• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Emniyetin ihalesine Fransızlar göz dikti

Emniyetin ihalesine Fransızlar göz dikti
Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasal düzenlemeyi kabul ettiği için Türkiye ile diplomatik ve savunma alanındaki ilişkilerini koparma noktasına gelen Fransa, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca, Emniyet Genel Müdürlüğü için yürütülen "Orta Sınıf Heliko

Emniyetin ihalesine Fransızlar göz dikti

Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasal düzenlemeyi kabul ettiği için Türkiye ile diplomatik ve savunma alanındaki ilişkilerini koparma noktasına gelen Fransa, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca, Emniyet Genel Müdürlüğü için yürütülen "Orta Sınıf Helikopter Tedarik Projesine" göz dikti.

Fransız - Alman konsorsiyumu olan Eurocopter firması, ihaleye katılmak için Almanya üzerinden "Teklife Çağrı Dosyası" aldı. Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Fransa'ya karşı uygulanan yaptırımlara devam edileceğini açıklamıştı. Türk hükümetinin tavrı nedeniyle helikopter projesinin nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor.

Alınacak 7 helikopter için ihaleye ilgi gösteren şirketler şöyle:
· AgustaWestland - İtalya
· Bell Helicopter Textron - ABD
· Eurocopter - Fransız/Alman konsorsiyumu
· Sikorsky Aircraft Corporation - ABD

'Yaptırımlar sürecek' denildi

Fransa Anayasa Komisyonu'nun sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasal düzenlemeyi iptal etmesinin, Türkiye'nin bu ülkeye karşı uyguladığı yaptırımları etkilemeyeceği açıklanmıştı. Hükümet sözcüsü Arınç, mart başındaki Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Sarkozy'nin yasayı yeniden Fransa parlamentosuna getirmesini engellemek için Türkiye'nin önlemlerinin devam edeceğini belirtmişti.

Pasaport ihalesi yaptırım dinlemedi

Ancak tüm bu açıklamalara karşın Türkiye, Fransa ile yaşanan krizin en sıcak günlerinde, pasaport ihalesini Fransız devlet şirketine vermişti.

Fransız Ulusal Meclisi ile Cumhurbaşkanlığı'nın da ana hissedar olduğu "Gemalto" şirketinin aldığı ihale ile ilgili süreç şöyle gelişmişti:
Elektronik pasaport projesinin yürütülmesinde iki adım bulunuyor. Bunlardan ilki boş pasaport kitapçıklarının üretilmesi, diğeri bu kitapçıkların pasaport haline getirilmesi, kişi bilgilerinin ve fotoğraflarının girilmesi. Kitapçıkların üretilmesi aşaması, arka kapaklara çip (yonga) yerleştirilmesini de içerdiği için stratejik öneme sahip. Bu işlem, Darphane Genel Müdürlüğü tarafından ihaleyle yapılıyor.

Üretimi, 2005'ten itibaren Malezya firması IRIS ile Türk ortağı Kunt sağlıyordu. 22 Aralık 2011'de yeni ihale açıldı. 5 teklif arasından Fransız Gemalto birinci oldu. Sonuçlar değişmezse sözleşme imzalanacak. Firma, 5 milyon adet çipli kapak üretimi karşılığında yaklaşık 7.7 milyon Avro alacak. Teknik şartnamede, önerilecek çipin müdahaleye karşı koruma sağlaması (hack edilememesi) isteniyor. Fakat Gemalto'nun önerdiği proje bu şartı taşımıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim