• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5885
  • Euro 34.6996
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Elektrikte kaçağı bitirecek sistem devrede

Elektrikte kaçağı bitirecek sistem devrede
BEDAŞ Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'ni hizmete soktu . Yeni sistem ile birlikte elektrikte kaçak dönemi de sona erecek.

Elektrikte kaçağı bitirecek sistem devrede

BEDAŞ Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'ni hizmete soktu . Yeni sistem ile birlikte elektrikte kaçak dönemi de sona erecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin kurulmasına ilişkin yatırımın parasını ne kamunun ne de özel sektörün vereceğini belirterek, ''Bunun bedelini kayıp kaçağın kendisi karşılayacak. İyi niyetli olmayan ve elektriği kaçak kullananlar bunun parasını verecek. Yalnızca İstanbul bölgesinde uygulanacak bu sistem ile eksik okuma ve kayıplardan dolayı elde edilecek para bir yılda buraya yatırılan paranın 3 katı geri alınacak'' dedi.
 
Yıldız, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin tanıtımı amacıyla BEDAŞ Çağrı Merkezi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, sistemin Türkiye'nin hayrına, bütün vatandaşların hem gelirlerini hem de giderlerini daha adilene şekilde paylaşmasını temin edecek önemli bir proje olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de yaklaşık 32,5 milyon civarında abone bulunduğunu ve bu abonelerin 4 milyon 300 bininin yapılandırılmasından bahsedildiğini dile getiren Yıldız, yaklaşık 230 milyar kilovatsaat tüketim dikkate alındığında yüzde 4 düzeyindeki bir tüketimin uzaktan okunması, kontrol edilmesi ve tespitiyle alakalı bütün abone bilgi sistemi dahil olmak üzere bir yapılandırma olacağını anlattı.
 
Yıldız, ''Bu yatırımın parasını ne kamu, ne de özel sektör verecek. Kayıp kaçağın kendisi karşılayacak. İyi niyetli olmayan ve elektriği kaçak kullananlar bunun parasını verecek. Yalnızca İstanbul bölgesinde uygulanacak bu sistem ile eksik okuma ve kayıplardan dolayı elde edilecek para bir yılda buraya yatırılan paranın 3 katı geri alacak. Gerek sayacın yenilenmesiyle oluşan eksik yazım ve bildirim, gerekse yeniden bunların tespit edilmesi açısından son derece verimli bir sistem'' dedi.
 
Türkiye'de birçok bölgede buna başladıklarını belirten Yıldız, ''Kaçak kullanan birisi hem devlet, hem de kul hakkı yemiştir. Ama biz devlet hakkının sistematize edilmesi adına böyle bir işlemi başlattık'' diye konuştu.
 
-''Enerji tasarrufu için reklam filminde oynarım''-
 
Yıldız, enerji verimliliği, tasarrufu, kayıp kaçakların azaltılmasıyla alakalı reklam filmi de dahil olmak üzere bütün filmlerde oynayabileceklerini ifade ettiklerini ve bu konuda destek vereceklerini söyledi.
 
İstanbul'da dün yaşanan kum fırtınasıyla beraber pek çok sektör gibi elektrik dağıtım hizmetlerinin yapılandırılmasıyla alakalı da sektörün önemli bir testten geçtiğini dile getiren Yıldız, fırtınaya rağmen elektrik kesintisinin çok dar ve lokal bir bölgede olduğunu, onların da giderilmesi açısından çok daha dayanıklı bir sistemi yerine getireceklerini kaydetti.
 
Yıldız, Türkiye'de özellikle önümüzdeki 3, 3,5 yıl içinde AB standartlarını yakalayan, Türkiye'nin bütün elektrik dağıtım sistemlerinin kayıp kaçak oranlarını göreceklerini belirterek, şunları kaydetti:
 
''Yüzde 9,5, 10'lar civarındaki bir yapının normal sürece girdiğini göreceğiz. İstanbul'da kayıp kaçak oranları AB üyesi ülkelerin toplam kayıp kaçak ortalamasına çok yakındır. Bunun bir puan düşürülmesi halinde dahi ciddi tasarruf edilmiş olacak. Bu projeye harcadığımız paranın yaklaşık 7-8 katını tasarruftan elde ettiğimiz yapıyla kaçak kullanımlardan alınan paralarla bunu finanse edeceğiz. Kamu ödün alarak bir avans niteliğinde bunun parasını veriyor. Sonra bunu geri alacak. Dolayısıyla kamunun cebinden hiç para çıkmamış olacak. Buranın özelleştiriliyor olması, veya kamunun elinde kalmış olması böyle bir hedef üzerinde her zaman çalışıyor olduğumuzu gösterecektir. Özel veya kamu fark etmez mutlaka bu proje uygulanacaktır.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim