• BIST 9524.59
  • Altın 2488.161
  • Dolar 32.533
  • Euro 34.6453
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Elektrikli otomobile yüzde 37 vergi

Elektrikli otomobile yüzde 37 vergi
Elektrikli araçlara dünyada birçok ülke vergi muafiyetinin yanında 11 bin 700 doları bulan teşvik verirken, Türkiye’de ÖTV şaşkınlığı yaşanıyor.

ELEKTRİKLİ OTOYA % 37 VERGİ

Elektrikli araçlara dünyada birçok ülke vergi muafiyetinin yanında 11 bin 700 doları bulan teşvik verirken, Türkiye’de ÖTV şaşkınlığı yaşanıyor.

ELEKTRİKLİ araçların üretiminde öncü ülkelerden biri olmak isteyen ve bu konuda devletin de desteğini arkasına aldığını düşünen Türk otomotiv sektörü vergi şaşkınlığı yaşıyor. Dünya otomotiv endüstrisini 2010 yılı sonuyla birlikte yeni bir çağa sokacak elektrikli otomobiller konusunda vergi desteğinin dışında, teşvik de bekleyen otomotiv sektörü, Torba Kanun Taslağı’nda yer alan yüzde 37’lik ÖTV oranı karşısında şoke oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması için teşviklerin gündemde olduğunu belirtirken, bu verginin gündeme gelmesi, sektör temsilcileri şaşkına çevirdi.

89 bin TL’ye Fluence

Torba Kanun Taslağı çerçevesinde elektrikli binek otomobillere yüzde 37, yolcu taşımacılığında kullanılan elektrikli araçlara ise yüzde 10 özel tüketim vergisi (ÖTV) uygulanacak. Bu da zaten kullanılan pil teknolojisi nedeniyle fiyatları mevcut araçlara göre en az yüzde 40 daha pahalı olan elektrikli otomobillerin önünü tıkayacak. Renault’un Bursa’da ürettiği Fluence’nin 1.6 litre benzinli versiyonun fiyatı 35 bin 300 TL’den başlıyor. Yine Bursa’da üretilecek elektrikli Fluence’nin Fransa fiyatı ise 21 bin 300 Euro (42 bin TL) olarak açıklandı. Fransa’nın verdiği 5 bin Euro’luk teşviği eklendiğinde vergisiz çıplak fiyatı yaklaşık 52 bin TL oluyor. Yani ÖTV ve KDV eklenmeden elektrikli Fluence ile 1.6 litre benzin Fluence arasında 17 bin TL’ye yakın fark oluşuyor. Bunun üstüne Türkiye’deki vergiler eklendiğinde sonuç şöyle:

52 bin TL’lik elektrikli Fluence’yi Türkiye’de satmak için üstüne yüzde 37’lik ÖTV eklendiğinde fiyatı 71 bin TL oluyor.

Bunun üstüne yüzde 18 KDV geldiğinde fiyatı 84 bin TL’ye çıkıyor.

84 bin TL’ye yüzde 6’lık ek ödemeleri (harç pulu vs..) de koyduğumuzda fiyat 89 bin TL’ye çıkıyor.

120 bin TL’ye mini araç

Fluence, 21 bin 300 Euro’luk fiyatıyla elektrikli araçlar arasında şu ana kadar açıklanan en ucuz araç. Daha çarpıcı bir örnek ise Peugeot’nun küçük sınıfta yer alan elektrikli modeli iOn. Bu yıl sonunda Avrupa’da satışa sunulacak küçük elektrikli iOn modelinin fiyatı yaklaşık 30 bin Euro. Türkiye’de vergilerle bu fiyat yaklaşık 120 bin TL’li buluyor.

Elektrikli araçtan vergi almayan ülkeler

Çek Cumhuriyeti

Danimarka

Almanya

Yunanistan

Portekiz

İsveç

ODD: Tanımsızlık ortadan kalktı teşvik bekliyoruz

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, elektrikli otomobiller ile ilgili süre gelen vergi konusundaki tanımsızlığın bu açıklama ile sona erdirildiğini belirterek, “Bu tanımsızlığın adlandırılmış olmasını tabii ki olumlu karşılıyoruz. Ancak, sektör olarak arzumuz, çevreci teknolojilerin desteklenmesinde bir topyekün yaklaşımın benimsenmesi ve uygulanması” diye konuştu. Bayraktar şöyle konuştu: “Atılması gereken ilk adım, Türkiye’nin bir CO2 salınım hedefi koyması ve bu hedef doğrultusunda elektrikli otomobiller, hybrid teknolojiler, CO2 salınımı düşük otomobiller ve en önemlisi çevreye en büyük zararı veren trafikte hurda otomobillerin kaldırılması konularını kapsayan ve gerçekten teşvik edici desteklerin bir an önce hayata geçirilmesi. Bugün etrafta patlamaya hazır birer el bombası olarak dolaşan ve çevreye ciddi anlamda zarar veren araçların trafikten kaldırılmasına yönelik acil ve kalıcı bir çözüm hayata geçirilmediği sürece çevre konusunda istediğimiz seviyelere gelmemiz mümkün değil. Sektör, çevreci teknolojiler konusunda üzerine düşeni büyük bir inançla yerine getiriyor, bunların kalıcı sonuçlar verebilmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için de teşviklerin pekçok alanda ve gerçekten cesaret verici bir kapsamda yapılıyor olması gerekiyor.”

Hibridler unutuldu

TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, önerilen torba kanun taslağında hibrid araçların ve diğer çevreci teknolojilerin kullanımını teşvik eden bir uygulamanın olmadığını belirtti. Sadece elektrikli araçlara özel bir ÖTV düzenlemesi yapılmasının gündeme alındığını kaydeden Bozkurt, şunları söyledi: “Biz Toyota olarak, emisyon salımına yönelik çevreci vergilendirme sisteminin hayata geçirilmesini ve teşviklerinin uygulanmasını önemle vurguluyoruz. Beklentimiz, Avrupa’daki vergi mevzuatlarının ülkemizde de uygulanarak ‘kirleten öder’ mantığının kullanılmasıdır.”

Elektrikli otoya yüzde 37 ÖTV planlandı, taşıt vergisi netleşmedi

KAMU Kamu alacaklarının yeniden yapılandırıldığı Torba Kanun Taslağında elektrikli araçlarla ilgili ÖTV düzenlemelerine yer veriliyor. Bu çerçevede Özel Tüketim Vergisi Kanununda taşıtlarla ilgili vergi oranlarının bulunduğu 2 sayılı listede değişikliğe gidiliyor. GTİP bazlı ÖTV listesinde, aralarında elekrikli taşıtların da olduğu otomobiller, şu an olduğu gibi 87.03 GTİP numarası altında toplanıyor. Taslakta, binek otomobiller ve insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar ve bunlara uygulanacak özel tüketim vergisi oranları şu şekilde düzenleniyor:

Binek otomobiller

Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler: Yüzde 37
Motor silindir hacmi

1600 cm3’ü geçen, fakat 2000 cm3’ü geçmeyenler: Yüzde 60

Motor silindir hacmi 2000 cm3’ü geçenler: Yüzde 84

Sadece elektrik motorlu olanlar: Yüzde 37

Ticari araçlar

850 kilogramı geçmeyip, motor silindir hacmi 2000 cm3’ün altında olanlar: Yüzde 10

İstiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cm3’ün altında olanlar: Yüzde 10

Sadece elektrik motorlu olanlar: Yüzde 10

Motor silindir hacmi 3200 cm3’ü geçmeyen sürücü dahil 9 kişilik

oturma yeri olanlar: Yüzde 10

Sadece elektrik motorlu olanlar: Yüzde 10

MTV oranı belli değil

Elektrikliİ otomobillerde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulaması ise henüz netleşmedi. Yetkililer, elektrikli otomobillerden hangi tutarda MTV alınacağının, ÖTV’de olduğu gibi Torba Kanuna konulabileceğini, bu yapılmazsa daha sonra ayrı bir Kanunla düzenleneceğini belirtiyor. Elektrikli taşıtlarla ilgili MTV’nin de Torba Kanunda yer alması halinde, bu araçlar otomobildeki en düşük MTV’ye tabi tutulacak. Bu durumda, elektrikli otomobillerden, motor silindir hacmi 1300 cm3 ve aşağısı otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi alınacak. Böylece, elektrikli otomobil alanlar, 2010 rakamlarına göre yılda 405 lira MTV ödeyecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim