• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Elektrik zammını barajlar durdurdu

Elektrik zammını barajlar durdurdu
Petrol ve döviz kurlarındaki yükseliş barajlar sayesinde enerji fiyatlarına yansımadı. İlk 7 ayda hidroelektrik santralleri 33 milyar kilovatsaat elektrik üretti.

Elektrik zammını barajlar durdurdu

Petrol ve döviz kurlarındaki yükseliş barajlar sayesinde enerji fiyatlarına yansımadı. İlk 7 ayda hidroelektrik santralleri 33 milyar kilovatsaat elektrik üretti.

Toplam tüketimin üçte birini HES'ler karşıladı. Sabah Gazetesinin haberine göre, Doğalgaz ve elektrik zammı tartışmaları sürerken barajların şu ana kadar yapılacak olası zamları engellediği ortaya çıktı. Artan petrol fiyatları ve döviz kurunun doğalgaza getirdiği yük vatandaşa hidroelektrik santraller (HES) sayesinde yansımadı. Bugüne kadar yağmurlar HES'lerdeki üretimi patlattı. İlk 6 ayda barajlara 108 milyar metreküp su geldi. 7 ayda barajların elektrik üretimindeki payı yüzde 25 oldu. HES'ler 32.9 milyar kilovatsaat elektrik üretti. Yani toplam elektrik tüketiminin üçte biri barajlardan karşılandı. Aynı dönemde doğalgaz santrallerinden üretilen elektrik 56.1 milyar kilovatsaat oldu. Haziranda ise hidrolik santrallerin elektrik üretimindeki payı ilk kez yüzde 30.6'ya çıkarak doğalgaza yaklaştı. Bu, elektrik, doğalgaz veya alternatif fosil kaynaklarla üretilseydi karşılığı 4 milyar doları bulacaktı. BOTAŞ'ın döviz kuru ve petrol fiyatları nedeniyle 2.5 milyar dolara yakın zararı olacağı belirtiliyor. Ancak doğalgaza yüksek oranda zam gelmesi durumunda tüketim azalacağı için Türkiye'nin al ya da öde'ye girme riski bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enerji fiyatlarına zam konusunda verilmiş bir karar olmadığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin rekabet gücünü de düşünmemiz gerekiyor, şu anda ihtiyaçtan fazla gaz geliyor" dedi. Yabancıların son 2-3 haftadır tahvil aldığını belirten Babacan, "Demek ki enflasyonla ilgili kaygı yok" dedi. Son bir haftada dövizde girişin fazla, çıkışların az olduğunu belirten Babacan, "Cari açık korku unsuru olmayacak" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim