• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

En büyük savaş gemisi TF-2000 geliyor

En büyük savaş gemisi TF-2000 geliyor
Deniz Kuvvetleri’nin 1999’dan bu yana istediği ancak Gölcük depremi nedeniyle askıya alınan en büyük yüzen savaş gemisi için ihaleye çıkılacak.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ve tersane sahibi Metin Kalkavan arasında MİLGEM ve çıkarma gemisi (LPD) ihaleleri hakkındaki telefon görüşmesi iddialarının
yankıları sürerken dev bir savaş gemisi için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacak.

Hürriyet'ten Cengizhan Çatal'ın haberine göre, TF-2000 adı verilen gemi Türkiye’nin denizlerdeki ‘hava savunma üssü’ olacak. 4 milyar doları aşması beklenen gemi projesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), fizibilite çalışmalarını tamamladı.

15 YILDIR ASKIDA

1999’dan beri Deniz Kuvvetleri’nin istediği proje yine aynı yıl yaşanan Gölcük depremi ile ekonomik kriz nedeniyle askıya alınmıştı. İlk TF-2000 projesinde 12 firkateynin inşa edilmesi, 2003-2008 yılları arasında da hizmete girmesi planlanıyordu. Savunma Sanayii İcra Kurulu bu sayıyı 4’e düşürdü. Sayının düşürülmesinde ABD’den alınan aynı sınıftaki firkateynler de rol oynadı.
TF-2000 gemisi, uçaklardan ve diğer hava araçlarından atılan füzelerin takibini ve imhasını sağlayacak. Gemi ayrıca komuta kontrol ve muhabere, gözetleme, erken ihbar, keşif ve teşhis, su üstü harbi, denizaltı savunma harbi, elektronik harp görevlerini de üstlenecek. TF-2000, eşlik ettiği donanma filosundaki gemileri ya da görevlendirileceği liman kentini hava saldırılarına karşı koruyacak. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da görev yapacak bu savaş gemileri, Türkiye’ye gelecek NATO Patriot sistemleri ve yeni alınacak uzun menzilli füzelerle entegre hale getirilecek.

ASELSAN’LA MASAYA OTURDU

Radarların aldığı görüntüler doğrudan, uzun menzilli hava savunma sisteminin komuta kontrol merkezine iletilecek. Böylece gemiler komşulardan gelebilecek füze saldırılarını önceden tespit ederek hava savunmasına da katkıda bulunacak. Geminin en büyük özelliği ise faz dizinli radara sahip olması. Faz dizinli radar sayesinde binlerce hedefin aynı anda izlenmesi mümkün oluyor. TF-2000 firkateyninde de ana sensörü olacak faz dizinli radarların yapılması için 2012’de toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi, Aselsan’la masaya oturma kararı almıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim