• BIST 9645.02
  • Altın 2417.905
  • Dolar 32.5562
  • Euro 34.8064
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Elektrikli araçtaki titreşimden elektrik üretme imkanı

Elektrikli araçtaki titreşimden elektrik üretme imkanı
Elektrikli araçlarla seyir halindeyken oluşan titreşimden elektrik enerjisi üretiliyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nden bir öğrencinin geliştirdiği projede, elektrikli araçların, süspansiyonuna kurulacak "piezoelektriksistemi"yle daha uzun menzilli ilerleyebilmesi hedefleniyor. Bu sistemin uygulanabileceği normal araçlarda ise klima, elektrikle çalıştırılabilecek ve yakıttan tasarruf edilebilecek.

Otomotiv firmaları ilgi gösterdi

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, birinci sınıf öğrencisi Emre Kılınç'ın hazırladığı "Taşıtlarda Süspansiyon Sisteminden Piezoelektrik Seramikler ile Elektrik Elde Edilmesi Projesi"ne otomotiv firmalarının ilgi gösterdiğini söyledi.

Projenin, Bursa'da Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nce (OİB) düzenlenen "Otomotiv Komponent Yarışması"nda, "Yenilenebilir Çevre ve Enerji" adlı kategoride 600 çalışma arasında üçüncülüğe layık görüldüğünü belirten Bayrakçeken, öğrencisinin bu başarısından gurur duyduklarını anlattı.

Yarışma sonrası Kılınç'a bazı otomotiv firmalarından davetler geldiğini bildiren Bayrakçeken, çalışmada yenilenebilir enerji ve çevre duyarlılığından hareketle elektrikli araçların menzilini artırabilmenin hedeflendiğini aktardı.

Yollardaki çukur ve tümseklerin titreşiminden elektrik elde ediyor

Yollardaki tümsek, çukur ve çakıllar nedeniyle araçlarda sürekli titreşim olduğunu vurgulayan Bayrakçeken, öğrencisinin çalışmasında bunun elektriğe dönüştürüldüğü bilgisini verdi.

Bayrakçeken, proje sayesinde araçlardaki süspansiyon noktalarının çevresine piezo elektrik sistemi kurularak elde edilen elektriğin, aküde depolanabileceğini ya da bataryaların şarj edilmesinde kullanılabileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Elektrikli araçlar daha uzun kilometre kat edebilecek"

"Öğrencimizin projesinde, titreşimin elektriğe dönüştürülmesiyle elektrikli araçların menzil sorunu çözülebilecek. Elektrikli araçlar daha uzun kilometre kat edebilecek. Normal araçlarda ise klimada yakıt tüketimi ortadan kalkarak klima, elektrikle çalışır hale gelebilecek. Tabii bunlar şu anda uygulama aşamasında. Sadece süspansiyon sistemine yoğunlaştık. Başka şekillerde de elektrik üretilebilir. Bu uygulamalar sonunda elde edilen enerjiyi pratik olarak gördükten sonra daha net sonuçlar ortaya koyabileceğiz. Yani batarya boyutlarını küçültebileceğiz. Taşıt üzerinde elektrik üreten alternatörün boyutlarını küçültebileceğiz. Araçlarda elektrik ihtiyacı duyan alıcıların sorununu bu sistemle karşılayacağımız için ekstra pek çok avantaj sağlamış olacağız."

Projeye patent alınacak

Kılınç ise hazırlık sınıfında duyurusunu gördüğü OİB'in yarışmasına katılabilmek için araştırmalar yaptığını ve üniversitenin desteğiyle projesini hazırladığını ifade etti. Yenilenebilir enerji ve çevre kategorisinde yoğunlaşarak fikir oluşturduğunu anlatan Kılınç, projesine patent almak için çalışma başlattığını sözlerine ekledi.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim