• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Elektirkli otomobilde paniğe gerek yok

Elektirkli otomobilde paniğe gerek yok
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrikli otomobillere yüzde 37 ÖTV uygulanacağına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu belirtti.

ELEKTRİKLİ OTODA PANİĞE GEREK YOK

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrikli otomobillere yüzde 37 ÖTV uygulanacağına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu belirtti.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektöründe ortaya çıkan elektrikli otomobillere yüzde 37 ÖTV uygulanacağına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Bugün itibarıyla elektrikli araçların vergilendirilmesi ile ilgili bir mevzuat düzenlemesi bulunmadığını dile getiren Ergün, “Otomotiv sektörünün panik yapmasına gerek yok. Şu an için Maliye’nin yurtdışından tek tük getirilen araçlara uyguladığı sistem geçerli. Ama elektrikli otomobillerin nasıl vergilendirileceği konusu daha sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) sektör ile birlikte oluşturulacak Otomotiv Strateji Belgesi son halini aldığında ortaya çıkacak” dedi.

Teşviklerde verilecek

Yalta’da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu’na katılmak için Ukrayna’nın Kırım Özerk Bölgesi’ne giden Nihat Ergün, uçakta elektrikli araçların vergilendirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Elektrikli otomobiller için yüzde 37 ÖTV alınmasının söz konusu olmadığını belirten Ergün, “Maliye Bakanlığı, şimdi bir taslağın içerisine bir unsur koymuş değil. Torba kanunu içerisinde otomobil vergi konusu yok. Şu anda Başbakanlıktaki taslakta öyle bir şey yok” dedi. Bakanlık olarak hazırladıkları Otomotiv Strateji Belgesi kapsamında elektrikli otomobillerin nasıl vergilendirileceğine ilişkin çalışmaların devam ettiğini anlatan Ergün, hükümet olarak bu konuda hem üreticiyi hem tüketiciyi teşvik edecek uygulamalara sıcak baktıklarını kaydetti. Ergün, “Destekler sadece vergi desteği olmayacak. Genel teşvikler dışında satın alma, şarz istasyonu kurma, üretim, Ar-Ge destekleri olacak” diye konuştu.

Ağaoğlu’nun boşluğu dolduruldu

Ergün, Ali Ağaoğlu’nun elektrikli otomobilinin yüzde 37 vergilendirildiği haberini okuduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı’nın bu boşluğu fiilen doldurduğunu dile getirdi. Ergün, : “2011’de veya bugün bir elektrikli araç Türkiye karayollarında trafiğa çıkarsa, bunu nasıl vergilendireyim diye hareket etmiştir. Çünkü bir çalışma yok ortada, boşluk ortaya çıkmış olabilir. ‘Mevcut araçları nasıl vergilendiriyorsam bunları da en düşük seviyesinden vergilendireyim’ diye düşünülmüştür.”

Hibridlere farklı vergi

NİHAT Ergün, hibrid araçların kullanımını teşvik edilmesinin de ayrıca ele alınması ve desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, “Hibrid araçlara yönelik de bir vergilendirme çalışması var. Bu çalışma elektrikliye göre biraz daha farklı olacak” dedi.

Nakit destek verilebilir 2011 kritik yıl olacak

ELEKTRİKLİ araçların hangi yöntemlerle teşvik edileceği özel bir konu olduğunu vurgulayan Nihat Ergün, belki de elektrikli araç kullanana nakit destek vererek teşvik etmenin daha doğru olacağını anlattı. Sanayi Strateji Belgesini imzaya açtıklarını, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamasının ardından aralık ayında belgeyi ilan edeceklerini kaydeden Ergün, ardından EKK’da Otomotiv Strateji Belgesine öncelik vereceklerini söyledi. Ergün, şöyle konuştu: “2011 yılı elektrikli otomobiller açısından bir çok konunun daha net görüleceğinin, hangi teşviklerin hangi vergilendirme usullerinin Türkiye açısından daha uygun olacağınının netleşeceği bir dönem olacaktır. İnsanlar elektrikli araçları kullanmaya başladıkça bakanlıklar, hükümet ve sektör de adımlarını o taleplere göre hızlandıracak. 2011 yılı bu uygulamalar açısından kritik bir yıl.”

Hükümetin vizyonu ‘makul oran’a çeker

ELEKTRİKLİ Araçlar Bilgilendirme Derneği Başkanı Osman Ataman, yüzde 37’lik ÖTV oranının uygulama ihtimali bulunmadığını, örnekleme amacıyla Torba Kanun tasarısına konulduğunu savundu. Ataman, şu açıklamayı yaptı: “Yararlı ve ileri bir adım olan, elektrikli araç konusunda bir düzenleme yaklaşımı ve başlığının, ilk kez mevcut olmasıdır. Bu oran, hükümetin olumlu vizyonu doğrultusunda mutlaka olması gereken düzeye inecektir. Bu konuda kimsenin endişeli olmasına gerek yoktur. Türkiye’de elektrikli araçlarla beraber, vatandaşın uygun fiyata otomobil alması ve uygun yakıt maliyetiyle kullanmasının avantajlarından hükümetimiz fazlasıyla haberdardır. Nitekim Alphan Manas, Osman Boyner, Ahmet Yapışlar gibi Türk girişimcileri, bu alanda global ölçekte girişimlere ve başarılara imza atmaktadırlar.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim