• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Elektirik tasarrufu için neler yapılmalı?

Elektirik tasarrufu için neler yapılmalı?
Elektiriğe gelen zam evde ve iş yerinde uygulanacak elektirik tasarrufu yöntemlerinide gündeme getirdi. Alınacak bazı basit tedbirlerle ciddi oranda tasarruf edilebiliyor.

Elektirik tasarrufu için neler yapılmalı?

Elektiriğe gelen zam evde ve iş yerinde uygulanacak elektirik tasarrufu yöntemlerinide gündeme getirdi. Alınacak bazı basit tedbirlerle ciddi oranda tasarruf edilebiliyor.

Alınacak bazı basit tedbirlerle evlerde tüketilen elektrik enerjisinden ciddi oranda tasarruf edilebileceği ve faturanın düşürülebileceği bildirildi.
 
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden derlenen bilgiye göre, evlerde kullanılan elektrikli ev aletlerinden istenilen hizmet ve konfor seviyesini etkilemeksizin daha az enerji ile faydalanmak mümkün. Bunun için yapılması gereken en önemli şey ise ev aletlerinin doğru kullanmayı bilmek ve bunu uygulamaya geçirmek.
 
Evlerde harcanan elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 20'sini aydınlatma amaçlı kullanım oluşturuyor. Bu nedenle aydınlatmada enerji tasarrufunun basit tedbirlerle sağlanması çok önemli avantajlar getirebiliyor.
 
Aydınlatma konusunda uygulanabilecek tedbirler şöyle:

 
“Bir akkor lamba, kompakt floresan lamba ile değiştirildiğinde yüzde 80 kadar aydınlatma maliyeti azalıyor. Odadan ayrılırken lambalar mutlaka kapatılmalı. Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar kullanılması faydalı olur.
 
Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalı. Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmeli. Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.
 
Lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımları yapılmalı, çünkü bakım yapılmaması halinde lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarını azaltır.
 
Tozlanan armatür ışığın yüzde 50'sini yayar, yüzde 50'sini yutar. Bunları temiz tutmakla daha fazla enerji harcamadan aydınlatma miktarı arttırılabilir. Tüm lambaların ışık çıktıları zamanla azalır. Işık çıktıları azalan, yani verimleri düşen lambaların değiştirilmesi gerekir.
 
Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renk seçilmeli. Lamba ışığı verimli olarak kullanılmalı. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmak daha verimli bir aydınlatma sağlar.
 
Dekoratif lambalar ışığı sizin istemediğiniz yönlere gönderir. Açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar ışığı daha iyi geçirirler. Fotoselli lambalar da aydınlatmanın kontrol edilmesini sağlayarak enerji tasarrufuna imkan sunar.”
 
ELEKRİKLİ EV ALETLERİNDE TASARRUF
 
Çalışma ömrünün sonlarına gelen bir buzdolabının bozulmasını beklemek yerine, değiştirmekle fazla ödemelerden kurtulmak mümkündür. Çünkü yeni bir buzdolabı 8-10 yaşında olandan çok daha az enerji tüketecektir.

Yeni bir buzdolabı alınacağı zaman, istenilen özelliklere sahip, ihtiyaca uygun ölçülerde ve mutfağa en iyi uyabilecek model araştırılmalı ve diğer istenilen özelliklerin bir araya geldiği en az elektrik tüketen buzdolabı seçilmelidir.

Ayrıca geniş buzdolapları küçük olanlardan daha fazla enerji kullanacağı için yalnız ihtiyaç olan kadar büyüklükte bir buzdolabı seçmek yararlı olacaktır.
 
Buzdolabını tasarruflu kullanmak için şu yöntemler tavsiye ediliyor:
 
“Buzdolaplarının verimli kullanılmasında düzenli bakım esastır. Düzenli bakım programı sistemin verimliliğini arttıracak ve aletin ömrünü uzatacaktır. Fırın ve diğer ısı kaynaklarından gelen sıcak hava, buzdolabınızın serin kalmak için daha çok çalışmasına neden olacaktır.
 
Buzdolabınızı güneş alacak yere, soba veya radyatör yanına yerleştirmemelisiniz. Buzdolabındaki derin dondurucudan çıkaracağınız donmuş bir malzemeyi bir gün önceden alarak buzdolabınıza koyunuz ve orada çözülmeye bırakınız, dolayısıyla dolaba soğukluk vereceği için buzdolabınızın daha az enerji harcamasını sağlamış olursunuz.
 
Buzdolabına sıcak malzeme koymayınız. Aksi halde üniteniz ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışarak enerjiyi fazla tüketecektir. Sıvı yiyeceklerin üzeri kapatılmalıdır. Aksi halde dolabın içindeki nem oranını arttırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.”
 
Çamaşır makinesi kullanımında ise harcanan elektrik enerjisinin büyük bir bölümü suyu ısıtmak için kullanılır. Çamaşır makinesi kullanırken de yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkamak, durulamanın ise soğuk su ile yapılması tasarruf sağlar.
 
Ayrıca çamaşır ve bulaşık makineleri tam kapasite dolmadan çalıştırılmamalı. Elektrikli süpürge çalıştırırken ise makinenin torbası sık sık boşaltılmalıdır. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacaktır.
 
Bilgisayarlar dünyada en hızlı elektrik yükü oluşturan cihazlardır. Ancak bilgisayarların kullandığı enerjinin çoğu, bilgisayar kullanılmadığı esnada açık olmasından dolayı boşa harcanmaktadır. Bilgisayar kullanılmadığı zaman kapatılmalı ve fişi çekilmelidir.”
 
AKILLI SAAT UYGULAMASI
 
Evlere taktırılan ve halk arasında “akıllı saat” olarak bilinen elektronik sayaçlar ile de elektriği tasarruflu kullanmak mümkün. Bu sayaçlar ile günün farklı zaman dilimlerinde tüketilen elektrik enerjisine farklı fiyat tarifesi uygulanıyor.
 
Bu tarife kapsamındaki abonelerin faturaları, belirlenen zaman dilimlerindeki tüketimleri ile bu zaman dilimlerinin fiyatları dikkate alınarak düzenlenir.
 
Üç farklı zaman diliminin uygulandığı bu tarz sayaçlarda 06.00-17.00 saatleri arası, 17.00-22.00 saatleri arası ile 22.00-06.00 saatleri arası farklı fiyatlandırılıyor. Bu saat dilimleri içinde ise en düşük ücretlendirme gece dönemi olarak adlandırılan saat 22.00-06.00 arasında gerçekleşiyor.
 
Bu nedenle bulaşık ve çamaşır makinesi, ütü gibi cihazların gece saatlerinde kullanılması önemli ölçüde tasarruf sağlıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim