• BIST 9645.02
  • Altın 2409.257
  • Dolar 32.5591
  • Euro 34.7092
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Elektrikli araçlar için altyapı yetersiz

Elektrikli araçlar için altyapı yetersiz
EPDK Başkanı Hasan Köktaş 2011'de piyasaya girecek elektrikli araçlarla ilgili 'acilen şarj istasyonları kurulmalı' dedi. Yakıtta zamma izin vermeyeceklerini açıklayan Köktaş vergi desteği konusunu da açıkladı.

Elektrikli araçlar için altyapı yetersiz

EPDK Başkanı Hasan Köktaş 2011'de piyasaya girecek elektrikli araçlarla ilgili 'acilen şarj istasyonları kurulmalı' dedi. Yakıtta zamma izin vermeyeceklerini açıklayan Köktaş vergi desteği konusunu da açıkladı.

Elektrikli araçlar, 2011'de piyasaya girecek. Bunun için ciddi bir teknik altyapıya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 'Bir mahallede herkes aracını 8 saat şarj ederse, o mahallenin sistemi çöker. Acil olarak şarj istasyonları kurulmalı' dedi

Akaryakıt bayileri ve dağıtım şirketleri arasındaki sözleşmelerin yenilenmesi maliyetinin kimi bayilerde 1 milyar TL'yi aşması, bu maliyetin akaryakıt fiyatlarına yansıyacağı kaygısına neden oldu.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, akaryakıt sektörüne bu konuda uyarıda bulunduğunu belirterek, bu ek maliyetin akaryakıt fiyatına ve tüketiciye yansıtılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

EPDK Başkanı Köktaş, enerji sohbet toplantısında bir araya gelirken, toplantıda şu mesajları verdi:

YAKITTA ZAMMA İZİN YOK

Akaryakıtta bayiler ile dağıtım şirketleri arasındaki sözleşmeler yenilenirken, kimi bayilerin 1-1.5 milyar TL'lik bedellerle şirket değiştirdiğini biz de duyuyoruz.

Sektörle bir araya gelip, bu bedellerin akaryakıt fiyatından çıkarılmamasını istedik. Bu konuda yakın takipteyiz.

İlave maliyetler fiyatlara yansıtılmamalı. Tüketiciye yansıtılmasına izin vermeyeceğiz. Buna müsaade etmeyiz, en sert tavrı yine biz gösteririz.

CANLARINA OKURUZ

Lisans alarak bunu yatırıma dönüştürmeyenleri yakın takibe aldık. Yatırımcı olmayanların lisans almasına müsaade etmeyiz. Bunun için teminatları iki katına çıkardık ve ödenmiş sermayeye bakmaya başladık.

243 projeye ikazda bulunduk, niye gecikiyor diye sorguladık. İptal ettiklerimiz ve ceza kestiklerimiz oldu. Haksız rant elde edenlerin canına okuruz.

Yıl sonuna kadar sisteme 3 bin 300 MW daha ilave güç katılacak. Kendi rekorumuzu gireceğiz. İMKB'de 9 enerji şirketi var. Bunun artmasını istiyoruz.

2030'a kadar olan 210 milyar dolarlık finansman ihtiyacını karşılamak için bankalar ve öz kaynakları yetmez. Sermaye piyasası araçları da devreye girmeli.

AVM'LERDE ŞARJ EDİLECEK

KÖKSAL, 'Elektrikli araçlar konusunda ciddi bir teknik altyapıya ihtiyaç var. Bir mahallede vatandaşlar araçlarını 8 saat şarj ederse, o mahallenin sistemi çökecektir.

Şarj istasyonları kurulmalı. Ancak kimse aracını 8 saat istasyonda dolması için bırakmaz. İlk aşamada evler, AVM'ler, kamu araçları ve toplu taşıma araçları için düşünülebilir.

Şarj teknolojisin gelişmesi ile istasyonlar devreye girer. Otomotivcilerin teşvik beklentisi oldu. 2020'de üretilen araçların yüzde 10'u elektrikli olacaktır. O zaman vergi gelirleri açısından sorun doğabilir. Bunun iyi analiz edilmesi lazım' dedi.

YATIRIM BEDELİ FATURAYA MİNİMUM YANSIR

EPDK Başkanı Köksal, 'tarifelerin belirlenmesinde sona geldik, ekimde bu işi bitirmemiz lazım. Düşündüğümüz sisteme göre, sistemin itfa süresi 5 yıl yerine 10 yıla yayılacak.

Böylece, yapılan yatırımların geri dönüşümü 10 yılda yapılacak. Yatırım bedelleri de faturaya çok düşük yansıyacak.

Sektörün yıllık yatırım büyüklüğü 30 milyar dolar olduğu halde, faturalar beklenen kadar artmayacak. Dağıtım özelleştirmelerinde oluşan işletme devir bedelleri, tarife sisteminin dışında.

O bedelleri tarifede dikkate almıyoruz. Vatandaşlar da faturaları düşsün diye akıllı sayaca geçsin. Ben de akıllı sayaç kullanıyorum.

VARYAP'ın Meridian projesi 5 ödül daha aldı

VARYAP Meridian, dünyanın en iyi emlak profesyonellerini belirlemeyi amaçlayan ve Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri organizasyonunun bir parçası olarak gerçekleştirilen '2010 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri Yarışması'nda, beş ödül birden kazandı. Ödüller, 24 Eylül tarihinde, Londra'da, Mayfair Park Lane Hotel'de gerçekleştirilen gala yemeği ile sahiplerini buldu.

Varyap Meridian'ın ödüllerini, Varyap Yönetim Kurulu Üyesi Ergin Varlıbaş ve Varyap Meridian Proje Sorumlusu Mahmut Uyar aldı.

Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş ödülle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede 'Standartları değiştiren bu projeyi gerçekleştirme amacımız, ülkemizi ve İstanbul’u uluslararası platformda daha iyi tanıtmak ve buradaki ilerlemenin tanıtımını yapmaktı' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim