• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Elektrik faturasını düşürecek basit tedbirler

Elektrik faturasını düşürecek basit tedbirler
Türkiye Enerji Verimliliği (ENVER) Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal, küçük önlemlerde faturaların düşürülebileceğini anlattı.

Elektrik faturasını düşürecek basit tedbirler

Türkiye Enerji Verimliliği (ENVER) Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal, küçük önlemlerde faturaların düşürülebileceğini anlattı.

Yaz aylarında etkili olan sıcak havalar enerji tüketimini de artırdı. Sürekli açık tutulan klimalar ile diğer soğutucular sebebiyle günlük elektrik tüketiminin 700 milyon kilovatsaate çıktığı Türkiye'de faturalarda buna paralel olarak arttı. Oysa enerji ve su da çok basit tedbirlerle tasarruf sağlamak mümkün. Evdeki aydınlatmayı, kompakt floresan lamba veya tasarruflu ampul ve ledli ampuller ile yapılırsa sarfiyat yüzde 80 oranında düşürebilir.

Türkiye Enerji Verimliliği (ENVER) Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal, küçük önlemlerde faturaların düşürülebileceğini anlattı. Uysal, "Güneş'ten istifadeyi artırmak beden ve ruh sağlığına olumlu etki yaparken aynı zamanda daha az enerji tüketmenizi sağlıyor. Duvarlarınızı açık renkler ile boyamanız bile aydınlatmayı artırıyor. Dünya çapında tüketilen toplam elektriğin yüzde 19'u aydınlatmada kullanılırken bu rakam Türkiye'de yüzde 25. Alınacak basit önlemlerle enerjinin daha verimli kullanılarak ülke yılda milyonlarca liralık tasarruf sağlayabilir." dedi.

Kalkınmakta olan ve nüfusu artan bir ülke olması nedeniyle Türkiye'nin enerji tüketimi de hızla artıyor. Artan enerji gereksinimini karşılamak için daha fazla kaynak ayırmak ve daha fazla çevreye zarar vermek zorunda kalındığını belirten ENVER Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Uysal, bilinçsizce tüketimin tabiata da zarar verdiğini dile getirdi. Bilinçsiz enerji tüketiminin doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmeye başlamasına, çevrenin kirlenmesine ve enerji için yüksek miktarda para ödenmesine neden olduğunu savunan Dr. Uysal, verimliliğin az tüketmek değil etkin tüketmekten geçtiğini vurguladı.

Vatandaşlara 'tükenmeden tüketin' uyarısında bulunan Dr. Uysal, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30-32'lik kısmı konut ve hizmet sektöründe tüketildiğini söyledi. Uysal, konut veya sanayi binalarının enerji giderlerinin düşürülmesi ve istenen değerlerde emisyon değerlerine ulaşmak için; enerji etüdü ve enerji izleme yapılarının oluşturulması gerektiğini kaydetti. Tüm enerji tüketimlerinin detaylı analizleri, yıllık enerji tüketiminin hesaplanması, verimlilik uygulamaları ve verimlilik arttırıcı projelerin oluşturulmasını tavsiye eden ENVER Derneği Başkanı Dr. Mustafa Uysal, 'Kaybolan enerji bizim enerjimizdir' diyerek enerjiyi verimli kullanmanın bir vatandaşlık görevi olduğu vurgusunu yaptı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim