• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Emekli pilotlar için vefa gecesi düzenlendi

Emekli pilotlar için vefa gecesi düzenlendi
Türkiye Pilotlar Vakfı (PİLVAK) ve Türkiye Hava Pilotlar Derneği (TALPA), emekli pilotlar için vefa yemeği düzenledi.

 Emekli Pilotlar İçin Vefa Gecesi

Türkiye Pilotlar Vakfı (PİLVAK) ve Türkiye Hava Pilotlar Derneği (TALPA), emekli pilotlar için vefa yemeği düzenledi.

Gecenin onur konuğu, Türk Sinemasının ilk havacılık filmi olan "Şafak Bekçileri"nde oynayan sinemanın "Altın Çocuk" lakaplı Oyuncusu Göksel Arsoy, "Filmi Ankara'ya sansür kuruluna getirdiğimde, heyet filmi reddetti. Filmin reddedilme sebebi filmdeki üsteğmen pilotun kızlarla öpüşmesi gösterildi. Derhal İstanbul'a döndüm Hava Kuvvetleri Komutanının yanına giderek durumu bildirdim. ve onun talimatıyla film sansürden geçti" dedi. 
 
PİLVAK ve TALPA'ya bağlı halen görevde olan pilotlar, emekliye ayrılan çoğu Hava Harp Okulu kökenli hocalarını bir araya getirerek bir ilke imza attı. Küçükçekmece'deki Courtyard by Marriott Otel'de, dün akşam yapılan geceye yıllar önce emekli olan 50 kaptan pilot ve aileleri, gazeteci-yazar Güneri Civaoğlu, Yeşilçam'ın unutulmaz Oyuncularından Göksel Arsoy ve özel havayolu şirketlerinde görevli pilotlar katıldı. 
 
PİLVAK Başkanı Erhan Çakmak, gecede yaptığı konuşmada "Öğretmenlerimiz" dediği emekli pilotların sorunlarıyla yakından ilgileneceklerini belirterek, "Sizler bize yol gösteren, bizi yetiştiren ağabeylerimiz, şövalye ruhlu, asil hocalarımızsınız. Planladığımız projelerimizde artık sizler de olmalısınız. Simülatör getirdik. Tabii ki burada hocalarımız siz olacaksınız. Misafirhane ve sosyal tesis inşası halindeyiz. Tabii ki burada da merkezde siz varsınız. İnşallah başarabilirsek arzu edenleri huzurevi rezidans konutlarımızda ağırlamak düşüncesindeyiz" dedi. 
 
FİLMDEN SONRA HAVA HARP OKULUNA BAŞVURULAR ON KAT ARTTI 
 
Gecenin onur konuğu olan sinema Oyuncusu Göksel Arsoy'a PİLVAK Başkanı Erhan Çakmak tarafından 'Onur Ödülü' verildi. Ödülünü alan 75 yaşındaki Göksel Arsoy yaptığı konuşmada başrolünü oynadığı 1963 yapımlı "Şafak Bekçileri" adlı sinema filminin çekimlerini anlatınca duygusal anlar yaşandı. Sinemaya girdikten sonra içinde bitmeyen büyük bir tayyarecilik aşkı olduğunu söyleyen Arsoy, filmin sansür kurulundan geçerek vizyona girmesiyle Hava Harp Okuluna başvuruların 10 kat arttığını ifade etti. Arsoy sözlerini şöyle sürdürdü; 
 
"Bu filmin çekimleri hiç kolay olmadı. Kendi paramla kendim yapımcı olarak ve başrolünü oynamak için o tarihte hava komutanı olan İrfan Tansel'i ziyaret ettiğimde planımı anlattım ve çok mutlu oldu. Kendisi 'senin için her şey yapılacaktır' dedi ve Eskişehir 1. Hava Üs Komutanı Tuğgeneral Muhsin Batur'a emir verdi. 4 ay sonra gece gündüz büyük bir ekip olarak çalıştık. Tayyarecilerle beraber olduk.

Onların ağzından hikayeler dinledik ve 4 ayda bu senaryoyu yazdık. Eskişehir'e gittik ve bize orada çok güzel ev sahipliği yapıldı. 28 gün çekim yaptık ve İstanbul'a döndük geri kalanı da burada çektik. Filmi Ankara'ya Sansür Kurulu'na getirdiğimde sansür heyeti filmi reddetti. Filmin reddedilme sebebi filmdeki üsteğmen pilotun kızlarla öpüşmesi gösterildi. Derhal İstanbul'a döndüm Hava Kuvvetleri Komutanı'nın yanına giderek durumu bildirdim. ve onun talimatıyla film sansürden geçti. O güne kadar Hava Harp Okulu'na üç yüz kişi müracaat ederken, filmden sonra 7 bin kişi müracaat etti. Bu filmden sonra havacılar Kızılay'da başka türlü yürüdüler. Bu filmin hasılatına o yıl hiçbir film erişemedi. Bu mesajı olan bir filmdi." 
 
PİLVAK'IN BÖYLE BİR GELENEĞİ BAŞLATMASI VEFALI BİR DAVRANIŞ OLDU 
 
Davetliler arasında bulunan Güneri Civaoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada pilotluk mesleğinin çok değerli olduğunu, emekli pilotlar için PİLVAK'ın böyle bir girişimi ve geleneği başlatmasının vefalı bir davranış olduğunu söyledi. THY'nin Hava Harp Okulu kökenli emekli pilotlarından kaptan pilot Cemal Acar da genç pilotlar tarafından düzenlenen gecenin kendilerine moral olduğunu belirtti. 43 yıl uçtuktan sonra 2008'de emekli olduğunu ifade eden emekli kaptan pilot Acar, "Böyle bir geceyi biz emekli pilotlara hazırladıkları için kendilerine çok çok teşekkür ediyoruz. Eski arkadaşlarımızı gördük. Beraber senelerce uçtuğumuz ancak senelerce görüşemediğimiz arkadaşlarımızla bir araya gelmek muhteşem bir duygu. Bizi çok mutlu ettiler" şeklinde konuştu 
 
Gecenin sonunda, emekli ve görev başında bulunan pilotlar aynı anda Hava Harp Okulu marşını söyledi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim