• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

'En istenmeyen hatları bize teklif ediyorlar'

'En istenmeyen hatları bize teklif ediyorlar'
Pegasus Genel Müdürü Sertaç Haybat, hızlı büyümelerinin devamı önündeki engel olarak, trafik haklarında yaşadıkları sıkıntıyı gösterdi:“Trafik haklarının nasıl dağıtılacağı konusunda şeffaflık yok; örnek Moskova olayı.”

Pegasus uçmaya başladığı 2006 yılından 2014 sonuna kadar yolcu sayısını yıllık bileşik yüzde 29 seviyesinde artırdı ancak şirket bu büyümenin tıkanması tehlikesi ile karşı karşıya. Pegasus Genel Müdürü Sertaç Haybat basınla bir araya geldiği toplantıda, şirketin önündeki en önemli iki engelin trafik haklarında yaşadıkları sıkıntılar ve havalimanlarının yetersiz hale gelmesi olduğunu açıkladı. Şirket 2014 yılı satış gelirlerini geçen yıla oranla yüzde 29 artışla 3.1 milyar TL’ye, net dönem karını da bir önceki yıla göre yüzde 62 artışla 143.3 milyon TL’ye yükseltti. Yeni eklenecek Bağdat ve Erbil hariç 37 ülkeye 91 hatta uçuş gerçekleştirdiklerini açıklayan Haybat, “Trafik haklarının nasıl dağıtılacağı konusunda şeff afl ık yok. Ülkelerle anlaşmalar yenilendikçe liberalleşiyor. Biz de yeni hatlar alabilmek için çaba sarfediyoruz. Ancak hiçbir zaman istediğimizi alamıyoruz, en istenmeyen hatları bize teklif ediyorlar” dedi.

Haybat bu noktada yaşadıkları sıkıntıyı bir örnekle anlattı: “Rusya ile yapılan ikili anlaşma ile Moskova’ya tekli tayin hakkı vardı. Yani iki ülkeden sadece birer havayolu karşılıklı uçuş yapabiliyordu. Ancak anlaşma yenilendi ve ikili tayine döndü ve sivil havacılık ikinci şirket olarak bizi tayin etti. Ancak Rusya’dan konulan ek 7 frekansın sadece 3’ü bize verildi. 1 yıl uğraştık bunu çözmek için, sonra bir duyduk ki diğer havayolu bu 4 frekansı almış. Rus tarafı kısa süre sonra verdikleri yeni frekansların yeni şirkete değil ilk şirkete kullandırıldığını fark etti, uçuşları durdurdu ve sonunda frekansı alabildik.” Peki kriz sonrası Rusya’ya uçuşlar nasıl gidiyor? Haybat, Moskova’nın krize rağmen dolu uçtuğu bilgisini verdi.

3 havayolu ile devam edilmeli

Pegasus Genel Müdürü, havalimanı yetersizliği konusunda ise 3’üncü havalimanında bir ertelemenin kendileri açısından ciddi sıkıntı yaratacağını söyledi. Haybat, “Atatürk Havalmanı kapatılmamalı görüşündeyiz. Sabiha Gökçen büyütülmeli. İstanbul gibi bir şehir için 3 havalimanı asla fazla değil” ifadesini kullandı. Haybat dolar-euro kurundaki yükselişten her havayolu şirketi gibi negatif etkilendiklerini, petrol fiyatlarındaki düşüşün de buna çare olamadığını anlattı. Haybat, “Şu anda en şanslıları Amerikan havayolu şirketleri” dedi.

Geç kalmamak için 2 uçağı yedekte bekletiyor

Sertaç Haybat, Pegasus için zamanında kalkmanın çok önemli olduğunu, geçen yıl yüzde 84 olan zamanında kalkma oranının bu yılın ilk 4 ayında yüzde 89 olarak gerçekleştiğini anlattı. Haybat, “Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 2 uçağı yedek bekletiyoruz ki herhangi bir uçak gecikmesinde devreye alabilelim. Bir uçağın aylık kirasının 300 bin dolar olduğu düşünüldüğünde bunun yılda yaklaşık 7 milyon dolarlık bir maliyeti var” dedi. Haybat, 75’i kesin 100 uçaklık siparişleri konusunda ise “O 25’lik opsiyonu da mutlaka alırız” ifadesini kullandı.

Komşu ülkelerden stratejik ortaklık teklifleri geliyor

Pegasus Kırgızistan’da kurduğu şirketi ile 2 uçaklı bir operasyon yürütüyor. Hızlı büyümelerinden etkilenen çok sayıda komşu ülkeden stratejik ortaklık teklifi geldiğini söyleyen Genel Müdür Haybat, sırada Kazakistan’ın olduğunu, Afrika’dan da çok teklif geldiğini anlattı. Öte yandan, Haybat’ın verdiği bilgiye göre, yaş ortalaması 5,02 olan filosu ile Pegasus , Türkiye’nin tarifeli havayolları arasında en genç ve yeni filosuna sahip.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim