• BIST 9770.17
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Elektronik Uçuş Çantası ile rötarlara son

Elektronik Uçuş Çantası ile rötarlara son
Ankaralı bir şirket TÜBİTAK’tan aldığı Ar-Ge desteği ile ‘Elektronik Uçuş Çantası’ sistemi geliştirdi. Proje ile uçuşlarda kullanılan bütün bilgi ve dökümanlar elektronik ortama aktarılacak.

Ankara’da faaliyet gösteren Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. TÜBİTAK’tan aldığı Ar-Ge desteği ile ‘Elektronik Uçuş Çantası’ (EFB) geliştirdi.

Dünya Gazetesi'nden Özüm Örs'ün haberine göre, şirket, TÜBİTAK TEYDEB’ten aldığı yaklaşık 250 bin TL’lik destek ve şirket içi Ar-Ge bütçesi ile projeyi gerçekleştirdi. Geliştirilen proje ile uçuşlarda kullanılan bütün bilgi ve dokümanlar elektronik ortama aktarılarak ve uçuş öncesi ve uçuş esnasındaki işlemler çok kısa sürede yapılarak rötar süreleri en aza indiriliyor. Havayolu şirketlerinin de şimdiden projeyi kullanmaya başladığı belirtildi.

Sistemin birçok faydasının olduğunu söyleyen proje yürütücüsü Emre Barış Aksu, şu bilgileri verdi: “EFB pilotların uçuş sırasında ihtiyaç duydukları ve kağıt üzerinde sakladıkları bilgileri elektronik ortamda tutan, uçaktaki aviyonik sistemler ile entegre olabilen, uçuş sırasında oluşturulan dokümanların elektronik ortamda oluşturulmasına ve yönetilmesine imkan veren sistem olarak tanımlanıyor. EFB genel anlamda, pilotların uçuşlarda taşıdıkları, kullandıkları ve kokpitte sabit olarak bulunabilen, içinde uçak işletim kılavuzu, kabin ekibi işletim kılavuzu, uçuş öncesi ve uçuş sırasında pilotların kullanabilecekleri seyir çizelgeleri gibi basılı dokümanları da içeriyor. Bunun yanında Elektronik Uçuş Çantası, normal prosedürde elle yürütülen ve uçuş için oldukça önemli olan uçuş öncesi performans analizi gibi hesaplamaların da otomatik olarak yapılmasını sağlayan alt uygulamaları da bünyesinde barındırıyor.”
 
Havayolu şirketleri sistemi kullanmaya başladı

AeroTab markası ile pazara sunulan EFB sisteminin ticari boyuta ulaştığını belirten proje yürütücüsü Aksu, EFB’nin şu anda Atlasjet tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onay süreci çerçevesinde kullanıldığını bildirdi.

EFB’nin kullanımı ve yararları hakkında bilgi veren Atlasjet’ten kaptan pilot Cemal Sancak, ise şunları söyledi: “Uçağın operasyonel dökümanlarına, hava durumu bilgilerine yaklaşma ve alçalma planlarına, yükleme ve denge problemlerine, raporlaşma ve teknik bakım kayıtlarına uygulama üzerinden kolaylıkla erişilebiliyor. En önemli avantajlarının başında ise havayolu süreçlerine uygun olarak hazırlanan uçuş planının elektronik olarak 3G/WiFi gibi kablosuz iletişim ağları üzerinden uçağa aktarımının sağlanması geliyor." Pilot Cemal Sancak, bu sayede uçağın kalkış ve iniş zamanlarına uyum ile gecikmelerin en aza indirilebiliğini söyledi. Sistem bu sayede müşteri memnuniyetini üst düzeye çıkarıyor ve yolcuların mağdur olmasını engelliyor.

Sistem, hem çevreci  hem de ekonomik

Pilot Cemal Sancak uçuşlar için kullandıkları yaklaşık 50 kg’lık bir doküman seti bulunduğunu vurguladı. Sancak, “Bu bilgiler bizim için olmazsa olmaz. Belirli dönemlerde bu bilgilerin güncellenmesi gerekiyor ve her uçak için bu güncelleme tek tek yapılıyor. 20 uçaklık bir filo için sadece bu döküman setinin uçakta taşınması ve baskı maliyetlerinden dolayı yıllık yaklaşık 80-100 bin dolar arası bir kayıp söz konusu. Elektronik Uçak Çantası işte bu noktada çok önemli bir işlev görüyor. EFB sayesinde bütün bu maliyet ve ek işler ortadan kalkıyor. Bizim ihtiyacımız olabilecek tüm bilgiler sistemde bulunuyor ve bu bilgilere kolaylıkla erişmek mümkün oluyor” dedi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim