• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

'Elektrik enerjisi üretiminde yerli kömürün payı artırılacak'

'Elektrik enerjisi üretiminde yerli kömürün payı artırılacak'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "2019 sonuna kadar elektrik enerjisi üretimi portföyünde yerli kömürün payının artırılması, doğalgaz depolama kapasitesinin 5,3 milyar metreküpe çıkarılması hedeflenmektedir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığın bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik hedeflerine ilişkin bilgi verdi.

2023'e kadar nükleer santrallerden elektrik üretimine geçileceğini açıklayan Albayrak, üçüncü nükleer santral için de çalışmaların başlatılacağını belirtti.

Linyit ve taşkömürü kaynaklarının önemli bir bölümünün 2023'e kadar elektrik enerjisi üretimi amacıyla değerlendirilmesini amaçladıklarına işaret eden Albayrak, şöyle devam etti:

"2019 sonuna kadar elektrik enerjisi üretimi portföyünde yerli kömürün payının artırılması, toplam doğalgaz depolama kapasitesinin 5,3 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesinin 100 milyon metreküp üzerine çıkarılması hedeflenmektedir. 2019 sonuna kadar yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim santrallerinin toplam kurulu gücünün 45 bin megavatın üzerine çıkarılması ve 2023'e kadar teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilecek hidroelektrik potansiyelimizin elektrik enerjisi üretiminde kullanılması hedeflenmektedir."

Albayrak, tabii kaynakların etkin yönetimi ve ekonomiye katkısını artırmak amacıyla da Türk madencilik işlemlerinin e-Devlet Projesi kapsamında elektronik ortamda yürütülmesi ve 2019 sonuna kadar kademeli olarak enerji dışı doğal kaynaklar için kamu tarafından yapılan sondaj miktarının 200 bin metre seviyesine çıkarılması için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.

"Kapımızda gerginliğin eksik olmadığı..."

Albayrak'ın sunumunun ardından milletvekilleri usul hakkında söz istedi. 

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, bakanların sunumlarının, görüşmelerden bir gün önce kendilerine verilmesini talep etti. 

Albayrak, yaklaşık 120 sayfalık sunum kitabının, birkaç gün önce komisyona sunulduğunu anlattı. Albayrak, sunumun ise özet bilgiler halinde yaklaşık 20 sayfalık olduğunu belirtti.

Albayrak, "Sunumu dikkatli şekilde takip eden milletvekilleri ve basın fark ettiyse, dünkü, bugünkü, gelecek resmi özelinde Türkiye'nin enerji politikaları noktasında, enerji arz ve güvenliği, yerli, yenilenebilir kaynaklara yönelik strateji ve vizyonu, Türkiye'nin bölgesinde, ülkesinde enerji arz güvenliğiyle ilgili stratejilerinden bahsettik" diye konuştu.

"Türkiye'yi enerjide bir yerden bir yere getirdik"

AK Parti'nin iktidara bugün gelmediğini, 2002'de Türkiye'yi bir noktada devraldıklarına dikkati çeken Albayrak, "13 yıllık dönemde, Türkiye'yi bir çok alanda olduğu gibi enerji alanında da bir yerden bir yere getirdik" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim