• BIST 8737.87
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Elektrikte kriz çıksa da Türkiye'de sorun yok

Elektrikte kriz çıksa da Türkiye'de sorun yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaz aylarında artan ihtiyaçların da etkisiyle önceki gün 715 milyon kilovat saat elektrik tüketildiğini, bunun cumhuriyet tarihinin en yüksek miktarı olduğunu belirtti.

Elektrikte kriz çıksa da Türkiye'nin sıkıntısı yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaz aylarında artan ihtiyaçların da etkisiyle önceki gün 715 milyon kilovat saat elektrik tüketildiğini, bunun cumhuriyet tarihinin en yüksek miktarı olduğunu belirtti.

Bakan Yıldız, Alaşehir'deki jeotermal arama kuyusun açılışının ardından Manisa Valisi Celalettin Güvenç'i makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin enerji tüketimi ile yeni santral çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldız, enerji sektöründe Türkiye'nin büyümesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Elektrik enerjisindeki arz güvenliğine yönelik büyümenin son bir yılda yüzde 11'ler civarında gerçekleştiğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

'Arz güvenliği ile alakalı Türkiye'nin büyümesi son bir yılda elektrikte yüzde 11'ler civarında tahakkuk etti, gerçekleşti. Herhangi bir sıkıntımız yok şükürler olsun. Bu yaz günlerinde ihtiyaç arttı. Önceki gün cumhuriyet tarihinin en yüksek değeri 715 milyon kilovat saat ile gerçekleşti. Bu oran, bir önceki yılın büyüme rakamlarına baktığımız zaman, yüzde 11'lere karşılık geliyor. İster Avrupa'da kriz olsun, ister dünyada kriz olsun, reel sektör açısından baktığımızda biz bunu karşılayabilecek bütün arz güvenliklerine sahibiz.''

''İHALE İPTALİ SÖZ KONUSU DEĞİL''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa ve İzmir'in elektrik dağıtım ihalesinin 25 Temmuz'a kadar uzatılmasına ilişkin süreçte bakanlığın yeni bir beklentisinin olup olmadığına yönelik soru üzerine, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının yürüttüğü, bir çok firmanın yanı sıra Gediz Elektrik A.Ş'nin de katıldığı 10,8 milyon dolarlık ihale yapıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Eğer onlar ilk verilen tekliflerle beraber teminatlarını ve bu süreci değerlendirebileceklerini söylüyorlarsa, biz süre uzatımı düşünmüyoruz. Eğer birinci sıradaki firmalar bunu değerlendiremiyorsa, ikinci firmalar, ikinci sıradaki firmalar da değerlendiremeyecekse üçüncü firmalar bunu değerlendirecekler. Bu süreç devam ediyor.

İhalenin iptali söz konusu değil. Bu süreyi zaten özel sektör için vermiştik ve 25 Temmuz'da bu üç dilim artık nihayetlenmiş olacak. Temennimiz, kamunun üzerine düşeni yaptığı gibi özel sektör de verdiği taahhütlerin arkasında durur ve çalışmasını yapar. Şu veya bu gerekçelerle bulundukları bölgede yapamayacaklarsa diğer firmaya sıra gelecektir ve onlar da değerlendirecektir. Sonuçta vatandaşımızın kaliteli, rekabetçi ortamda hizmet aldığı, kayıpların azaldığı, her bölgenin Türkiye'ye daha az yük getirdiği bir yapı sağlanmış olacaktır.''

Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde kurulması planlanan termik santralle ilgili soru üzerine, Türkiye'de şu anda görünür tespit edilen rezervlerle beraber MTA'nın, yaptığı çalışmaları Elektrik Üretim A.Ş. ve Türkiye Kömür İşletmeleri'ne devredeceğini, bu devirli Türkiye'de serbestleşmenin, özelleşmenin ve sektörde liberalleşmenin önünün açılacağını söyledi.

Soma'nın da bu devir kalemlerinden biri olduğunu ve ilk hamlede 2,8 milyar tonluk kömürü özel sektörün hizmetine sunacaklarını vurgulayan Yıldız, ''Özel sektörün yapacağı tesislerle beraber Türkiye'de yerli kaynaklarının en önemlisini oluşturan taş kömürünün ve linyitin temeli atılmış olacak. Türkiye'nin dört bir yanında bu kaynaklar var ve bu çalışmalara devam ediyoruz. Bu çalışmaları yerli kaynakları geliştirmenin yollarından bir tanesi olarak görüyoruz'' dedi.

Bakan Yıldız, valiliğin ardından yürüyerek ve vatandaşları selamlayarak AK Parti İl Teşkilatına geçti. Partililerle bir araya gelen Yıldız, 12 Haziran genel seçimlerinde AK Parti'ye verilen desteğe teşekkür etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim