• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Emirates Grubu, 25’inci Kez Kar Açıkladı

Emirates Grubu, 25’inci Kez Kar Açıkladı
Emirates Grubu yüksek yakıt fiyatlarına ve küresel ekonomik ortamdaki cansızlığa rağmen bu yıl da üst üste 25’inci kez kâra geçtiğini ve şirket genelinde büyüme kaydettiğini açıkladı.

 

Ayrıca mali yıl sonunda işletme genelinde kapasite anlamında çok pozitif dönüm noktalarına ulaşıldı.
 
Bugün yayımlanan 2012-13 Yıllık Raporu’na göre Grup geçen yıla oranla yüzde 34 artışla 845 milyon dolar net kâr açıkladı. Grubun geçen yıla oranla yüzde 17 artış gösteren gelirleri 21.1 milyar dolara ulaştı. Grubun cari hesap dengesi yüzde 53 artarak 7.3 milyar dolar gibi güçlü bir rakama ulaştı.
 
Emirates Havayolu ve Grubu Başkanı ve CEO’su Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, “Bu mali yılda 25’inci kez art arda kâra geçmiş olmamız ve tüm ağımızda şimdiye kadarki en yüksek kapasite artışını sağlamamız markalarımızın gücünü ve liderliğimizi kanıtlayan bir başarı” diyor, “2012-13 mali yılı boyunca Grup şirketleri toplamda 3.8 milyar doların üzerinde yeni uçak, ürün, hizmet, yer hizmetleri tesisi ve otel yatırımı gerçekleştirdi. Kazandığımız her dirhemi stratejik şekilde yeniden yatırım olarak kullandık ve bu azimli yaklaşımımız sayesinde, bu zorlu koşullarda Grubun böylesine güçlü ve istikrarlı bir kârlılık performansı sürdürmesini sağladık.”
 
Zorlu faaliyet ortamına rağmen Grup, yatırım yapmaya ve çalışan kadrosunu genişletmeye devam etti ve toplam personel sayısını yüzde 12 artırarak toplam 68 bin kişiye yükseltti.
 
Güçlü mali durumu ve yatırımcı güveniyle dikkat çeken Emirates, esas olarak süregelen filo genişlemesini güvenceye almak için 7.8 milyar doların üzerinde kaynak toplayarak kendi rekorunu kırdı. Bu etkileyici tutara ABD sermaye piyasasında işlem gören bir bono ve A380 uçakları için sağlanan 587.5 milyon dolarlık finansman da dahil. Bu, ABD dışındaki bir havayolu şirketi için bir ilk. Emirates ayrıca 1 milyar dolar değerinde 10 yıllık amorti edilmiş Sukuk çıkardı ve uçağın ödeme döngüsüne denk gelen 12 yıllık amorti edilmiş bonoyla 750 milyon dolar artırdı. Emirates mali yılı işletme faaliyetlerinden elde edilen 5.4 milyar dolar nakit akışıyla tamamladı. 
 
Emirates’in gelirleri 2011-12 mali yılına kıyasla yüzde 17 büyüme sergileyerek 19.9 milyar dolar gibi rekor bir düzeye ulaştı. Uçak yakıtının ortalama maliyeti geçtiğimiz yıl yükselmemiş olsa da halen yüksek olması Emirates’in kâr-zarar dengesini etkiledi ve havayolu şirketinin kârı 622 milyon dolarla geçen yılki sonuçlara oranla yüzde 52 artış gösterdi.
 
Geçen yıla oranla 5.4 milyon ilave yolcu ile yüzde 16 artış sağlayan ve 39.4 milyon yolcu taşıyarak rekor düzeye ulaşan Emirates, yüzde 80 gibi güçlü bir doluluk oranı elde ederek geçen yılın sonuçlarını korumayı başardı. Küresel ekonomik belirsizliğe rağmen Emirates’in premium yolcu faktörü güçlü kaldı. Havayolu şirketinin A380 uçağının yolcu faktörü ise hem premium hem genelde tüm ağı geçti, ki bu da yolcuların bu ürüne gösterdikleri talebin devam ettiğine işaret ediyor.
 
Değeri 71 milyar doların üzerine çıkan 198 ilave uçak siparişinin yanı sıra havayolu şirketinin dünya çapında yolcu trafiğindeki artışla birlikte Emirates, faaliyet gösterdiği ülkelerde önemli oranda ekonomik büyüme sağlamaya devam etmeye kararlı. Genişleyen filosuyla Emirates, 2012-13’te Ho Chi Minh, Barselona, Lizbon, Erbil, Washington, DC, Adelaide, Lyon, Phuket, Varşova ve Cezayir olmak üzere 10 yeni destinasyon başlattı. 2013-14 dönemi için ise Emirates şimdiye kadar Haneda, Filipinler Clark, Stockholm ve Milano-New York arası direkt sefer olmak üzere dört yeni hat başlatacağını açıkladı.
 
Sektör eğiliminin aksine, 2012-13 mali yılı Emirates SkyCargo için güçlü bir yıl oldu ve şirket, geçen yıla oranla yüzde 8 artış sağlayarak 2.8 milyar dolar gelir elde etti. Emirates SkyCargo’nun yük kapasitesi yüzde 16 arttı ve küçülen hava taşımacılığı pazarı için dikkate değer bir rakam olan 2.1 milyon tona ulaştı, ki bu da şirketin sektör normlarına rağmen gelirlerini artırma becerisini gösteriyor. Emirates’in toplam taşıma gelirlerinin yüzde 15’ini oluşturan Emirates SkyCargo, şirketin genişleyen faaliyetlerinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Mali yılın sonunda Emirates SkyCargo’nun kargo filosu 10 uçağa ulaştı.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim