• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Elektrikli oto, sonbaharda yollarda olacak

Elektrikli oto, sonbaharda yollarda olacak
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Bursa'daki fabrikalarında elektrikli versiyonun seri üretim hazırlıklarının yaza kadar biteceğini belirtti.

Elektrikli oto, sonbaharda yollarda

Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Bursa'daki fabrikalarında elektrikli versiyonun seri üretim hazırlıklarının yaza kadar biteceğini belirtti.

Altyapı çalışmalarının hızlı bitmesi doğrultusunda da yerli müşteriyle buluşabileceklerini vurgulayan Tunalıoğlu, ''Eylül'e kadar bu çalışmaların meyvelerini alıp bu arabaları yerli pazarda Türk müşterisine de satar hale gelebiliriz'' dedi.

Tunalıoğlu, otomobilin icadından günümüze kadar toplumsal, teknolojik bütün değişimlerde büyük rol oynadığını ve Renault'un 112 yıllık tarihinde bu değişime devamlı yön verdiğini söyledi.

Kullanımda sıfır karbondioksit salımlı elektrikli otomobil üretiminin küresel ısınma sorununa cevap verebilecek devrimsel bir çözüm olduğunu belirten Tunalıolu, şöyle konuştu:

''Herkes elektrikli otomobil yapabilir ama herkes için elektrikli otomobili Renault yapar. Elektrik motorlu araçlar, otomobil teknolojisinde gerçekleşen en büyük adımlardan birisi. Böyle yenilikçi bir hamleye girdiğiniz zaman ileriyi görmek, bunun teknolojik ve endüstriyel yatırımlarını yapıp olayı başlatmak o kadar kolay değil. Ama Renault açısından bir strateji meselesi olduğu için ve 2020 yılında dünyada üretilen arabaların yüzde 20'si elektrikli olacağı için biz bu yarışta ne kadar önce yola çıkarsak, o kadar öne geçeceğimizi ve çevreci harekete o kadar büyük payda ile katılacağımızı bildiğimiz için buna başladık.''

-''ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SERİ İMALAT HATTINDAN ÇIKACAK''-

Renault'un 2011 yılından başlayarak geniş ve farklı kitlelere hitap eden 4 elektrikli otomobili pazara sunmayı hedeflediğini ifade eden Tunalıoğlu, elektrikli modellerin ikisinin Fransa'da, birisinin İspanya, birisinin de Bursa Oyak Renault Fabrikası'nda üretileceğini hatırlattı.

Tarık Tunalıoğlu, ''Bu, bizim için çok büyük bir gurur vesilesi. Oyak Renault gerek Bursa fabrikasının gerekse tedarikçilerinin kalite ve maliyet performansı ile Renault grubunda faaliyet gösteren 17 ülkedeki 38 üretim biriminin içinde kalitesiyle ve rekabetçiliğiyle çok öne çıkmış bir fabrikasıdır'' diye konuştu.

Tunalıoğlu, şunları kaydetti:

''Halen ürettiğimiz Fluence'den 13 santim daha uzun 200 kilo daha ağır elektrikli versiyonun seri üretim hazırlıkları bu yaza kadar bitmiş olacak. Geçen sene bu versiyondan 100 adet üreterek, ilk ön seri çalışmalarımızı yaptık. Bursa'daki Oyak Renault Fabrikası'nda elektrikli Fluence aynı üretim bandından çıkacak. Yani şu ana kadar 3 model 6 kasa üreten banda elektrikli modelin gelmesiyle 7. kasayı ilave etmiş olacak. Tek ilave ettiğimiz bir atölye var. O atölyede de arabaya koyduğumuz elektrikli motorun enerjisini sağlayan pilin montaj aktivitelerini yapıyoruz. Ama elektrikli otomobil kesinlikle seri imalat hattının dışında başka bir yerde üretilmiyor.''

-''4 MİLYAR AVROLUK YATIRIM''-

Renault-Nissan ittifakın, tüm dünyada elektrikli araç programının geliştirilmesi için 4 milyar avro yatırım yaptığını bildiren Tunalıoğlu, ''Elektrikli araba yatırımı Renault'un Türkiye'deki 42 senelik yatırımlarının bir bileşkesi ve toplamının neticesidir. Renault-Nissan ittifakı, elektrikli otomobilin 4 modelinin üretilmesi için 4 milyar avroluk yatırım yaptı. Bunun hem teknolojik gelişmeler hem tüm endüstriyel uygulamalar ve tedarikçilerdeki çalışmalar için harcanan para olduğunu söyleyebiliriz. Bunun içinde bizim de üreteceğimiz modelin payı var'' dedi.

-''ÜRETİM REKORU YENİLENECEK''-

Fluence ZE'nin Eylül 2011'den itibaren seri üretilerek dünyaya ihracatının başlayacağını bildiren Tunalıoğlu, elektrikli araçların Türkiye'de de satışa sunulabilmesi için altyapının tamamlanması, yollarda şarj istasyonlarının kurulması gerektiğine işaret etti.

Tunalıoğlu, Türkiye'de satışların eylülde başlayıp başlamayacağı sorusuna karşılık, ''Proje öncelikle ihracat projesi olarak başladı. Altyapı çalışmalarının hızlı bitmesi doğrultusunda yerli müşteriyle de buluşmamız mümkün olacak. Tahmin ediyoruz o zamana kadar bu çalışmaların meyvelerini alıp bu arabaları yerli pazarda Türk müşterisine de satar hale gelebiliriz'' yanıtını verdi.

Bursa Oyak Renault Fabrikası'nda geçen yıl 300 bin sınırını ilk kez geçtiklerini ve 42 yıllık tarihlerinde üretim rekoru kırdıklarını vurgulayan Tunalıoğlu, ''Günde 3 vardiya ve haftada 6 gün çalışmaya devam ederek geçen sene 307 bin otomobil ürettik. Bu sene bunun daha da ötesine geçerek gecen yıl kırdığımız imalat rekorumuzu bir kere daha yenilemeyi öngörüyoruz'' dedi.

Tarık Tunalıoğlu, 2011 yılında elektrikli otomobil üretim hedeflerine ilişkin olarak ise şunları kaydetti:

''Bu altyapının oluşmasına ve müşteri kitlesine bağlı. Biz kapasite olarak konuşuyoruz. Genel kapasitemiz 360 bin araba. Bunun içinde de 25-30 bin seviyesinde elektrikli araba üretebilme kapasitesine sahibiz. Pazar ve müşteri, bütün genel şartlar gerçekleştiği takdirde bu seviyeye kadar çıkabiliriz. Amacımız en kısa zamanda üretimimizin içinde bu çevreci otomobilleri yüksek seviyeye çıkarmak.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim