• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Elvan: Amacımız özel hayatın gizliliği

Elvan: Amacımız özel hayatın gizliliği
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet düzenlemesiyle ilgili yöneltilen eleştirilere cevap verdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet düzenlemesiyle ilgili, "Yasaklama söz konusu değil, bilakis internet ortamının daha rahat kullanılmasını sağlayan bir mekanizma. Bizim burada temel amacımız; kişilik haklarının, özel hayatın gizliliğinin korunmasıdır" dedi.

'Fişleme yapıyor' diyenlere tepki gösteren Elvan, "Lütfen AB uygulamalarına baksın. AB direktifinde (internet) trafik bilgilerinin 6 aydan 2 yıla kadar saklanabileceği ifade ediliyor" diye cevap verdi.

Bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Karaman'a gelen Elvan, Vali Murat Koca, AK Parti Milletvekili Mevlüt Akgün, İl Başkanı Kerim Dereli, Karaman Belediye Başkan Adayı Ertuğrul Çalışkan, Ermenek Belediye Başkan Adayı Uğur Sözkesen ve vatandaşlar tarafından karşılandı.

Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Elvan, İstanbul'daki uçak kaçırma girişimiyle ilgili, "Sizler de izlediniz. Herhangi bir sorun olmadan çok şükür tüm yolcularımız tahliye edildi. Gerekli işlemler de yasal işlemler de ilgili şahısa yönelik yapılıyor. Bireysel bir olay olduğunu düşünüyoruz. Soçi'ye gitmek istediğini ifade etmiş. Ukrayna'ya yönelik olabilir, bilemiyoruz. Soruşturma yürütülüyor. Arkadaşlarımız, ciddi bir şey olmadığını ifade etti" diye konuştu.

Elvan, internet yasası konusundaki soru üzerine yasanın gelişmiş ülkelerde uygulanan düzenlemelerden farklı olmadığını söyledi.

AVRUPA'NIN HANGİ ÜLKESİNE GİDERSENİZ GİDİN ENGELLENİYOR

Türkiye'de internet ortamında yasal olmayan çok sayıda video ve ses kaydının olduğunu ifade eden Elvan, şunları kaydetti:

"Bunların hiçbiri Avrupa'nın hiçbir ülkesinde yayınlanamaz. Yasal olmayan bir yayın, kaset, video görüntüsü, Avrupa'nın hangi ülkesine giderseniz gidin engelleniyor. Ama şu anda Türk Ceza Kanunu'nda ağır cezalar olmasına rağmen, mevcut düzenlememiz uygulanabilir nitelikte değil. Bakın tekrar ifade ediyorum; herhangi birinizin, ailesinin, kendisinin özel hayatıyla ilgili kasedinin internet ortamına düşmesi halinde, şu anda yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Bir hafta bunun mücadelesini vereceksiniz. O bir hafta sonunda eğer mahkemeden olumlu karar alsanız bile engelleme imkanınız olmayacak. Sadece içeriğinin çıkarılmasına yönelik mahkeme kararını ilgili erişim sağlayıcılarına teker teker ulaştırmak zorunda kalacaksınız.  Bu da sorunu çözmüyor. Peki ya mahkemeler ne yapıyor? Siteleri kapatma kararı alabiliyor. İşte biz bunun önüne geçiyoruz. Yasaklama söz konusu değil, bilakis internet ortamının daha rahat kullanılmasını sağlayan bir mekanizma. Bizim burada temel amacımız; kişilik haklarının, özel hayatın gizliliğinin korunmasıdır. Bir vatandaşın mağduriyetini siz nasıl ve ne şekilde önleyeceksiniz? Mağdur durumda olan bir vatandaşın, ailesine, eşine, çocuğuna ait uygunsuz bir görüntünün internet ortamına düştüğünü düşünün. Bunun mağduriyetini kim giderecek? Bu temel insan haklarına da aykırı."

"Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde böyle bir uygulamayı görebiliyor musunuz? Göremezsiniz. Çünkü böyle bir uygulama olsa, anında o erişim engelleniyor" diyen Elvan, internetin, servis sağlayıcılar, değişik dernek ve vakıflar tarafından engellendiğini, yapılan düzenlemenin kesinlikle ifade edildiği gibi Çin, İran ve Hindistan'la kıyaslanacak düzeyde bir düzenleme olmadığını vurguladı.

BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEZ

2008 yılında 5651 sayılı İnternet Yasasını çıkarırken aynı söylemlerin yine gazetelerde, ekranlarda olduğunu hatırlatan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de internet mi yasaklandı? Şu anda kişilik haklarına yönelik, ihlaline yönelik olarak kapanan internet sitesi sayısı, -mahkeme kararıyla tabii ki- bir elin parmaklarını geçmez. O kadar bile yok. Ama Avrupa'daki bazı ülkeler, maalesef bunu özellikle ifade ediyorum; yanlış yönlendirerek, yanlış bilgilendirerek, bu tür açıklamalar yapmalarına neden oluyor. Yasa uygulamaya girdiği zaman gerçeği herkes görecek."

"BİZE FİŞLEME YAPIYOR" DİYENLER, AB UYGULAMALARINA BAKSIN

Elvan, bir gazetecinin "fişleme iddialarına" ilişkin sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Kesinlikle doğru değil. Bize 'fişleme yapıyor' diyenler, lütfen AB uygulamalarına baksın. AB direktifinde (internet) trafik bilgilerinin 6 aydan 2 yıla kadar saklanabileceği ifade ediliyor. Gerekilirse bu 2 yılın uzatılabileceği ifade ediliyor. Bugün AB'nin birçok ülkesinde bu uygulama var. Trafik bilgilerinden kasıt, içerik değildir. Bir mektup düşünün. Bu mektubun üzerinde ne yazılı? Kime gönderileceği, kişinin adı, soyadı, hangi şehre, hangi adrese gönderileceği yazılı. Bir de zarfın içinde mektup vardır değil mi? Biz sadece o zarfın üstündeki bilgileri muhafaza edeceğiz. Zarfın içindeki bilgiler, yani içeriği hiçbir şekilde muhafaza edilmeyecek. Zaten bu trafik bilgilerini, kamu kurum ve kuruluşları saklamayacak. Yer ve içerik sağlayıcılar saklayacak. Herhangi bir mahkeme kararı söz konusu olursa, yani mesela bir teröristin geçmişe dayalı bir takım bilgilerine ihtiyaç duyulabilir. Dolayısıyla trafik bilgilerinden kasıt, sadece bir mektup zarfının üzerindeki bilgilerdir. Avrupa'nın birçok ülkesinde veri saklama, trafik bilgileri saklamaya yönelik birçok düzenlemeler vardır. Maalesef bunlar çarpıtılıyor. Çok yanlış yerlere çekiliyor. Lütfen bu açıklamaları yapanlar, önce AB'deki düzenlemelere, uygulamalara baksınlar. Sonra bizim ne yapmak istediğimize baksınlar. Ondan sonra kararlarını versinler."

HERKES İNTERNETİN NE KADAR ÖZGÜR OLDUĞUNU GÖRECEK

Bu konunun bir siyasi malzeme olarak kullanılmaya çalışıldığına dikkati çeken Elvan, "Ama kullandırtmayacağız. Herkes internetin ne kadar özgür olduğunu görecek. Yasal ne varsa, internette her şeyi yapabileceğini vatandaşlarımız görecek. Bakın bugün devletin en üst kademesinden en aşağı kademesine varıncaya kadar, vatandaşlarımıza küfürler, hakaretler var mı internet ortamında? Bunları görüyor muyuz? Kendi şahsi özel hayatımıza yönelik eşimiz, çocuklarımızın e-mailleri, telefonları ve ailemize ait hakaretleri görebiliyor muyuz? Bunların hiçbiri yasal değil. AB'deki birçok ülkede sadece hakaret hapis cezası gerektiriyor. Bu kadar söylüyorum."

İŞTE O DÜZENLEME

Yargı kararı gerekmeden 'içeriği sakıncalı bulunan' internet siteleri 4 saat içinde kapatılabilecek. TİB'e doğrudan engelleme yetkisi verildi. İçerik sağlayıcılara, internet trafiğini 2 yıl arşivleme zorunluluğu getirildi

Özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle şikayet bile olmaksızın doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın (TİB) emriyle internet yayınları durdurulabilecek.

HAKİME GİTMEDEN YASAK
 
Tasarının kabul edilen maddelerine göre internet ortamında özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, mahkeme yerine doğrudan TİB’e başvurabilecek. TİB, yayının engellenmesine karar verirse uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek. Erişim sağlayıcı durdurma kararını en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğinin ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanacak. Bu talep 24 saat içinde sulh ceza hakimine götürülecek. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan TİB Başkanı’nın emri üzerine erişim engellenecek. Bu acil uygulamada hakim kararı aranmayacak.
 
BÜTÜN SİTEYE ENGEL
 
Hakim, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle kararını verebileceği gibi, zorunlu hallerde internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimi engelleyebilecek. DNS tabanlı engellemenin yanı sıra, URL ve IP tabanlı engelleme ile engelleme yöntemleri genişletilecek. URL bazlı engelleme daha çok Çin, İran ve Suudi Arabistan’da uygulanan bir yöntem olarak biliniyor.
 
TÜM BİLGİLER TİB’E
 
İçerik sağlayıcı, TİB’in talep edeceği tüm bilgileri TİB’e verecek ve TİB’in talep ettiği tüm tedbirleri almakla yükümlü olacak. Acil kararlar dışında internet sitelerine engelleme öncesi uyar-kaldır mekanizması işletilecek. Erişimin engellenmesine dair kararları birlik uygulayacak. Zorunlu haller dışında TİB ve mahkeme kararları birlik üzerinden uygulanacak. Yurt içinde ve yurt dışında faaliyet yürütenlere internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve sayfadaki e-mail adresleri kullanılarak tebligat yapılacak. E-posta aracılığıyla içeriklerin kaldırılması talep edilebilecek.
 
İKİ YIL ARŞİV ŞARTI
 
Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak. Erişim sağlayıcı, erişimin engellenmesi kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla da yükümlü olacak.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim