindiği üzere IATA, el bagajı standartlarının küçültüleceğini açıkladığında çok ciddi tepkilere yol açmıştı. Alınan karardan bilhassa Kuzey Amerikalı yolculardan gelen tepkiler nedeniyle vazgeçildiği öğrenilirken, konuya ilişkin son kararın bütün tarafların katılımıyla gözden geçrileceği açıklandı.

IATA üyeleri Miami’de gerçekleştirilen yıllık toplantıda halen „55x45x25″ olan kabin bagajı ölçülerini değiştirerek, „55x35x20″ standardına geçmeye karar vermişti. Avrupa’daki havayolu şirketlerinden daha büyük kabin bagajlarına izin veren ABD’li havayolu şirketleri daha küçük standart için özellikle ısrarcı olmuştu. Örneğin Alman havayolu şirketi Lufthansa halihazırda kabine en fazla „55x40x23″ büyüklüğünde el bagajı alınmasına izin veriyor.

EL BAGAJI KISITLAMASI KABUL EDİLEMEZ

IATA’nın yeniden gözden geçirmeye karar verdiği kabin bagajı kararına Almanya’dan ilk tepki ise koalisyon hükümetinin büyük ortağından geldi.

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Tüketici Hakları Sözcüsü Elisabeth Winkelmeier-Becker, IATA’nın kabin bagajını küçültme planlarını eleştirerek, „Havayolu şirketleri mevcut durumda dahi bilet rezervasyonu sırasında, her fazladan hizmet için yolculardan yeterince ek ücret alıyor. Kabin bagajının küçültülmesi zaten şeffaf olmayan bilet ücretlendirmesini daha da içinden çıkılmaz hale getirir. Alacakları her ek hizmet için yolcuların defalarca cüzdanlarına el atmalarının istenmesi kabul edilemez.“ diye konuştu.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ NE İSTİYORDU?

IATA’ya üye olan 260 havayolu şirketi el bagajlarına ideal ölçü getirilmesi ve kabin içi bagaj alanlarının daha verimli kullanılması amacıyla, kabin bagajının küçültülmesini istiyordu.

IATA onaylıdır“ etiketiyle satılması planlanan yeni ölçülere uygun çanta ve valizlerin yıl sonuna kadar raflarda yerini alması hedefleniyordu. (Zaman)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim