• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Elektrikte 403 milyon dolar kaçacak

Elektrikte 403 milyon dolar kaçacak
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının kararının ardından, 5 elektrik dağıtım bölgesinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla hisse satış sözleşmesi imzalanması halinde kayba uğrayacağı miktar şöyle:

Elektrikte 403 milyon dolar kaçacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının kararının ardından, 5 elektrik dağıtım bölgesinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla hisse satış sözleşmesi imzalanması halinde kayba uğrayacağı miktar şöyle:

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) kararının ardından, 5 elektrik dağıtım bölgesinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla hisse satış sözleşmesi imzalanması halinde, 9 milyar 12 milyon dolarlık özelleştirme geliri elde edilecek.

En yüksek teklif veren firmalara devir gerçekleşebilseydi özelleştirme geliri 9 milyar 415 milyon dolar olacaktı. Böylece ihalelerde özelleştirme geliri farkı, 403 milyon dolar olacak.

Boğaziçi Elektrik, İstanbul Anadolu Yakası, Gediz Elektrik Dağıtım, Trakya Elektrik Dağıtım ve Toroslar Elektrik Dağıtımın özelleştirme ihalelerinde en yüksek teklifi veren firmaların yükümlülüklerini yerine getirmemesinin devlete faturası, irat kaydedilen 75 milyon dolarlık teminat düşüldüğünde, 328 milyon doları bulacak.

GEDİZ ELEKTRİK DAĞITIMDA ÜÇÜNCÜ TEKLİF YOK

Gediz Elektrik Dağıtım'da üçüncü teklif bulunmazken, diğer bölgelerde üçüncü teklif sahipleri ile hisse satış sözleşmesi imzalanması durumunda ise elde edilecek özelleştirme geliri 6 milyar 598 milyon dolarda kalacak.

GÖZLER SONRAKİ SÜREÇTE

Bu arada, ihalelerde teklifleri bulunan firmalara bakıldığında, Aksa Holding'in Trakya Elektrik Dağıtım'da 622 milyon dolarla en yüksek teklif sahibi bulunduğu, Boğaziçi Elektrik Dağıtım'da ise 2 milyar 751 milyon dolarla en yüksek teklif veren ikinci firma olduğu görülüyor.

Aksa Holding'de, MMEKA'nın sahibi Mehmet Kazancı'nın kardeşi Cemil Kazancı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Kazancı Holding'in de ortaklığı bulunuyor. Mehmet Kazancı, Kazancı Holding ile bir süre önce yollarını ayırmıştı.

Kazancı Holding'in, Aksa Enerji hisselerinin yüzde 43'ünü Goldman Sachs'a rehin vererek 192 milyon dolar kredi aldığı ve 3 ay sonra hisselerinin yüzde 26,47'sini tekabül eden payla ilgili olarak, olumsuz ekonomik etkilere karşı çeşitli koruma unsurları içermesi öngörülen bir sermaye finansmanı (equity financing) işleminin görüşmeleri hakkında Goldman Sachs'e münhasır yetki tanındığı açıklanmıştı.

Öte yandan, elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili şirketlerin ihaleye girdikleri ekonomiyle şimdiki farklı döviz kurunun etkisiyle, finansman bulmanın zorlaştığı ve devirler konusunda belirsizlik sürecinin devam ettiği de yorumlar arasında bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim