• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

En kârlı kömür sahası özelleşecek

En kârlı kömür sahası özelleşecek
Türkiye’nin en kârlı kömür sahalarından biri olarak tanımlanan Kütahya’daki Seyitömer kömür sahaları, Kömür İşletmeleri’nden alınarak Elektrik Üretim AŞ’ye bağlanıyor.

Türkiye’nin en kârlı kömür sahalarından biri olarak tanımlanan Kütahya’daki Seyitömer kömür sahaları, Kömür İşletmeleri’nden alınarak Elektrik Üretim AŞ’ye bağlanıyor. Uzmanlara göre, yıllık 6,5 milyon ton linyit kömürü üretimi yapılan Seyitömer kömür sahaları ile aynı bölgede bulunan termik santral birleştirilerek özelleştirilecek.

Türkiye’nin en düşük maliyetli ve açık üretim yapılan kömür sahalarından Seyitömer, Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) alınarak Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) bağlanıyor. Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Müsteşar Metin Kilci imzalı yazıyla devir sürecinin başlatıldığı belirtildi. Sektör kaynakları, aynı bölgede Elektrik Üretim’in özelleştirme kapsamında olan 600 megavat kurulu gücünde Seyitömer Santrali olduğuna dikkat çekerek, “Büyük ihtimal TKİ kömür sahası ile EÜAŞ termik santrali birleştirilip özelleştirilecek.” değerlendirmesi yaptı. EÜAŞ Seyitömer Santrali halen özelleştirme kapsamında bulunuyor. Enerji Bakanlığı ise, “Devir ve özelleştirme” konulu soruları cevapsız bıraktı.

TKİ Seyitömer İşletmesi, 1960 yılında Kütahya’da faaliyete geçti. Yıllık 600 bin ton Tüvenan Linyit Kömürü istihsali (üretimi) yapacak şekilde projelendirilen işletme Kütahya TÜGSAŞ (Azot) Sanayii’nin kuruluşuna paralel 1963-1968 yılları arası kapasitesi 2 milyon ton üretim yapacak şekilde yeniden projelendirildi. Sonraki yıllarda piyasa ve Azot Sanayii’ne verilemeyen düşük kalorili kömürlerin değerlendirilmesi ve ülkenin artan enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla Seyitömer’de kurulan termik santrale yönelik üretime ağırlık verildi.

Ve saha; EÜAŞ’a bağlı 4×150 MW kurulu gücünde (600 MW) Seyitömer Santrali için yıllık 7,7 milyon ton linyit kömürü üretimi yapacak şekilde yeniden projelendirildi. SLİ’de halen yıllık yaklaşık 6,5 milyon ton linyit kömürü üretimi yapılıyor. Enerji Bakanlığı’na bağlı TKİ, yeniden yapılandırılıyor. İlk planda şirkete bağlı Seyitömer Linyit İşletmeleri’nin (SLİ) bütün hak ve yükümlülükleri ile EÜAŞ’a devredilmesi kararı alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci imzalı bir yazıyla devir süreci resmen başlatıldı. Bakanlık yazısında “Seyitömer Linyit İşletmesi’nin bütün varlıkları, hak ve vecibeleri ile Elektrik Üretim AŞ’de devri” bilgisine yer veriliyor. Bakanlık kaynakları yazışmalardan sonra devir süreci ile ilgili çalışmaların başladığı ve kısa süre içerisinde tamamlanacağı bilgisini verdi. Devirle birlikte EÜAŞ ve TKİ’de kendi içerisindeki birimlerde yeniden yapılanmaya gidecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim