• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

El bagajları Havayolu şirketlerini yakacak

El bagajları Havayolu şirketlerini yakacak
Kabin içi el bagajlarının uçuş emniyetini tehlikeye atacak şekilde yerleştirildiği tespit edilen havayolu şirketine 5 bin lira para cezası kesilecek
Yolcuların kabin içi el bagajlarının uçuş emniyetini tehlikeye atacak şekilde yerleştirildiği tespit edilen havayolu şirketine 5 bin lira para cezası kesilecek.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), el bagajlarının kabin içinde yerleşimi konusunda yaşanan sorunların belirlenmesi üzerine bir genelge yayımladı.
 
Genelgeye göre, özellikle kabin ekiplerinin, yolcu beraberinde getirilen el bagajları konusunda yaşanan zorluklara dikkat çektiği çok sayıda olay yaşandı. Bunlar arasında, kabine getirilen el bagajlarının sayısı, ebatı ve buna paralel olarak ortaya çıkan el bagajlarının kabin içinde yerleşimi konuları ön plana çıktı.
 
Yolcunun "check-in" yapmasından kabinde yerleşimine kadar yaşanan süreçlerde ilgili mevzuatlarda belirtilen kuralların göz ardı edilmesi sonucunda ortaya çıkan ve uçuş emniyetini doğrudan etkileyen tespitlere de yer verilen genelgeye göre, bazı işletmeciler kabin içi el bagajının ağırlığı ve boyutuyla ilgili prosedürlere uygun hareket etmiyor. Yolcu veya yakıt alımı esnasında el bagajları, çıkışların kullanımını engelleyecek şekilde, yerde, yolcu koltuğu üzerinde veya koridora taşacak şekilde bırakılıyor. Kabin ekipleriyle yer hizmetleri personeli arasında yaşanan uyumsuzluk nedeniyle uçuşlar gecikebiliyor. Uçuş ekibi bilgilendirilmeden çok sayıda el bagajı kargo kompartmanına alındığı için ağırlık ve denge koşulları değişiyor. Kabin içerisinde tuvaletler dahil olmak üzere uygun olmayan yerlere el bagajı yerleştiriliyor.
 
Ayda 4 denetim zorunluluğu
 
Genelgede yer verilen bu sorunların, uçuş emniyetini tehlikeye atabileceğini belirleyen SHGM, işletmeleri tedbir almaları konusunda uyardı. Buna göre, havayolu işletmecileri 1 ay içerisinde kalite birimleri tarafından ilgili prosedürleri ve uygulamaları kontrol ederek eksiklik ve aksaklık tespit edilen noktalarda el kitaplarında gereken revizyon çalışmalarını tamamlayacak ve SHGM'nin onayına sunacak. 
 
İşletmeler ayrıca 6 ay süreyle kalite birimleri tarafından belirtilen hususların kontrolüne yönelik her ay en az 4 denetim yaparak sonuçları SHGM'ye iletecek. SHGM, uçuş emniyetinin bir parçası olan bu hususlara aykırılıkların tespiti halinde işletmeye, her bir tespit başına 5 bin TL idari para cezası kesecek. Ayrıca talimata aykırı hareket eden personele de idari yaptırım uygulanacak. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim