• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Emniyet'e 102 helikopter ve 2 jet alınacak

Emniyet'e 102 helikopter ve 2 jet alınacak
Emniyet Genel Müdürlüğü, 18 faal helikopterden oluşan hava gücünü büyütmek için harekete geçti. 10 yıl içinde küçük, orta ve genel maksat tipi 102 helikopter ile 2 jet uçak alımı planlanıyor.

Emniyet'e dev hava filosu

Emniyet Genel Müdürlüğü, 18 faal helikopterden oluşan hava gücünü büyütmek için harekete geçti. 10 yıl içinde küçük, orta ve genel maksat tipi 102 helikopter ile 2 jet uçak alımı planlanıyor.

Mega projeye ilk etepta 396 milyon lira aktarılacak. Bu rakam genel bütçe, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Başbakanlık'tan sağlanacak kaynakla 550 milyon TL'ye çıkartılacak. Emniyetin Gölbaşı Tuluntaş'ta bulunan 537 dönümlük arazisi TOKİ'nin aynı bölgedeki bin 200 dönümlük arsası ile takas edilecek.

HAVA HAREKAT MERKEZİ

TOKİ'nin devredeceği bin 200 dönümlük arsaya Emniyet Hava Harekat Merkezi kurulacak. Ana üs'te açılacak olan Havacılık Okulu'nda polis kendi pilot adayları ile uçuş ekibini yetiştirecek. İlerleyen süreçte dost, müttefik ve komşu ülkelerin polis teşkilatlarında görevli pilot adaylarının da yetiştirilmesi öngörülüyor. Havacılık Okulu'nun hizmete girmesiyle birlikte pilot sayısı 45'den 200'e yükseltilecek.

DEV FİLO KURULUYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü, asayiş, terör, istihbarat, toplumsal olaylar, trafik, keşif ve gözetleme gibi alanlarda hava desteğinden daha çok faydalanmak amacıyla hava filosunu büyütme kararı aldı. Havacılık Daire Başkanlığı bünyesine; 15 adet küçük tip (5-6 kişi kapasiteli), 80 adet orta tip, 5 adet genel maksat (12-17 kişi kapasiteli) helikopter ile iki adet Sikorsky S-92A helikopter katmayı düşünüyor. Projede iki jet uçak alımı da öngörülüyor.

OBA'YA İKİ KARDEŞ GELİYOR

TOBB tarafından 2005'deBaşbakan Erdoğaniçin satın alınan ve "Oba" ismi verilen Sikorsky S-92A helikopterine iki "kardeş" gelecek. VIP dizaynlı helikopterler Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve hükümet üyelerine tahsis edilecek.

TEK MOTOR DEVRİ KAPANIYOR

10 yıl içinde alımı hedeflenen 102 helikopterin tamamı çift motorlu olacak. Halen hava filosunda görev yapan tek motorlu helikopterler ise tasfiye edilecek. İstanbul, Diyarbakır, İzmir,Adanave Antalya'daki hava filolarının sayısı kademeli olarak artırılacak. İlk etepta Van, Şırnak, Hakkari, Samsun, Trabszon, Rize, Mersin gibi 15 ile yeni hava filoları kurulacak.

81 İLDE HELİKOPTER OLACAK

Proje ile 15 yıl içinde 81 ilde hava filosu kurulması öngörülüyor. Her ilde en az bir helikopter görev yapacak. Daha sonraki süreçte ise büyük ilçelere de helikopter tahsis edilecek. Emniyet, gece görüş ve kızıl ötesi görüş sağlayan termal kameralar monte edeceği helikopterler ile asayiş, terör, güvenlik, trafik ve istihbarat hizmetlerinde önleyiciliğini ve caydırıcılığını arttırmayı amaçlıyor.

ÇOK AMAÇLI KULLANILACAK

12-17 yolcu kapasiteli Sikorsky genel maksat helikopterleri; özel harekat timlerinin sevki, yaralı, muhimmat, lojistik malzeme nakli, deprem, sel ve yangın gibi felaketlerde vatandaşların tahliyesi gibi işler için çok amaçlı kullanılacak. Gölbaşı'nda kurulacak Hava Harekat Merkezi'nde filodaki tüm helikopterlerin P-4 dahil tüm bakımları yapılabilecek.

18 FAAL HELİKOPTER VAR

19 Ekim 1981'de kurulan Emniyet Havacılık Daire Başkanlığı'nda 13'ü gayri faal 18'i faal toplam 32 helikopter bulunuyor. En son İstanbul Havacılık Şubesi'nde görevli Alouette marka keşif- gözetleme helikopterin boğaza düşmesiyle bu sayı 31'e düştü. Hava filosunun envanterinde; 9 adet Alouette SA 318 C, 2 adet Schweizer H-300 C, 9 adet MD-600 N, 1'i VIP dizaynlı 5 adet Sikorsky S-70A, bir Sikorsky S-92A ile 3 adet Puma SA 330 L marka helikopter yeralıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim