• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

En pahalı ve en ucuz gazı aldığımız ülkeler

En pahalı ve en ucuz gazı aldığımız ülkeler
Petrol fiyatlarında 2011'de meydana gelen dalgalanmalar, Türkiye'nin yurtdışından aldığı doğalgaz fiyatlarına da olumsuz yansıdı. En pahalı ve en ucuz gazı aldığımız ülkeler şöyle:

En pahalı ve en ucuz gazı aldığımız ülkeler

Petrol fiyatlarında 2011'de meydana gelen dalgalanmalar, Türkiye'nin yurtdışından aldığı doğalgaz fiyatlarına da olumsuz yansıdı. En pahalı ve en ucuz gazı aldığımız ülkeler şöyle:

Türkiye, geçen yıl doğalgaz ithalatı için toplam 20,2 milyar dolar ödedi. Doğalgaz en pahalı İran'dan temin edilirken, en ucuz Azerbaycan'dan alındı. Gazın bin metreküpü için İran'a yaklaşık 423 dolar, Rusya'ya 418 dolar, Azerbaycan'a 282 dolar ödeme yapıldı. Doğalgazın yaklaşık yüzde 15'i İran'dan temin ediliyor.

Enerji Bakanlığı ve sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre geçen yıl boru hatlarıyla en pahalı doğalgaz İran'dan, en ucuz ise Azerbaycan'dan alındı. İran'dan alınan bin metreküp doğalgaza yaklaşık 423 dolar (yıl ortalaması) ödendi. Kaynaklar, son aylarda petrol fiyatlarında yaşanan artışın bu yılki doğalgaz fiyatlarını da olumsuz etkileyebileceğini tahmin ediyor.

Türkiye, ihtiyaç duyduğu doğalgazı boru hatları ve LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) şeklinde ithal ediyor. Gaz İran, Rusya ve Azerbaycan'dan boru hatlarıyla gelirken, Cezayir ve Nijerya'dan ise gemilerle LNG halinde temin ediliyor. İthal edilen gazın fiyatı ise anlaşmalarda yer alan formüle göre belirleniyor.

Ağırlıklı olarak petrolün etkili olduğu formül gereği, her yıl 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde gaz ithalat fiyatları yeniden belirleniyor. Geçen yıl ithal edilen doğalgazın fiyatları da netleşti.

Enerji Bakanlığı ve sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre 2011'de İran'dan alınan bin metreküp doğalgaza yıl ortalaması olarak yaklaşık 423 dolar ödendi. Aynı miktar gaz için Rusya'ya 418 dolar, Azerbaycan'a 282 dolar ödeme yapıldı.

İthalatta İran, pahalılıkta ilk sırada yer aldı. Azeri gazı ise, ilk anlaşmadan kaynaklanan avantaj sebebiyle İran ve Rusya'ya göre daha ucuza alınıyor. Türkiye, doğalgazın yaklaşık yüzde 15'ini İran'dan temin ediyor.

Doğalgaz fiyatlarının artması, elektrik maliyetlerini de olumsuz etkiliyor. İthal edilen gazın yarıdan fazlası elektrik üretiminde kullanılıyor. Resmî verilere göre geçen yıl tüketilen 43,3 milyar metreküp gazın 23 milyar metreküpü elektrik üretiminde kullanıldı.

Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2011'de toplam enerji ithalatının faturası 54,1 milyar dolar olurken, bunda aslan payını 20,2 milyar dolarla doğalgaz aldı. Bu yıl ise toplam enerji maliyetinin 65 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim